14730_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sttranstj/aar
14730
Svakere lønnsomhet for transporttjenester
statistikk
2004-06-09T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Transport og reiseliv
no
sttranstj, Tjenester tilknyttet transport, strukturstatistikk, lagring, lossing, lasting, spedisjon, bomstasjondrift, drift av havne- og kaianlegg, redningstjeneste, parkeringshusdrift, sysselsatte, omsetning, driftsregnskap, investeringerLandtransport, Luftfart, Reiseliv, Sjøtransport, Transport og reiseliv
false

Tjenester tilknyttet transport, strukturstatistikk2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svakere lønnsomhet for transporttjenester

Til tross for at omsetningen økte med 7 prosent til 50 milliarder kroner i næringen, ble driftsresultatet redusert med 17 prosent til 3 milliarder sammenlignet med 2001.

Omsetning, etter sysselsettingsgruppe. Tjenester tilknyttet transport i alt. Bedrifter. 2002

2 303 bedrifter innenfor tjenester tilknyttet transport sysselsatte 21 875 personer og hadde lønnskostnader på 8,1 milliarder i 2002. De samlede investeringene var på 1,9 milliarder. Næringen omfatter alle typer servicetjenester i tilknytning til transportvirksomhet, fra lasting, lossing og lagring til transportformidling.

Store bedrifter dominerer

Fordeling av omsetning på sysselsettingsgrupper viser at de store bedriftene dominerer i næringen. De 74 bedriftene med over 50 sysselsatte omsatte for 18,5 milliarder eller 37 prosent av næringens samlede omsetning.

Store regionale forskjeller

Fylkesoversikten viser at bedriftene i Oslo og Akershus står for nesten halvparten av omsetningen i næringen, mens Aust-Agder, Finnmark og Oppland til sammen ikke omsetter for mer enn 1 milliard.

Spedisjon størst

Av de mange - og til dels svært forskjellige - undergruppene i denne næringen, var spedisjon klart størst med en omsetning på 17,9 milliarder og 7 784 sysselsatte i 2002. Deretter fulgte drift av gods- og transportsentraler med en omsetning på 5,8 milliarder kroner og 2 278 sysselsatte, og skipsmekling med en omsetning på 5,3 milliarder kroner og 1 552 sysselsatte.

Sysselsetting, etter næringsundergruppe. Bedrifter

Foretakstall

Strukturstatistikken for tjenester tilknyttet transport publiseres med både bedrifter og foretak som telleenhet. På foretaksnivå var den samlede omsetningen på 50,2 milliarder kroner i 2002, mens antall sysselsatte var 21 835 personer.

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Mer om dette og andre begreper som brukes i strukturstatistikken for tjenester tilknyttet transport, finner du i ”Om statistikken”.

Tjenester tilknyttet reisebyråvirksomhet

Statistikken inkluderer ikke tall for reisebyrå-, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet. Disse tallene publiseres sammen med annen reiselivsstatistikk på http://www.ssb.no/streiseby/ .

Tabeller: