Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Rekordhøy verdiskapning i 2007
Bedriftene i hotell- og restaurantnæringen hadde i 2007 en verdiskapning målt i bearbeidingsverdi på drøyt 23 milliarder kroner. Dette tilsvarer en økning på 11,1 prosent og utgjør en vekst på 2,3 milliarder kroner sammenlignet med 2006.
Den største veksten i kroner var det hotellene som sto for. Hotellene hadde en driftsmargin på 5,8 prosent, noe som ga et samlet driftsresultat på 1,1 milliarder kroner i 2007. Lønnsomheten fortsatte dermed å stige. Driftsinntektene var på 19 milliarder og økte med 11,8 prosent i 2007. I 2006 utgjorde økningen 9,3 prosent sammenlignet med året før. Næringen sysselsatte om lag 24 000 personer, og omsetningen steg med 11,9 prosent. Bruttoinvesteringene var på 1,2 milliarder, et tall som aldri tidligere har vært så høyt. Tall fra overnattingsstatistikken viser en økning i antall overnattinger på 4 prosent fra 2006 til 2007. Alt i alt kan man si at 2007 ble et godt år for hotell og overnatting.
Svakere driftsresultat for restaurantene
Etter flere år med sterk lønnsomhetsvekst så vi en mer moderat vekst i 2007. Driftsmarginen var på 1,2 prosent, mot 5,6 prosent året før. Driftsinntektene økte med 9,9 prosent og utgjorde drøyt 24 milliarder kroner. Samtidig var driftskostnadene høye, og det samlede driftsresultatet var på 303 millioner kroner. Restaurantene utgjorde den største undergruppen i hotell- og restaurantnæringen, og den sysselsatte drøyt 50 000 personer, noe som er en økning på 9,3 prosent sammenlignet med 2006. Omsetningen økte med 10,3 prosent.
Bykommuner
Bedriftene i de seks største bykommunene (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø) omsatte for over 22 milliarder kroner i 2007. De sto dermed for drøyt 40 prosent av den totale omsetningen på nærmere 54 milliarder kroner i hotell- og restaurantnæringen. Den største andelen av omsetningen finner vi i restaurantnæringen. I 2007 omsatte restaurantbedriftene i bykommunene for nærmere 12 milliarder kroner, som er nesten halvparten av totalomsetningen i restaurantnæringen. Driftsmarginen til bykommunene samlet for hotell- og restaurantnæringen var på 4,5 prosent og var dermed 0,6 prosent større enn for landsgjennomsnittet på 3,9 prosent. I hovedstaden ble det omsatt for nærmere 12 milliarder kroner, og den største driftsmarginen på 6,1 prosent finner vi i Kristiansand kommune.
ForetakstallStrukturstatistikk publiseres med både bedrifter og foretak som statistisk enhet. Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Dette er nærmere beskrevet i "Om statistikken". NæringsplasseringerI løpet av 2007 og 2008 har det pågått et arbeid med å omkode alle enheter i Statistisk sentralbyrås (SSB) Bedrifts- og foretaksregister til ny Standard for næringsgruppering (SN2007). Omkodingsarbeidet har avdekket at enkelte foretak og bedrifter har hatt feil næringskode. I slike tilfeller har næringskoden etter dagens standard (SN2002) blitt korrigert. Dette medfører at tallene for enkelte næringer på det mest detaljerte næringsnivået ikke er direkte sammenlignbare med tidligere år. Publisering etter ny næringsstandarden vil først skje ved publiseringen av foreløpige tall for statistikkåret 2008 i oktober 2009. Her finner du generell informasjon om overgang til ny standard. Endring i sammenligningsgrunnlaget 2006Det er oppdaget en feil i datamaterialet for endelige tall 2006. Feilen er rettet opp, og nye tall er brukt i sammenligningen mellom 2006 og 2007. Endringene får kun utslag på bedriftsnivå. Endringene er små. |
Tabeller:
- Tabell 1 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2004-2007
- Tabell 2 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2007
- Tabell 3 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 2004-2007
- Tabell 4 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2007
- Tabell 5 55 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2007
- Tabell 6 55.1 Hotellvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2007
- Tabell 7 55.2 Annen overnatting. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2007
- Tabell 8 55.3 Restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2007
- Tabell 9 55.4 Drift av barer. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2007
- Tabell 10 55.5 Kantine- og cateringvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2007
- Tabell 11 55.1 Hotellvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2007
- Tabell 12 55.2 Annen overnatting. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2007
- Tabell 13 55.3 Restaurantvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2007
- Tabell 14 55.4 Drift av barer. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2007
- Tabell 15 55.5 Kantine- og cateringvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2007
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42