Det samlede Driftsresultat: Dette er virksomhetens driftsinntekter fratrukket driftskostnader. gikk ned fra 1 366 milliarder kroner i 2022 til 721 milliarder kroner i 2023, en reduksjon på 47 prosent. Som figur 1viser, var driftsresultatet for 2023 fremdeles høyt i forhold til resultatene i både 2021 og årene før. Nedgangen må ses i sammenheng med det ekstraordinært høye driftsresultatet i 2022 grunnet svært høye energipriser. 

Nedgangen i driftsresultat kommer først og fremst i Driftsinntekter: Samlede inntekter fra virksomhetens ordinære aktiviteter, med unntak av finansielle inntekter.mens driftskostnadene var på tilnærmet samme nivå som i 2022. Det ga et driftsresultat som utgjorde kun 35 prosent av driftsinntektene i 2023 mot 51 prosent i 2022.

Det er særlig nedgang i driftsinntektene innen olje- og gassutvinning og elektrisitetsforsyning fra 2022 til 2023 som ga lavere driftsinntekter totalt, men driftsinntektene gikk også ned i de fleste øvrige næringer.

På grunn av større økning i finansinntektene i forhold til økningen i finansutgiftene, ble det likevel kun en svak nedgang i Resultat før skatt er driftsresultat pluss finansinntekter minus finanskostnader.resultat før skatt fra 2022 til 2023. Resultat før skatt var på vel 1 204 milliarder kroner i 2023 og dette utgjorde 59 prosent av driftsinntektene. Tilsvarende tall for 2022 var henholdsvis 1 631 milliarder kroner og 60 prosent.

Figur 1: Driftsresultat. Offentlig eide ikke-finansielle foretak. Millioner kroner. 2018-2023

Nedgang i salgsinntekter som følge av lavere priser

Nedgangen i driftsinntektene fra olje- og gassutvinning og for elektrisitetsforsyning, kommer av fallende salgsinntekter, som igjen hovedsakelig skyldes et forholdsvis kraftig fall i priser fra de høye nivåene i 2022, spesielt i første halvår. Se mer om dette i kapittel 3 i publikasjonen Økonomisk utsyn over året 2023.

Næringene innenfor olje- og gassutvinning og bergverksdrift bidro til sammen med et driftsresultat på over 629 milliarder. Olje- og gassutvinningsnæringen domineres av Statens direkte økonomiske engasjement (Regnskapsinformasjonen er hentet fra Petoro AS sin årsberetning over SDØE´s virksomhet for 2023.) og Equinor ASA. SDØE bidro alene med et driftsresultat på om lag 267 milliarder kroner. Antall offentlig eide foretak har vært stabilt i 2023.

Elektrisitets-, gass-, damp-, og varmtvannsforsyningssektoren var nest største næring og hadde i 2023 samlet sett et driftsresultat på 78 milliarder kroner, en nedgang på 34 prosent fra 2022.

Høyest driftsresultat i statlig eide foretak

De Statlig eide foretak består av selskaper organisert som selvstendige juridiske enheter og omfatter ikke-finansielle selskaper med markedsproduksjon hvor staten direkte eller indirekte eier mer enn 50 prosent av innbetalt eierkapital.]hadde et samlet driftsresultat på godt og vel 398 milliarder kroner, mens driftsresultat i Statens forretningsdrift består av forvaltningsbedrifter som ikke er selvstendige juridiske enheter. Som for de statlig eide foretakene, omfatter også dette ikke-finansielle bedrifter med markedsproduksjon. var på om lag 267 milliarder kroner. Statlig eide foretak og statens forretningsdrift stod dermed for omtrent 92 prosent av det samlede driftsresultatet.

Driftsresultatet for de Kommunalt eide foretak omfatter ikke-finansielle selskaper med markedsproduksjon hvor kommuneforvaltningen direkte eller indirekte eier mer enn 50 prosent av innbetalt eierkapital. var på om lag 56 milliarder kroner i 2023.

Figur 2. Driftsresultat. Sektorfordelt. Prosent. 2023

Staten og kommunene er store eiere i norsk næringsliv. Det offentlige eierskapet er mangfoldig og har stor betydning for norsk økonomi. Eierskapet varierer fra eierposter i store børsnoterte selskaper til små heleide sektorpolitiske selskaper. De offentlige selskapenes virksomhetsområder har stor spennvidde og opererer blant annet innen bergverk og utvinning, kraftforsyning, transport, eiendomsdrift og attføringsforetak. Økonomisk dominerer bergverksdrift og utvinning, med SDØE og Equinor ASA som de største aktørene. Når det gjelder sysselsetting er transport og lagring størst. I denne gruppen finnes blant annet Posten Norge AS og Norges Statsbaner AS (Vy)

Kapitalen er konsentrert i et fåtall av foretakene og vel femti foretak står samlet sett for i overkant av tre firedeler av de samlede eiendelene. Nitten av disse kapitalintensive foretakene er kommunalt eide og tilhører stort sett sektoren for elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning.

Ved utgangen av 2023 hadde SSB tilgang til regnskapstall for vel 3 300, av 3 400 offentlig eide ikke-finansielle foretak.

Staten og kommunene er i hovedsak involvert i følgende typer selskaper:

  • aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper, herunder også statsaksjeselskaper
  • kommunal og statlig forretningsdrift
  • særlovsselskaper som statsforetak, kommunale og fylkeskommunale foretak og interkommunale selskaper mv.