Produksjonsaktiviteten innen Per nå dekker statistikken næringshovedområdene H til N i Standard for næringsgruppering (SN2007), med unntak av K, L, M70.1, M72 og M75. Statistikken skal senere utvides til også å dekke næringshovedområde L. hadde en økning på 0,3 prosent fra desember til januar. Dette viser For måneds- og kvartalstall er det ofte betydelige sesongvariasjoner som vanskeliggjør en direkte tolkning av utviklingen fra periode til periode. For å lette tolkningen av slike tidsserier, sesongjusteres tallseriene. Statistikken publiserer også tremåneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. Vanligvis sammenligner man de siste ikke-overlappende tremånedersperiodene. for Produksjonsindeks for tjenester

Figur 1. Produksjonsindeks. Tjenester, sesongjustert og glatta sesongjusterte tall. 2021=100

Månedsendring: transport og lagring trekker opp

Den samlede produksjonen i markedsrettede tjenestenæringer hadde en liten økning på 0,3 prosent, ifølge sesongjusterte tall. Transport og lagring hadde en vekst på 2,1 prosent fra desember 2024 til januar 2025, og var eneste næringshovedområde med positiv utvikling i perioden. De resterende næringshovedområdene hadde en negativ utvikling, og bidro med det til å dempe den samlede produksjonsveksten. Forretningsmessig tjenesteyting sto for det største negative bidraget, med en nedgang på hele 5,8 prosent. Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting hadde en nedgang på 2,0 prosent, mens informasjon og kommunikasjon og overnattings- og serveringsvirksomhet gikk ned med henholdsvis 1,3 prosent og 0,1 prosent. 

Tremånedersendring: bred økning i tjenesteproduksjonen 

Sesongjusterte tall viser at tjenesteproduksjonen økte med 2,4 prosent i perioden november 2024-januar 2025 sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Det var spesielt den høye aktiviteten i november som bidro til dette. Med unntak av overnattings- og serveringsvirksomhet, som hadde en knapt målbar nedgang på 0,1 prosent i perioden, bidro alle underliggende næringshovedområder positivt til aktivitetsutviklingen innen tjenestenæringene. Transport og lagring bidro mest til den samlede økningen i tjenesteproduksjonen, med en økning på 4,7 prosent. Forretningsmessig tjenesteyting økte med 2,5 prosent, mens faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting økte med 2,0 prosent. Aktiviteten innen informasjon og kommunikasjon økte med 0,7 prosent.

Figur 2. Vektet bidrag for sesongjustert produksjonsindeks¹ ². Nov. 2024-jan. 2025/Aug. 2024-okt. 2024

¹ Næringsbidragene beregnes ved å multiplisere næringens prosentvise endring med næringens andel av tjenester totalt.
² Summen av næringsbidragene kan avvike noe fra endringen for totalen, da alle tidsserier, inkludert totalen for H til N, eks K og L, sesongjusteres individuelt.

Årsendring: vekst i total tjenesteproduksjon, men et mer sammensatt bilde 

Produksjonsindeks for tjenester hadde en positiv Endring i indeksverdien i et kalenderår sammenlignet med den samme størrelsen året før. Årsendringen blir beregnet ved å ta forholdet mellom gjennomsnittet av månedsindeksene for et aktuelt år og tilsvarende gjennomsnittstall for året før. Årsendring må ikke forveksles med tolvmånedersendring, som er endring i indeksen fra en måned i ett bestemt år til den samme måneden året etter.   i 2024 på 0,8 prosent sammenlignet med 2023, ifølge ujusterte tall. Statistikken gir imidlertid et mer sammensatt bilde av utviklingen innen de underliggende tjenestenæringene. 

Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting sto for det største positive bidraget, med en økning på 3,1 prosent i perioden. Transport og lagring hadde en marginal økning på 0,1 prosent, mens overnattings- og serveringsvirksomhet, forretningsmessig tjenesteyting, og informasjon og kommunikasjon alle hadde en negativ utvikling, på henholdsvis -0,1 posent, -0,8 prosent, og -1,4 prosent i 2024.

Eurosonen noe ned i desember 

Tall fra Eurostat (ec.europa.eu), statistikkontoret i EU, viser at tjenesteproduksjonen i Omfatter de 20 EU-land som har valgt euro som valuta gikk ned med 0,3 prosent fra november til desember 2024. I samme periode var det en nedgang i norsk tjenesteproduksjon på 1,3 prosent. I eurosonen var Endring i indeksverdien i et kalenderår sammenlignet med den samme størrelsen året før. Årsendringen blir beregnet ved å ta forholdet mellom gjennomsnittet av månedsindeksene for et aktuelt år og tilsvarende gjennomsnittstall for året før. Årsendring må ikke forveksles med tolvmånedersendring, som er endring i indeksen fra en måned i ett bestemt år til den samme måneden året etter. fra 2023 til 2024 på 1,6 prosent, sammenlignet med 0,8 prosent for Norge. 

Figur 3. Produksjonsindeks for tjenester. Eurosonen og Norge (2021=100), sesongjusterte tall

Vektene for produksjonsindeksen for tjenester oppdateres årlig ved publisering av tall for februar. Grunnlaget for vektene er bearbeidingsverdi til faktorpris fra Næringslivets økonomiske utvikling (NØKU) to år tilbake i tid. Disse framskrives til situasjonen ved utgangen av fjoråret med endringstall fra kvartalsvis nasjonalregnskap.

Produksjonsindeks for tjenester revideres kvartalsvis ved at det publiseres endelige tall for de tre foregående månedene samtidig med publisering av foreløpige tall for den første måneden i hvert kvartal. Planlagt revisjon skyldes at nye og bedre kildedata for priser blir tilgjengelige. Se Om statistikken for flere detaljer om metode, datakilder og planlagt revisjon.