Veksten fra 2022 i Barnevernsloven gjelder for alle barn og unge inntil 25 år som oppholder seg i Norge. Bufetat skal gi enslige mindreårige under 15 år et tilbud om å bo på et omsorgssenter for mindreårige i statlig eller privat regi mens asylsøknaden blir behandlet. Også flyktninger fra Ukraina som får kollektivt vern i Norge kan bo på omsorgssenter selv om de ikke trenger å søke om asyl. Tilbudet gjelder frem til barnet blir bosatt i en kommune eller reiser ut av landet. Bufetat har omsorgen for den enslige mindreårige asylsøkeren når barnet har opphold på et omsorgssenter. Bufetat har ansvar for å bosette barna som har fått vedtak om opphold i en kommune, og rekruttere fosterhjem etter søknad fra kommunene. fortsatte i 2023 selv om det totale antallet asylsøknader fra enslige mindreårige var mindre i 2023 enn i 2022 i følge UDI, og Bufdirs årsrapport. I omsorgssentrene bor enslige mindreårige asylsøkere, barn og unge som er under 15 år når de kommer til Norge uten foresatte.
Ved hjelp av institusjonstype fordeles statistikken mellom Barnevernsinstitusjoner, Omsorgssentre for mindreårige og Sentre for foreldre og barn. Fra statistikkårgang 2023 er «Sentre for foreldre og barn» tatt ut av statistikken. Årsaken er at SSB ikke har et godt nok datagrunnlag til å skille ut hva som er hjelpetiltak som skal inkluderes, og utredning som ikke skal inkluderes, av aktiviteten som er rapportert fra sentrene. Sentre for foreldre og barn var inkludert i institusjonstype barnevernsinstitusjoner fram t.o.m. 2015, så ble de en egen institusjonstype for perioden 2016-2022.
Størst økning i omsorgssentre eid av andre private
Aktiviteten økte klart mest i omsorgssentre eid av andre private (ikke ideelle) aktører i 2023. Det var 36 300 oppholdsdager i 2023 sammenlignet med 9 500 oppholdsdager i 2022. Men også i statlige omsorgssentre var det en økning på nesten 20 prosent til 17 400 oppholdsdager i 2023.
Vi må tilbake til 2017 for å finne større aktivitet i omsorgssentrene enn i 2023.
Offentlige institusjoner omfatter institusjonene eid av de fem statlige barnevernsregionene pluss institusjoner eid av Oslo kommune. Ideelle og andre private institusjoner: En institusjon er ideell dersom den eies av en organisasjon som utelukkende har et ideelt formål, og eventuelt overskudd/utbytte tilbakeføres til organisasjonens formål. Institusjonene er klassifisert på grunnlag av sektorkode i Enhetsregisteret, med noen unntak.
Mer enn fordobling av ansatte i omsorgssentrene
Antall avtalte årsverk økte fra vel 190 i 2022 til nesten 460 i 2023 i omsorgssentrene for mindreårige. Personell med alle typer utdanning har økt i antall. Størst økning er det av barnevernspedagoger, fulgt av ansatte med «annen utdanning på videregående nivå eller lavere» og «annen utdanning på høgskole- og universitetsnivå».
Økt aktivitet også i barnevernsinstitusjonene
Etter flere år med nedgang i aktiviteten i barnevernsinstitusjonene var det i 2023 en økning av oppholdsdager med vel 4 prosent. Siden 2018 har antall oppholdsdager blitt redusert år for år.
Det var vel 10 prosent flere oppholdsdager i barnevernsinstitusjoner eid av private ideelle organisasjoner, også for andre private var det en økning på 6 prosent. I de statlige barnevernsinstitusjonene er aktiviteten omtrent som året før. Likevel er det flest oppholdsdager i offentlige barnevernsinstitusjoner. I figur 2 ser vi at i 2023 er 42 prosent av alle oppholdsdager i offentlige barnevernsinstitusjoner, 33 prosent i institusjoner eid av andre private organisasjoner og 25 prosent i private ideelle.
Over 300 flere årsverk i barnevernsinstitusjonene
Det var 7 prosent flere avtalte årsverk i barnevernsinstitusjonene i 2023 sammenlignet med året før. Det er registret en økning på vel 30 årsverk i hver av utdanningsgruppene barnevernspedagoger, vernepleiere inkl. sykepleiere, sosionomer og barnehagelærere. De som har utdanning som er gruppert som «annen utdanning på høgskole- og universitetsnivå» er de som har økt mest, hele 170 flere avtalte årsverk er utført av denne gruppen i barnevernsinstitusjonene. Mens antall psykologer og antall med «annen utdanning på videregående nivå eller lavere» er de to gruppene som er redusert i barnevernsinstitusjonene i 2023 sammenlignet med 2022.
6,4 milliarder brukt på institusjonene i barnevernet
Av disse er 5,6 milliarder knyttet til barnevernsinstitusjonene og 800 millioner til omsorgssentrene for mindreårige. Til sammen økte driftsutgiftene med nesten 20 prosent fra 2022 til 2023. For omsorgssentrene økte driftsutgiftene fra i underkant av 300 millioner til 800 millioner. Økningen må ses som naturlig med økt aktivitet, flere ansatte og økt prisnivå.