Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Svak vekst for hotellene og restaurantene
Det var 11 337 bedrifter innenfor hotell- og restaurantnæringen i 2003. Disse omsatte for 42 milliarder kroner. Tilsvarende omsetningstall for 2002 var 41,6 milliarder kroner, som gir en økning på nesten 1 prosent.
I samme periode gikk antall sysselsatte ned med om lag 1 800 personer til 87 600. Dette tilsvarer en nedgang på 2 prosent. Bedriftene hadde i 2003 lønnskostnader på nesten 14,4 milliarder kroner.
Restaurantene har størst omsetning
Restaurantene - det vil si restauranter, kafeer, gatekjøkken og lignende - sto for om lag 47 prosent av den totale omsetningen i næringen. I 2003 omsatte restaurantene for 19,9 milliarder kroner. Dette er en økning på vel 200 millioner kroner siden 2002. Sammenlignet med 2001, har omsetningen de siste to årene økt med 1,5 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 8 prosent. Antall sysselsatte har i samme periode økt med om lag 5 prosent.
Laber verdiskapning
Til tross for økningen i omsetningen, gikk verdiskapningen ned med nesten 100 millioner kroner til knapt 17 milliarder. Grunnen til den labre verdiskapningen er at driftskostnadene økte i høyere takt enn driftsinntektene.
En av tre kroner lagt igjen i Oslo og Hordaland
Av de 42 milliarder kronene næringen omsatte for, sto hotellene og restaurantene i Oslo og Hordaland for 13,2 av dem. Det vil si at nærmere en av tre kroner brukt på hotell- og restauranttjenester ble lagt igjen i disse to fylkene, mens kun en av fire bedrifter befant seg her.
Foretakene i næringen
Tallene for foretakene viser at de omsatte for nesten 40,8 milliarder kroner i 2003. Det er en oppgang på om lag 250 millioner kroner. Antall sysselsatte gikk ned med 2 prosent til 85 200.
Bedrift og foretak
Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i én næring, godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.
Mer om dette og andre definisjoner er beskrevet i Om statistikken.
Tabeller:
- Tabell 1 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2001-2003
- Tabell 2 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2003
- Tabell 3 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2003
- Tabell 4 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 2001-2003
- Tabell 5 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2003
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42