Leieprisen i Oslo og omegn er betydelig høyere enn i Trondheim, Bergen og Stavanger som ligger rundt samme nivå. Mindre tettsteder og spredtbygde strøk har de laveste husleieprisene.

– Ikke så overraskende finner vi de høyeste leieprisene i storbyene, trolig fordi tilbud og etterspørsel i leiemarkedet her gir et høyere press enn i mindre tettsteder og spredtbygde strøk, sier seksjonssjef Espen Kristiansen

Store forskjeller innad i byene

Ser vi på de Dette er anslag på hva en standard bolig rensket for egenskaper som balkong, møblement, garasje, strøm og oppvarming koster å leie i måneden. Formålet med dette er å estimere leienivået for så like boliger som mulig med de samme egenskapene. Disse anslagene er basert på faktiske leiepriser i reelle husleieforhold. Resultatene er basert på en regresjonsmodell som anslår verdien på ulike egenskaper ved boligen. Beregningene av leie for en hypotetisk, standard bolig bygger på blant annet opplysninger om boligens areal, antall rom, standard og beliggenhet. for en 2-roms på 50 kvadratmeter i Oslos bydeler ser vi tydelige forskjeller. Leietakere i bydelene Sentrum, Frogner, Ullern og St. Hanshaugen betaler i snitt 2 500 kroner mer enn leietakere i østliggende bydeler som Søndre Nordstrand, Grorud, Stovner og Alna. Med en gjennomsnittlig månedsleie på 13 300 kr må leietakerne dermed legge omtrent 20 prosent på husleien for en tilsvarende leilighet i Oslo vest.

Figur 1. Predikert månedlig leie i større byer (kr), 2-roms, 50 kvm

Det er ikke bare i hovedstaden vi ser slike skiller. Bydel Bergenhus ligger, med en gjennomsnittlig månedsleie på 12 600 kroner, 1 400 kr over Bergens øvrige bydeler. Også i Trondheim tegner det seg et tydelig mønster. Bydelene Lerkendal og Heimdal har en månedsleie som ligger 1 100 kroner lavere enn i bydelene Midtbyen, Østbyen og Nedre Elvehavn.

Nye husleiekontrakter er dyrere

Husleiekontrakter inngått i år eller i fjor er i snitt 1 600 kr dyrere enn kontrakter inngått mellom 2018 og 2022. Dette utgjør en forskjell på omtrent 13 prosent. Dersom man ser på kontrakter inngått før 2018, er forskjellene enda større. En kontrakt inngått de to siste årene ligger 31 prosent høyere i pris enn en kontrakt inngått før 2018. Gapet mellom husleiene for nye og eldre kontrakter har økt over tid.

– Det er ofte sånn at prisen på nylig inngåtte leiekontrakter er høyere enn for eldre kontrakter. Dette fordi utleierne står friere til å fastsette prisen ved bytte av leietakere, sier Espen Kristiansen

Allerede eksisterende husleieforhold er begrenset til å prisjusteres etter konsumprisindeksen gjennom husleieloven (lovdata.no), samt justeres til gjengs leie med seks måneders varsling etter 2,5 år.

 

For å identifisere potensielle utleieboliger kombinerer SSB informasjon fra flere datakilder. Dette gir ikke et perfekt resultat, og medfører at leiemarkedsundersøkelsen sendes til enkelte beboere som ikke er leietakere og dessuten at noen utleieboliger ikke fanges opp i undersøkelsen. SSB jobber stadig med å forbedre avgrensningen av potensielle leieboliger, det som kalles undersøkelsens populasjon. Resultatene fra årets undersøkelse viser at vi i større grad enn årene før har klart å fange opp studentboliger. Det gir en betydelig økning i andelen som svarer at de leier av en studentsamskipnad/studentstiftelse, i alle de fem byene vi publiserer tall for (se tabell 09896 i statistikkbanken). Denne økningen kommer altså av forbedringer i undersøkelsens populasjon, ikke av en reell økning i antallet studentboliger. Når det gjelder sammenligning av leier over tid anbefaler vi å bruke de predikerte husleiene (se forklaring under). Disse tallene påvirkes ikke av endringene i undersøkelsens populasjon.

Hvis du sammenligner tall fra LMU over tid er det noen forhold ved statistikken som er viktige å være klar over. Utvalget til LMU trekkes uavhengig hvert år. Sammensetningen av boliger vi måler husleiene på varierer dermed over tid. Dette gjør sammenligninger av husleienivåer fra ett år til det neste spesielt usikre, selv om usikkerheten antas å jevnes noe ut over lengre perioder.

Denne usikkerheten er mindre for de predikerte husleiene (som ligger i statistikkbankens tabell 09897). Dette er beregnede husleier for en bolig uten balkong, møblement, garasje, strøm og oppvarming. På den måten gjøres kvalitetsforskjellen på boligene i tid og rom så liten som mulig, og leiene blir dermed mer sammenlignbare. Derfor anbefaler vi å bruke disse tallene for sammenligninger av husleier over tid. 

Hvis du sammenligner de predikerte husleiene over tid bør du samtidig være klar over at modellen som brukes i beregningene ikke klarer å ta høyde for alle egenskaper og leiebetingelser ved boligene som kan variere fra ett års utvalg til det neste og samtidig påvirker nivået på husleien. Den generelle boligstandarden antas å øke over tid, uten at beregningsmodellen kan fange fullt ut hvordan dette påvirker husleiene. Over lengre tidsperioder vil det derfor være rimelig å anta at noe av økningen i de predikerte husleiene kommer av at utleieboligene generelt har økt i kvalitet.