Formålet med skjemaet er å hente inn tjenestedata om den tilskuddsberettigede delen av fylkeskommunenes virksomhet innen kollektivtransport. Det vil si de transporttjenestene fylkeskommunen kjøper og som erstatter fylkeskommunal tjenesteproduksjon. Andre opplysninger som er relevante for å belyse området, hentes inn fra administrative registre og skjer således utenom KOSTRAs innsamlingsrutiner.
Det fylles ut ett skjema per fylkeskommune. Fylkesnummer og fylkesnavn registreres automatisk i den elektroniske blanketten. Navnet og telefonnummeret til den som har fylt ut skjemaet føres opp, samt e-post adresse hvis den er tilgjengelig.
2.1.a.Før opp antall skyssberettigede grunnskoleelever samlet for transportformene buss, fylkesveiferger, båtruter, t-bane og trikk/bybane og transport for funksjonshemmede. Ta også med antall skyssberettigede til ordningen med lukkede skoletransporter/tilleggsskyss.
2.1.b.Før opp antall skyssberettigede elever i den videregående skolen samlet for transportformene buss, fylkesveiferger, båtruter, t-bane og trikk/bybane og transport for funksjonshemmede. Ta også med antall skyssberettigede til ordningen med lukkede skoletransporter/tilleggsskyss, samt elever som har ungdomskort (selv om dette kortet kan brukes på vanlige ruter utover skoletid).
2.2.a.Også elever transportert i henhold til kommunale vedtak skal tas med her.
2.2.c.Før opp brutto driftsutgifter til lukkede skoletransporter/tilleggsskyss (utgifter til drosjetransport, direkte skyssgodtgjørelse mv.). Også utgifter knyttet til kommunale vedtak skal tas med. Oppgi beløpet i hele 1 000 kroner ekskl. mva.
3.1.a.Før opp antall tilskuddsberettigede påstigninger med buss i alt, dvs. både ordinære og i skoletransport inkl. lukket transport. For fylkeskommuner som henter opplysninger fra elektroniske billetteringssystem, skal disse tallene benyttes, korrigert for ev. manglende validering (for eksempel at 6-åringer ikke har fått tildelt kort, nedetid på elektronisk system osv.) Hvis tallene ikke ble hentet fra elektroniske billetteringssystem skal denne formelen brukes: Antall skoledager (190) – forventet fravær (10 dager) multiplisert med 2 (tur/retur) multiplisert med tallet for skyssberettigede elever.
3.2.Rutekilometer defineres som summen av avstanden som kjøres i rute. Ved kjøring av assistanse-/dubleringsbuss, regnes produksjon i rute fra den holdeplass kjøringen starter til den holdeplass kjøringen avsluttes.
3.3.Antall påstigninger (passasjerer) multiplisert med gjennomsnittlig reiselengde.
3.4.Setekilometer er definert som sum sitteplasser multiplisert med rutekilometer per kjøretøy. Det er bussens tillatte antall sitteplasser i henhold til kjøretøyforskriften/vognkort som skal legges til grunn. Rutekilometer defineres som summen av den avstanden som kjøres i rute (jf. 3.2). Hvis eksakt informasjon mangler må gjennomsnittstall benyttes.
4.1.En fergestrekning er en strekning mellom to fergekaier der det er lagt til rette for å reise med ferge. Et fergesamband kan ha to eller flere stoppesteder, oftest trafikkert med samme fartøy.
4.2.Før opp antall tilskuddsberettigede påstigninger (inkl. fører av bil) med fylkesveiferger i alt, dvs. både ordinære og i skoletransport. For behandling av elevpåstigninger, se mer utfyllende informasjon under 3.1.a.
4.3.Utseilt distanse defineres som utseilte kilometer i rute.
4.4. Antall påstigninger (passasjerer) multiplisert med gjennomsnittlig reiselengde.
4.5.a. PBE er en måleenhet som sier noe om hvor stor plass og hvor stor belastning det enkelte kjøretøy utgjør for fergen/fergedekket. Omregningsfaktoren for PBE er basert på kjøretøyets lengde som følger:
Kjøretøyets (ekvipasjens) lengde i meter | Antall PBE |
<4,9 | 1,025 |
5,0-5,9 | 1,025 |
6,0-6,9 | 2,435 |
7,0-7,9 | 2,899 |
8,0-9,9 | 4,009 |
10,0-11,9 | 5,040 |
12,0-13,9 | 6,125 |
14,0-16,9 | 7,315 |
17,0-18,9 | 8,954 |
19,0-22,0 | 10,682 |
MC, moped | 0 |
Kilde: Statens vegvesens Fergestatistikk
4.6.Det skal rapporteres for hverdager (mandag – fredag), og det er vintertilbudet som skal legges til grunn. Et døgnåpent samband (24 t) er et samband der det er maksimalt 2,5 t mellom to avganger. Vær oppmerksom på at summen her skal korrespondere med tallet på strekninger oppgitt under pkt. 4.1. ÅDT (årsdøgntrafikk) er gjennomsnittlig døgntrafikk i året, dvs. sum totaltrafikk gjennom året dividert med antall dager i året.
4.7. Biler som ikke kommer med ønsket avgang av totalt antall transporterte biler i sambandet, målt samlet hele året.
5.1.a. Før opp antall tilskuddsberettigede påstigninger med båtruter i alt, dvs. både ordinære og i skoletransport. For behandling av elevpåstigninger, se mer utfyllende informasjon under 3.1.a.
5.2. Utseilt distanse defineres som utseilte kilometer i rute.
5.3. Antall påstigninger (passasjerer) multiplisert med gjennomsnittlig reiselengde.
5.4. Setekilometer er definert som sum sitteplasser multiplisert med utseilt distanse (utseilte kilometer i rute). Hvis eksakt informasjon mangler må gjennomsnittstall benyttes.
6.1. Før opp antall påstigninger, dvs. antall personer reist med transportordningen for funksjonshemmede og andre bevegelseshemmede (i hovedsak eldre).
6.2. Før opp antall brukere av transportordningen for funksjonshemmede og andre bevegelseshemmede.
7.1.a. Før opp antall tilskuddsberettigede påstigninger med t-bane og trikk/bybane i alt, dvs. både ordinære og i skoletransport. For behandling av elevpåstigninger, se mer utfyllende informasjon under 3.1.a.
7.2. Med banekilometer (rutekilometer) menes kjørelengden for hele togenheten (her T-bane og trikk/bybane) når flere vogner er hektet sammen. Ta ikke med kjøring utenom fastsatt rute, dvs. posisjonskjøring for at togenheten skal komme i ruteposisjon.
7.3. Antall påstigninger (passasjerer) multiplisert med gjennomsnittlig reiselengde.
7.4. Setekilometer er definert som sum sitteplasser multiplisert med rutekilometer. Hvis eksakt informasjon mangler må gjennomsnittstall benyttes.
8.1. Før opp antall km kjøreveilengde åpnet for trafikk siste år. Tallet skal fange opp endringer som skjer etter gjennomføring av investeringstiltak. Både anlegg av ny veg og utbedringsanlegg skal inngå. Veilengder på strekninger med enkeltpunkt utbedringer som for eksempel siktforbedring eller kurveutretting medregnes ikke. Eksisterende vei som blir avløst av ny veilinje regnes ikke med, selv om den får en miljømessig opprusting. Ramper og rundkjøringer inngår ikke. For det enkelte prosjekt skal både hovedlengde og eventuell sideveislengde inngå. Veilengder som ligger på riksvei eller kommunal vei som måtte inngå i fylkesveiprosjekt, inkluderes imidlertid ikke. For firefelts vei må veilengden settes til en gjennomsnittsverdi for lengden av kjørebanen i de to kjøreretningene. Gang- og sykkelveilengder inngår ikke i indikatoren.
8.2. Antall kilometer fast dekke lagt siste år skal oppgis iht. strekninger som er dekkelagt. Stedvis lapping skal ikke inngå her.
8.3. Dersom det er lengre strekninger der det kun foretas lapping av vegdekket, bes det om at det opplyses om antall kilometer dette gjelder.
8.4. Som tilrettelegging for gående og syklende regnes tradisjonelle gang- og sykkelveger, sykkelveg med fortau, egne tosidige sykkelfelt og gater med fartsgrense skiltet med 30 km/t eller 40 km/t dersom de er i henhold til vedtatt hovednett for sykkel. Fortau langs fylkesveg skal nå regnes med. Gang- og sykkelveger som unntaksvis blir brukt som biladkomst til et fåtall boliger, kan imidlertid også regnes med (jf. vegnormalene). Tosidige sykkelfelt rapporteres med 1 x veglengden. Hva som skal oppgis: antall km tilrettelagt som følge av investeringstiltak.
8.5.Før opp antall skredutsatte punkt som er utbedret siste år på fylkesveinettet. Skredutsatt punkt regnes her som et sted hvor et tiltak er nødvendig/hensiktsmessig for å gi en skredsikringseffekt. Et tiltak kan i enkelte tilfeller føre til utbedring i flere skredpunkt. Alle skredpunktene som utbedres av tiltaket skal oppgis. Det vises til de regionsvise skredsikringsplanene som omfatter både riks- og fylkesvei hvor de skredutsatte punktene er angitt. Data hentes fra det enkelte prosjekt/tiltak.
8.6.Før opp antall km ny utbygd firefelts veg med fysisk adskilte kjørebaner åpnet for trafikk siste år på fylkesvegnettet.
8.7.Før opp antall km midtrekkverk som er ferdig bygd på eksisterende to- og trefelts fylkesveier og antall km midtrekkverk på nye to- og trefelts fylkesveger siste år.
8.8.Før opp antall km forsterket midtoppmerking på fylkesveg etablert siste år. Forsterket midtoppmerking kan utføres ved hjelp av følgende alternativer:
1. Oppmerket sperreområde: Profilert veioppmerking og fresing i veidekket (jf. dimensjoneringsklasse S4 i Håndbok N100).
2. Midtmarkering: Midtkonsoll forsynt med markeringsskilt for å hindre forbikjøring
3. Rumleriller: Løsning der midtlinjeoppmerkingen enten er innenfor eller i freste spor (rumleriller).
8.9.Før opp hvor mange (konkret antall) holdeplasser for kollektivtransport på fylkesveinettet som er oppgradert/ombygd til/med universell utforming siste år. Nye holdeplasser regnes ikke med, da det forutsettes at nye anlegg utformes med universell utforming. En holdeplass defineres som ett stoppested. For at en holdeplass skal defineres å være universelt utformet, må kravene til stoppunkt/holdeplass i Håndbok N100 være oppfylt. Dette gjelder hovedkrav knyttet til:
- Plattform (kantsteinhøyde 16-18 cm) og tilstrekkelig fri bredde.
- Ved busslomme: Tilstrekkelig lengde på inn-/ut- kjøring for bussen slik at den kommer inntil plattformkant.
- Taktil markering av stoppunkt.
- Leskur (der det er behov, jf. Håndbok V123).
- Belysning av holdeplassen inkl. belyst ruteinformasjon.