Endringer for rapportering i 2025 (tall per 31.12.2024)
SSB har gjort følgende endringer for KOSTRA-skjema 5 Helse- og omsorgsinstitusjon for 2024-årgangen:
Private foretak har overtatt rapporteringsansvaret for private bedrifter
Fra og med årgang 2024 er det de private foretakene som skal rapportere inn KOSTRA-skjema 5 for de private bedriftene. Tidligere ble skjemaene for de private bedriftene rapportert inn av kommunen der bedriften var lokalisert. Opplysningsplikten mot de private foretakene for KOSTRA-skjema 5 ble vedtatt av SSB 18.11.2024.
Spørsmålsgruppe 2 Opplysninger om institusjonen
Spørsmålsgruppe 3 Rom og plasser
Spørsmålsgruppe 4 Tilrettelagte plasser i sykehjem
Spørsmålsgruppe 5 Salg av plasser til andre kommuner eller på privatmarkedet
Spørsmålsgruppe 7 Merknader
Hva er en helse- og omsorgsinstitusjon?
En helse- og omsorgsinstitusjon er definert i henhold til Helse- og omsorgstjenesteloven, jf. forskrift om kommunal helse- og omsorgsinstitusjon:
- Sykehjem
- Aldershjem
- Barnebolig, herunder avlastningsbolig
- Døgnplasser øyeblikkelig hjelp/kommunal akutt døgnenhet (ØHD/KAD)
- Institusjon for personer med rusmiddelproblemer/rusomsorgsinstitusjon (med kommunal drift)
Et kjennetegn ved institusjoner er at brukerne betaler en egenandel i henhold til Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester, kapittel 1. Egenandelen dekker både tjenestene og oppholdet ved institusjonen. Brukere på langtidsopphold i institusjon betaler en viss andel av sin inntekt i egenbetaling, mens brukere på tidsbegrenset opphold betaler per oppholdsdøgn. At brukerne betaler egenandel skiller institusjonene fra virksomheter som tilbyr botilbud i hjemmetjenesten, der brukerne selv leier eller eier boenheten de bor i når de mottar tjenestene.
Du finner KOSTRA-skjema 5 i KOSTRA-portalen
Du finner KOSTRA-skjema 5, og alle de andre KOSTRA-skjemaene, i KOSTRAs skjemaportal. Gå frem slik:
- Logg inn med kommunens eller foretakets organisasjonsnummer og 8-siffret PIN-kode som ble sendt via Altinn i begynnelsen av desember.
- Etter å ha logget inn trykker du på fanen «Mine skjema», «Nytt skjema» og velger «5 Helse- og omsorgsinstitusjon».
- Her finner du skjema 6 for alle kommunens eller foretakets helse- og omsorgsinstitusjoner som er registrert i Enhetsregisteret.
Dersom du mener at en virksomhet mangler i lista du får i SSBs KOSTRA-portal når du velger «Nytt skjema», kan det være flere årsaker til dette, for eksempel at:
- virksomheten er registrert med feil næringskode i Enhetsregisteret
- virksomheten ikke er registrert som en egen virksomhet (med eget organisasjonsnummer) i Enhetsregisteret
- virksomheten er nylig opprettet
Ta kontakt med kommunal-helse-omsorg@ssb.no om du mener en virksomhet mangler fra lista i KOSTRA-portalen, med organisasjonsnummeret på virksomheten i den grad det er kjent. Hvis virksomheten ikke er registrert som en egen virksomhet i Enhetsregisteret, men burde vært det, ber vi om at dere oppretter en ny virksomhet i henhold til Regler for inndeling av kommunal virksomhet i Enhetsregisteret. Dokumentet er også å finne i KOSTRA innrapporteringsportal.
Hvordan fyller jeg ut KOSTRA-skjema 5?
Skjemaet er delt opp i 7 spørsmålsgrupper. Noen av feltene er ferdigutfylte, basert på beregninger i skjemaet, tidligere årganger eller virksomhetens opplysninger i Enhetsregisteret.
Nummereringen nedenfor henviser til spørsmålsgruppene i skjemaet.
2 Opplysninger om institusjonen
Øverst i spørsmålsgruppen er det forhåndsutfylte opplysninger om virksomheten hentet fra Enhetsregisteret.
Dersom virksomheten har endret navn eller andre opplysninger, kan du kontakte SSBs Bedrifts- og foretaksregister på epost bof@ssb.no for å korrigere dette.
2.1 Tilstand
Her skal du rapportere inn hva som var virksomhetens tilstand per 31. desember. Du kan velge mellom 4 ulike typer tilstander:
- Ordinær drift
- Permanent ute av drift
- Midlertidig ute av drift (f.eks. under ombygging)
- I drift, men ikke helse- og omsorgsinstitusjon i henhold til forskrift
Dersom virksomheten var ny som institusjon i fjor, eller av andre grunner har endret tilstand siden fjorårets rapportering, vennligst angi dato for når endringen skjedde.
Dersom en virksomhets tilstand skal bli endret til «opphørt» i Enhetsregisteret, er dere nødt til å avklare dette med kommunens eller foretakets HR-avdeling, og virksomhetens ansatte må bli flyttet til en annen virksomhet. Dersom virksomheten blir rapportert inn som «opphørt» i skjema 6, men det fortsatt er ansatte tilknyttet virksomheten, vil Bedrifts- og foretaksregisteret fortsatt anse virksomheten som i drift.
2.2 Årsak, opphørt som institusjon
Dersom virksomheten er permanent opphørt som institusjon, angi årsaken til dette. Du trenger ikke å fylle ut resten av skjemaet for denne virksomheten, siden den da uansett ikke vil bli inkludert i statistikken.
2.3 Kontroll mot Enhetsregisteret
Virksomhetens næringskode og sektor er hentet fra Enhetsregisteret på slutten av 2024.
Feltene for virksomhetens næringskode er delt i SN2007 og SN2025, som er henholdsvis nåværende og kommende kodeverk i Standard for næringsgruppering (SN). SSB har foreslått hvilken SN2025-kode som er korrekt for virksomheten, basert på virksomhetens SN2007-kode og andre datakilder. Dersom du mener næringskoden er feil, kan du foreslå en annen kode i rullegardinmenyen. Hvis noen av de andre opplysningene er feil, kan du korrigere dette ved å sende en epost til bof@ssb.no. Det er fint om du også kommenterer i merknadsfeltet.
I utgangspunktet skal virksomheter være registrert i Enhetsregisteret basert på sin beliggenhetsadresse, næringsaktivitet og antall ansatte. Hvis det på samme adresse for eksempel er næringsaktivitet innen både «87.102 Sykehjemstjenester» og «87.103 Øyeblikkelig hjelp døgntilbud», og det er minst fem sysselsatte knyttet til hver enkelt aktivitet, skal disse to aktivitetene være registrert som to separate virksomheter i Enhetsregisteret.
Hvis det ikke er mulig å skille virksomhetens næringsaktivitet i to virksomheter, for eksempel fordi de ansatte jobber fleksibelt innen to eller flere næringskoder, skal virksomheten få næringskoden som har flest årsverk knyttet til seg. Da vil virksomheter som gir både sykehjemstjenester og øyeblikkelig hjelp døgnopphold, måtte velge mellom den næringskoden av 87.102 og 87.103 som er virksomhetens hovedaktivitet.
SSB kontakter kommunen ved behov før de eventuelt endrer virksomhetens opplysninger i Enhetsregisteret basert på rapporteringen i KOSTRA-skjema 5.
3 Rom og plasser
I denne spørsmålsgruppen skal du rapportere hvilke institusjonstilbud virksomheten har, og deretter fylle ut rom og plasser som tilhører de ulike tilbudene.
3.1 Institusjonstilbud
I lista over institusjonstilbud er det mulig å krysse av for flere alternativer, men det er noen kombinasjoner vi regner som ugyldige. Det er for eksempel ikke mulig å krysse av for kun statlig virksomhet, siden dette dermed ikke er en kommunal helse- og omsorgsinstitusjon, og det er heller ikke mulig å krysse av for både barnebolig og avlastning og et tredje alternativ.
Nedenfor lista angir skjemaet hvilken institusjonstype virksomheten er, basert på hva du har krysset av ovenfor i institusjonstilbud. De ulike institusjonstypene er:
- Sykehjem
- Aldershjem
- Kombinert sykehjem og aldershjem
- Kombinert sykehjem og statlig virksomhet
- Barnebolig
- Avlastningsinstitusjon/-bolig
- Rusomsorgsinstitusjon
- Øyeblikkelig hjelp – døgnopphold
Hvis du har krysset av for «sykehjem» blir virksomheten definert som en av sykehjem-institusjonstypene, uavhengig av hva som er krysset av i resten av lista.
Ved ugyldig kombinasjon av institusjonstilbud blir institusjonstypen satt til «ugyldig kombinasjon».
Du får en advarsel dersom du ender opp med en institusjonstype som ikke samsvarer med virksomhetens næringskode i Enhetsregisteret. Du kan da enten endre avkrysning i institusjonstilbudene, eller endre næringskode i Enhetsregisteret ved å sende e-post til bof@ssb.no.
3.2-3.8 Rom og plasser for institusjonstilbudene
Tabellene i del 3.2-3.8 i skjemaet vil åpne seg basert på hva du har krysset av i del 3.1. av skjemaet.
Her skal du rapportere inn hvor mange rom og plasser virksomheten har. Du skal rapportere inn alle brukerrettede rom i virksomhetens bygningsmasse, og skjemaet vil automatisk beregne hvor mange plasser dette utgjør (med unntak av rom for tre eller flere beboere).
Romstørrelse
Rommene som er dimensjonert for én beboer eller for ektepar/samboere blir regnet som én plass. Rommene for ektepar/samboere er ikke tilrettelagt for at to personer uten relasjon skal bo der, men er tilrettelagt for at to personer i tett relasjon kan bo der sammen.
I drift og ikke i drift
Del 3.2 Sykehjem og 3.3 Aldershjem har også et skille mellom de rommene og plassene som er i drift, og de som ikke er i drift. Definisjonen av dette er som følgende:
- I drift: Rom og plasser som kommunen/institusjonen har budsjettert for. Dette inkluderer rom og plasser som er i bruk, i tillegg til rom og plasser som står ledig.
- Ikke i drift: Rom og plasser som kommunen/institusjonen ikke har budsjettert for, men som har en slik standard at de kan være tilgjengelig i fremtiden ved behov.
Basert på hva du fyller ut i disse tabellene vil skjemaet beregne hvor mange rom og plasser det totalt er i virksomheten.
Årsaken til at dere også skal rapportere inn rom og plasser som ikke er i drift, er at statistikken skal gjenspeile den teoretiske kapasiteten i helse- og omsorgsinstitusjoner. Skjema 5 samler ikke inn data om hvor mange brukere det faktisk er i institusjonen, siden brukertall er tilgjengelig gjennom Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR).
3.9-3.10 Rom og plasser, oppsummering av årets/fjorårets rapportering
Disse tabellene summerer opp hva du har rapportert i tabellene foran i spørsmålsgruppe 3, og hva som ble rapportert inn i forrige KOSTRA 5-årgang for virksomheten.
4 Tilrettelagte plasser i sykehjem
I denne spørsmålsgruppen skal du kun rapportere inn virksomhetens sykehjemsplasser som er tilrettelagt for ulike målgrupper og formål. Øverst i spørsmålsgruppen er det en summering av hva du rapporterte inn i skjemaets del 3.2 Sykehjem, og er dermed det maksimale antallet rom og plasser du kan rapporterte inn i denne spørsmålsgruppen.
Plassene som er tilrettelagt for personer med demens, skal være i skjermede enheter som definert i Forskrift for sykehjem og boform for heldøgns omsorgs og pleie § 4-7. «Demens (behov for forsterket tilrettelegging)» er plasser som i tillegg er forsterket for brukere med ekstra krevende atferd. Disse plassene har vanligvis større personellressurser tilknyttet enn det plassene i «demens (annen tilrettelegging)» har.
5 Plasser disponert av andre kommuner/bydeler
I denne spørsmålsgruppen skal du rapportere inn virksomhetens plasser som betales av en annen kommune/bydel enn den virksomheten er lokalisert i. Plassene som er disponert av andre kommuner/bydeler vil i statistikken tilhøre kommunen/bydelen som disponerer plassen, og ikke i kommunen der institusjonen er lokalisert.
Private virksomheter skal fordele alle plassene i institusjonen i del 5.1 Plasser disponert av andre kommuner/bydeler og 5.2 Plasser solgt på privatmarkedet.
6 Andre helse- og omsorgstjenester i virksomheten
I denne spørsmålsgruppen skal du krysse av for om personellet i virksomheten også yter helse- og omsorgstjenester til virksomheter som ikke er institusjon.
7 Merknader
Her kan du gi kommentarer og presiseringer til hele skjemaet/ virksomheten, samt fylle ut hvor lang tid du brukte på å fylle ut spørreskjemaet.