54605_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/aar-endelige
54605
Svakt år for hotellene
statistikk
2011-06-23T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
false

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2009, endelige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svakt år for hotellene

Driftsinntektene for hotellene ble redusert med 5 prosent fra 2008 til 2009. Bedriftene klarte ikke å redusere kostnadene tilsvarende, noe som ga en nedgang i verdiskaping målt som bearbeidingsverdi på 9 prosent fra året før.

Bearbeidingsverdi til faktorpriser, etter næringshovedgruppe. Bedrifter. 2007-2008. Millioner kroner

Driftsinntektene for hotellene var 19,1 milliarder kroner i 2009. Nedgangen i verdiskaping målt som bearbeidingsverdi var på 8 milliarder kroner fra 2008 til 2009. Sysselsettingen falt med 3 prosent, til 23 688 personer, i samme periode.

Bare vandrehjem og ferieleiligheter økte verdiskapingen

Hotellvirksomhet er den klart største næringshovedgruppen innenfor overnattingsvirksomhet målt etter driftsinntekter og sysselsetting. De utgjør omtrent 50 prosent av antall bedrifter, men står for 89 prosent av driftsinntektene og 88 prosent av sysselsettingen. Det var bare næringshovedgruppen drift av vandrehjem og ferieleiligheter som økte verdiskapingen fra 2008 til 2009. Denne næringen er imidlertid svært liten.

Små endringer for serveringsbedriftene

Sysselsettingen for de 9 066 bedriftene innenfor serveringsvirksomhet ble redusert med 1 prosent, til 62 926 personer, i 2009. Driftsinntektene steg med 2 prosent, til 36,3 milliarder kroner i samme periode. Verdiskapingen økte med 5 prosent, til 15,6 milliarder kroner, noe som betyr at bedriftene har lyktes med å redusere kostnader.

Hotell- og restaurantvirksomhet. Driftsmargin i utvalgte kommuner. Bedrifter. 2009. Prosent

Restaurantvirksomhet er den klart største næringsundergruppen. 6 693 bedrifter innenfor næringsundergruppen stod for 72 prosent av driftsinntektene og 76 prosent av sysselsettingen innenfor næringen.

Næringsundergruppen catering og kantiner drevet som selvstendig virksomhet sysselsatte 11 098 personer i 2009, 2 prosent flere enn året før. Driftsinntektene økte med 3 prosent, til 8,2 milliarder kroner. Driftsmarginen her var 8 prosent, høyest blant serveringsvirksomhetene.

Regionale forskjeller

For hotellene varierer lønnsomhet utrykt som driftsmargin fra omtrent 0 prosent i Kristiansand til 9 prosent i Stavanger. For hele landet var driftsmarginen 3 prosent.

Restaurantene i Kristiansand var de mest lønnsomme i 2009, med driftsmargin på snaut 7 prosent. I Bergen var driftsmarginen negativ. Landsgjennomsnittet var 3 prosent driftsmargin.

Tabeller: