Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Et bedre hotell-år enn på lenge
Hotell- og restaurantnæringene hadde i 2005 samlede driftsinntekter på nesten 45 milliarder kroner. Dette var en økning på 4 prosent fra 2004, og ikke minst i hotellbransjen var det grunn til å være fornøyd.
Driftsresultatet for hotell- og restaurantnæringene var på nesten 2,2 milliarder kroner, noe som gir en driftsmargin på 4,9 prosent. I 2004 var driftsmarginen 3,7 prosent.
Oppsving for hotellene
Bedriftene i hotellbransjen hadde et veldig godt år i 2005. Samlet i næringen økte driftsinntektene med over 600 millioner kroner, en økning på 4,3 prosent fra 2004. Lønnsomheten har økt betydelig sammenliknet med de to foregående årene. I 2005 var driftsmarginen1 på 2,4 prosent, mens den i 2004 og 2003 var på henholdsvis 1,1 og -1,7 prosent. Verdiskapningen, målt i bearbeidingsverdi, steg også fra 2004 til 2005. I 2005 var denne på 6,5 milliarder kroner, en vekst på 4,1 prosent fra året før.
Stabilt i restaurantbransjen
Restaurantene utgjør den største undergruppen i hotell- og restaurantvirksomheten. I 2005 var det over 6 200 bedrifter i restaurantnæringen i landet, og disse omsatte for 20,6 milliarder kroner. De samlede driftsinntektene økte med 438 millioner fra 2004, noe som tilsvarer en årsvekst på 2,2 prosent. Driftsmarginen i restaurantbransjen er stabil. I 2005 var den på 4,6 prosent, mens den i 2004 og 2003 var på henholdsvis 4,8 og 4,7 prosent.
Regionale tall
For første gang publiseres det tall for fylker og utvalgte bykommuner på tresiffer NACE-nivå. Tallene viser blant annet at 40 prosent av omsetningen i restaurantbransjen finner sted i de tre største byene i landet. De 1 153 restaurantbedriftene i Oslo hadde driftsinntekter på til sammen 5,4 milliarder kroner i 2005, men driftsmarginen kun var 2,9 prosent. Dette var den laveste driftsmarginen blant de utvalgte bykommunene. Kristiansand hadde den høyeste driftsmarginen med 5,5 prosent. Også i hotellvirksomheten hadde Oslo lavest driftsmargin blant de utvalgte kommunene. Driftsmarginen var her 1,3 prosent, mens Bergen hadde den høyeste på 5,8 prosent.
Bedrift og foretakTallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Mer om dette og andre definisjoner finnes i "Om statistikken". |
1Driftsmargin = (Driftsinntekter-Driftskostnader)/Driftsinntekter.
Tabeller:
- Tabell 1 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2003-2005
- Tabell 2 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2005
- Tabell 3 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 2003-2005
- Tabell 4 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2005
- Tabell 5 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2005
- Tabell 6 Hotellvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2005
- Tabell 7 Annen overnatting. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2005
- Tabell 8 Restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2005
- Tabell 9 Drift av barer. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2005
- Tabell 10 Kantine- og cateringvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2005
- Tabell 11 Hotellvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2005
- Tabell 12 Annen overnatting. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2005
- Tabell 13 Restaurantvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2005
- Tabell 14 Drift av barer. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2005
- Tabell 15 Kantine- og cateringvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2005
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42