32553_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/kpi/arkiv
32553
Konsumprisøkning på 2,8 prosent
statistikk
2000-06-09T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Inntekt og forbruk
no
kpi, Konsumprisindeksen, KPI, inflasjon, prisutvikling, prisvekst, KPI-JAE, indeksregulering, deflasjon, deflator, varegrupper, tjenestegrupper, priskalkulator, indeksKonsumpriser, Forbruk, Inntekt og forbruk, Priser og prisindekser
false

Konsumprisindeksen15. mai 2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Konsumprisøkning på 2,8 prosent

Konsumprisindeksen var uforandret fra 15. april til 15. mai. Prisen på bensin, enkelte matvarer, alkohol, klær og drosjereiser økte, mens nedgang i prisene på elektrisitet, IT- og teleutstyr dempet prisveksten. De siste 12 måneder steg konsumprisindeksen med 2,8 prosent, mot 2,6 prosent i forrige måned.

Konsumprisindeksen var 105,1 (1998=100) i mai i år, mot 102,2 i mai i fjor.

Prisendringer fra april til mai

Bensinprisene steg med 1,4 prosent sist måned. Literprisen for 95 oktan viste en noe svakere oppgang enn literprisen for 98 oktan. Transporttjenester ble registrert med en prisoppgang på 0,9 prosent som følge av høyere drosjetakster. Dette skyldes at prisreguleringen på drosjetakster ble opphevet i enkelte geografiske områder fra 1. mai, og drosjetakstene blir nå fastsatt av aktørene i markedet.

Matvareprisene steg samlet sett med 0,7 prosent. Endringen skyldes hovedsakelig sesongmessig prisoppgang på frukt. Prisene på frisk frukt steg samlet sett med 5,6 prosent. Både appelsiner, epler og pærer steg i pris, derimot var det prisfall på bananer. Fersk fisk viste også prisoppgang sist måned. Oppgangen skyldes hovedsakelig en markant prisøkning på laks. Prisene på laks er nå vel 10 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Økt etterspørsel på verdensmarkedet er en årsak til prisoppgangen på laks det siste året. Også kaffeprisene viste oppgang i forhold til april med en stigning på 4,3 prosent. Prisene på alkoholholdige drikkevarer steg med 0,9 prosent. Ulike typer vin hadde den kraftigste prisoppgangen.

Fortsatt prisoppgang på klær etter vintersalget ga en prisøkning på 1,3 prosent, mens skoprisene var uforandret. Prisoppgangen på klær omfattet stort sett hele sortimentet av klær. Samlet sett steg prisene på klær og skotøy med 0,9 prosent.

Elektrisitetsprisene viste en reduksjon på 2,8 prosent. Dette var fjerde måned på rad hvor prisene på elektrisitet falt. Prisene på parafin og fyringsolje falt samlet sett med vel 2 prosent. De siste årene er det registrert en prisnedgang nettopp fra april til mai på disse tre energiproduktene. Husleiene for andelsboliger og leieboliger gikk svakt ned forrige måned. Nedgangen ble kun registrert i leiemarkedet mens husleiene for andelsboliger var uforandret. Priser på produkter til vedlikehold og reparasjon av bolig falt med 1,1 prosent.

Varer og tjenester knyttet til kultur og fritid viste en prisnedgang på 0,4 prosent. Endringen skyldes hovedsakelig lavere priser på IT-utstyr. Det er først og fremst de billigste modellene som faller mest i pris. Tilbudsaktivitet førte til prisnedgang på enkelte brunevarer. Mobiltelefoner falt også i pris sist måned. En forklaring bak prisreduksjonen på mobiltelefoner de siste månedene kan være etableringen av nye markedsaktører som tilbyr spesielt gunstige tilbud på utvalgte modeller.

 Utvikling i konsumprisene og prisen på 95 oktan bilbensin

12 månedersveksten

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen steget med 2,8 prosent. En av de viktigste årsakene til denne vekstraten finnes innenfor transport. Prisene på bensin har steget sterkt og jevnt siden slutten av 1998. Dette med unntak av noen få enkeltmåneder hvor man kan observere bare mindre prisnedganger. Blyfri 95 oktan bensin har steget med 15 prosent de siste 12 månedene. Tilsvarende vekstrater finner man også for andre bensintyper. I all hovedsak kan prisøkningen på bensin forklares ved økningen i prisen på råolje. En oppjustering av bensinavgiftene med 2 prosent ved årsskiftet har også gitt et lite bidrag. Det er også registrert en sterk stigning i prisene på tjenester innenfor transportsektoren. Spesielt gjelder dette flyreiser og transporttjenester på veg, som har steget henholdsvis 15,9 og 8 prosent. Endringen i sistnevnte gruppe er dominert av prisoppgangen i drosjetakster.

Stigende råoljepriser har slått direkte inn i høy prisstigning på enkelte produkter i gruppen bolig, lys og brensel. Til tross for en liten prisnedgang siste måned, er prisnivået på fyringsolje og parafin i underkant av 40 prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor. Økningen i elektrisitetsprisene på 4,6 prosent trekker også opp den generelle prisveksten. Husleier inngår med en stor vektandel, og med en prisvekst fra mai i fjor til mai i år på 3,3 prosent, bidrar denne i samme grad som elektrisitetsprisene.

Prisene på alkoholholdige drikkevarer og tobakk har steget med 7,2 prosent det siste året. Det er tobakksvarene som har steget mest, med en prisvekst på 10,8 prosent. Denne økningen skyldes høyere særavgifter ved årsskiftet.

Klær, teleutstyr og -tjenester og audiovisuelt utstyr er tre områder som kjennetegnes ved fallende priser gjennom flere år. Klesprisene har falt med 6 prosent det siste året. Innenfor audiovisuelt utstyr er det spesielt lavere priser på IT-utstyr som bidrar, men også prisene på såkalte brunevarer har falt det siste året.

Endringer i 12 månedersveksten

Det er en oppgang i 12 månedersveksten fra 2,6 i april til 2,8 prosent i mai. Et viktig bidrag til denne endringen kommer fra gruppen kjøp av egne transportmidler, hvor prisene falt fra april til mai i 1999, mens endringen i tilsvarende periode i år bare var en svak oppgang. Nedgangen i fjor skyldes overgangen til et nytt prissystem på biler. Omleggingen av prissettingen av takster i drosjemarkedet (omtalt over), har ført til en oppjustering av takstene siste måned. På dette tidspunkt i fjor var takstene uendret. Dette trekker på samme måte opp 12 månedersendringen sett i forhold til forrige måned.

Prisene på vin og brennevin justeres tre ganger i året, deriblant i mai. Oppjusteringen av de alkoholholdige drikkevarene som ble foretatt i mai i år var noe kraftigere enn hva tilfellet var i mai i fjor.

Klær og elektrisitet er begge varer med sesongmessige svingninger i prisene. Felles for begge er at prisene normalt faller i enkelte måneder tidlig i året. Hvilken måned prisfallet utløses og hvor sterkt det er i de enkelte månedene varierer noe fra år til år. Slike variasjoner slår denne gang ut i endringer i 12 månedersveksten. Klessalget varte noe lenger enn vanlig i år, og prisoppgangen fra april til mai etter salget er noe kraftigere i år enn i fjor. Elektrisitetsprisene falt fra april til mai. Det samme skjedde i samme tidsrom i fjor, men da i noe sterkere grad.

Konsumprisindeksen. 1998 = 100
  Indeks Endring i prosent
  Mai 2000 April 2000-
mai 2000
Mai 1999-
mai 2000
Januar-mai 1999-
januar-mai 2000
Totalindeks 105,1 - 2,8 2,8
Matvarer og alkoholfrie drikker 104,8 0,8 1,7 1,7
Alkoholdrikker og tobakk 110,4 0,6 7,2 6,7
Klær og skotøy 98,2 0,9 -4,7 -4,6
Bolig, lys og brensel 105,4 -0,7 4,0 4,3
Møbler og husholdningsartikler 101,8 -0,4 0,2 0,8
Helsepleie 108,2 0,1 3,3 3,6
Transport 108,3 0,5 5,6 4,8
Post- og teletjenester 89,9 -0,2 -3,7 -6,5
Kultur og fritid 103,3 -0,4 1,4 1,7
Utdanning 108,5 - 5,3 5,3
Hotell- og restauranttjenester 105,8 - 2,6 2,5
Andre varer og tjenester 106,3 0,4 2,5 2,2