Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Svakt år for hotellene
Driftsinntektene for hotellene ble redusert med 5 prosent fra 2008 til 2009. Bedriftene klarte ikke å redusere kostnadene tilsvarende, noe som ga en nedgang i verdiskaping målt som bearbeidingsverdi på 9 prosent fra året før.
Driftsinntektene for hotellene var 19,1 milliarder kroner i 2009. Nedgangen i verdiskaping målt som bearbeidingsverdi var på 8 milliarder kroner fra 2008 til 2009. Sysselsettingen falt med 3 prosent, til 23 688 personer, i samme periode.
Bare vandrehjem og ferieleiligheter økte verdiskapingen
Hotellvirksomhet er den klart største næringshovedgruppen innenfor overnattingsvirksomhet målt etter driftsinntekter og sysselsetting. De utgjør omtrent 50 prosent av antall bedrifter, men står for 89 prosent av driftsinntektene og 88 prosent av sysselsettingen. Det var bare næringshovedgruppen drift av vandrehjem og ferieleiligheter som økte verdiskapingen fra 2008 til 2009. Denne næringen er imidlertid svært liten.
Små endringer for serveringsbedriftene
Sysselsettingen for de 9 066 bedriftene innenfor serveringsvirksomhet ble redusert med 1 prosent, til 62 926 personer, i 2009. Driftsinntektene steg med 2 prosent, til 36,3 milliarder kroner i samme periode. Verdiskapingen økte med 5 prosent, til 15,6 milliarder kroner, noe som betyr at bedriftene har lyktes med å redusere kostnader.
Restaurantvirksomhet er den klart største næringsundergruppen. 6 693 bedrifter innenfor næringsundergruppen stod for 72 prosent av driftsinntektene og 76 prosent av sysselsettingen innenfor næringen.
Næringsundergruppen catering og kantiner drevet som selvstendig virksomhet sysselsatte 11 098 personer i 2009, 2 prosent flere enn året før. Driftsinntektene økte med 3 prosent, til 8,2 milliarder kroner. Driftsmarginen her var 8 prosent, høyest blant serveringsvirksomhetene.
Regionale forskjeller
For hotellene varierer lønnsomhet utrykt som driftsmargin fra omtrent 0 prosent i Kristiansand til 9 prosent i Stavanger. For hele landet var driftsmarginen 3 prosent.
Restaurantene i Kristiansand var de mest lønnsomme i 2009, med driftsmargin på snaut 7 prosent. I Bergen var driftsmarginen negativ. Landsgjennomsnittet var 3 prosent driftsmargin.
Tabeller:
- Tabell 1 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2008-2009
- Tabell 2 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2009
- Tabell 3 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 2008-2009
- Tabell 4 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2009
- Tabell 5 55 Overnattingsvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2009
- Tabell 6 56 Severingsvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2009
- Tabell 7 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2009
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42