I 2023 ble det kastet 1,7 milloner tonn Omfatter alt avfall som ikke er farlig avfall. Lett forurensede masser er heller ikke inkludert. Lett forurensede masser er eksempelvis kassert jord, stein eller grus som ikke er farlig avfall, men som krever særskilt behandling fordi det inneholder stoffer med forurensningspotensial. fra de tjenesteytende næringene. Dette er en økning på 9 prosent fra 2022, men fortsatt 24 prosent lavere enn i «toppåret» 2018. Dette kan tyde på at avfallsmengdene er på vei opp igjen mot det de var før koronapandemien satte sitt preg på både privat- og næringslivet. Fortsatt ligger vi imidlertid på nivå med avfallsmengdene fra rundt tolv år tilbake.
Mest Blandet avfall er usortert avfall. Dette er en inhomogen fraksjon som kan bestå av resten av avfallet etter at rene fraksjoner er sortert ut, og den kan være en blanding av alle avfallstyper uten noen forsortering
1,7 millioner tonn ordinært avfall ble levert fra de tjenesteytende næringene i 2023. Det er en oppgang på nesten 140 000 tonn sammenliknet året før. Kategorien «blandet avfall» utgjorde den dominerende andelen av avfallet fra disse næringene, med 740 000 tonn og en andel på 43 prosent. Deretter er det kategoriene «papir» og «våtorganisk avfall» som er de nest- og tredje største avfallstypene med henholdsvis 280 000 og 130 000 tonn avfall.
Oppgang i avfall fra varehandelen
Av de ulike tjenesteytende næringene var det fortsatt varehandelen, inkludert reparasjon av motorvogner, som bidro mest til de totale avfallsmengdene i 2022. Varehandelen bidro med drøye 710 000 tonn avfall, eller 41 prosent av alt avfall i tjenesteytende næringer. Sammenliknet med i 2022 var det en oppgang på 8 prosent. Deretter var det «Forretningsmessig tjenesteyting» og «Helse- og sosialtjenester» som stod for de største mengdene avfall fra de tjenesteytende næringene, begge med 11 prosent av de totale, ordinære avfallsmengdene.
Vi ser at avfallet fra tjenesteytende næringer øker, mens husholdningsavfallet går ned. Dette kan skyldes at flere reiser mer og er mer aktive utenfor hjemmet etter koronapandemien, noe som fører til mindre avfall hjemme. Samtidig øker aktiviteten og produksjonen i tjenestenæringene, og dermed genereres det mer avfall der.
¹ Nedgang ble rettet til oppgang, 4. juli 2024
Denne statistikken har siden siste publisering gjennomgått en kvalitetsforbedring. Blant annet er koblingene for å identifisere underbedrifter til et foretak forbedret. Dette er nødvendig for å identifisere hvilken av bedriftene som hører til et foretak som har levert det aktuelle avfallet. I tillegg er strataene som benyttes for oppblåsing justert. Disse endringene har ført til noen forskjeller mellom tidligere publiserte og nye tall. Ved publiseringen av tall for 2023, publiseres det også nye tilbakeregnede tall tilbake til 2020. Endringen i metode er likevel ikke større enn at vi fortsatt sammenligner med tall publisert også før 2020.
Tjenesteytende næringer er en samlebetegnelse på næringene G-U i Standard for næringsgruppering (SN2007). Statistikken dekker næringshovedområdene G-S, med unntak av 46.77- Engroshandel med avfall og skrap, 49- Landtransport og rørtransport, 68- Omsetning og drift av fast eiendom, 81.109- Andre kombinerte tjenester tilknyttet eiendomsdrift.
Beregningene for denne statistikken er basert på kunderegistre fra et utvalg avfallsinnsamlere. Noen kunder har trolig levert enkelte rene avfallsfraksjoner til avfallsinnsamlere utenfor utvalget, eller til mottakere utenom avfallsbransjen. Den totale avfallsmengden og mengden rene avfallsfraksjoner kan dermed være beregnet noe for lavt, mens andelen blandet avfall kan være noe for høy.