14728_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sttranstj/aar
14728
De store dominerer transporttjenestene
statistikk
2005-05-04T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Transport og reiseliv
no
sttranstj, Tjenester tilknyttet transport, strukturstatistikk, lagring, lossing, lasting, spedisjon, bomstasjondrift, drift av havne- og kaianlegg, redningstjeneste, parkeringshusdrift, sysselsatte, omsetning, driftsregnskap, investeringerLandtransport, Luftfart, Reiseliv, Sjøtransport, Transport og reiseliv
false

Tjenester tilknyttet transport, strukturstatistikk2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

De store dominerer transporttjenestene

De 224 største bedriftene innenfor næringene tjenester tilknyttet transport omsatte for 28,1 milliarder kroner. Dette tilsvarer 59 prosent av næringens totale omsetning på 48 milliarder til tross for at de ikke utgjorde mer enn 10 prosent av antall bedrifter i næringen. De samme bedriftene sysselsatte 14 641 personer, eller 67 prosent, av de totalt 22 008 personene i næringen.

Omsetning, etter sysselsettingsgruppe. Tjenester tilknyttet transport i alt. Bedrifter. 2003

2 283 bedrifter innenfor tjenester tilknyttet transport hadde en samlet verdiskapning målt som bearbeidingsverdi på 15,3 milliarder kroner i 2003, totale lønnskostnader var 8,5 milliarder og de investerte for 1,7 milliarder. Næringen omfatter alle typer servicetjenester i tilknytning til transportvirksomhet, fra lasting, lossing og lagring til transportformidling.

Spedisjon størst

Av de mange - og til dels svært forskjellige - undergruppene i denne næringen, var spedisjon klart størst med en omsetning på 18 milliarder og 7 612 sysselsatte i 2003. Deretter fulgte andre tjenester tilknyttet lufttransport med en omsetning på 7,1 milliarder og 3 671 sysselsatte.

Regionale forskjeller

Fylkesoversikten viser at bedriftene i Oslo og Akershus står for nesten halvparten av omsetningen innenfor næringen, totalt 24,2 milliarder, mens Aust-Agder, Telemark og Finnmark til sammen ikke omsatte for mer enn 1 milliard kroner.

Sysselsetting, etter næringsundergruppe. Bedrifter

Foretakstall

Strukturstatistikken for tjenester tilknyttet transport publiseres med både bedrifter og foretak som telleenhet. På foretaksnivå var den samlede omsetningen på 48,6 milliarder kroner i 2003, mens antall sysselsatte var 22 281 personer.

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Mer om dette og andre begreper som brukes i strukturstatistikken for tjenester tilknyttet transport, finner du i "Om statistikken".

Tjenester tilknyttet reisebyråvirksomhet

Statistikken inkluderer ikke tall for reisebyrå-, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet. Disse tallene publiseres sammen med annen reiselivsstatistikk på http://www.ssb.no/streiseby .

Flere tabeller i Statistikkbanken

Tabeller: