Tidligere tilbød vi egne tabeller med grunnlagsdata, eller nivå-3-tall. Dette var tabeller som inneholdt alle grunnlagstall for et tjenesteområde samlet. Med grunnlagstall mener vi her absolutte tall, for eksempel «kroner», «plasser» eller «elever». Det gamle systemet hadde også nivåene 1 og 2. I disse tabellene var dataene forholdstall, altså «kroner per plass» eller «timer per bruker».
Tallene publiseres, men ikke lenger i én tabell
I 2018 ble det gjort en del endringer i hvordan data ble klargjort til publisering i KOSTRA. Da gikk vi samtidig igjennom bruken og forståelsen av tabellene, og det viste seg at et stort flertall syntes det var vanskelig å navigere i de store tabellene med grunnlagsdataene. Det ble da besluttet å splitte tabellene med grunnlagstall i mindre tabeller, og ordne dataene i tabeller som inneholder både forholdstall og grunnlagstallene som forholdstallene bygger på. Det ble gjort en vurdering av hvordan tallene best skulle presenteres for hvert tjenesteområde og hver enkelt tabell.
Inndelt etter tema, tilpasset tjenesteområdet
Dette betyr at selv om tallene publiseres, som før, er tallene nå tematisk inndelt og delt opp i mindre tabeller, og det varierer noe fra område til område hvordan tallene er samlet og strukturert. På enkelte tjenesteområder finnes det fremdeles egne tabeller med grunnlagsdata. Disse har som regel «grunnlagsdata» eller «grunnlagstall» som del av tabelltittelen i Statistikkbanken. På andre tjenesteområder rendyrkes egne tabeller med forholdstall og egne med absolutte tall, mens andre igjen har valgt å blande disse tallene i samme tabell, der man kan velge fra nedtrekkslister hvilke tall man vil ha.
Så selv om tabellene ikke stiller opp tallene akkurat slik de blir hentet inn i skjemaene, er tallene der, fordelt utover i KOSTRA-tabellene i Statistikkbanken.
Et tips hvis du henter de samme tallene jevnlig: Lagre spørringen
Når du har funnet tabellene og tallene du trenger, og har lagd en ferdig tabell i Statistikkbanken, lagre den med «lagre spørring», så kan du hente den frem senere. Du kan velge å lagre spørringen på en slik måte at nye tall legges til når de publiseres. Her kan du lese mer om hvordan du går frem.