Den samlede markedsverdien av verdipapirer registrert i VPS ved utgangen av 4. kvartal 2024 var på 7 146 milliarder kroner, viser nye tall i statistikken verdipapirer. Dette er en oppgang på 1,2 prosent, eller 84 milliarder kroner sammenlignet med kvartalet før.
Markedsverdien til noterte aksjer falt gjennom fjerde kvartal. Beholdningsverdien var på 3 679 milliarder kroner som er en nedgang på 22 milliarder kroner eller 0,6 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Markedsbeholdningen for obligasjonene og egenkapitalbevisene økte gjennom kvartalet med henholdsvis 3,5 og 4,9 prosent. Sertifikatene hadde en negativ utvikling på 4,9 prosent sammenlignet med forrige kvartal.
Husholdningene kjøpte aksjer
De to største eiersektorene av noterte aksjer er utlandet og offentlig forvaltning. Deres markedsbeholdning var på henholdsvis 1 459 og 1 080 milliarder kroner ved årets slutt. For utlandet betyr dette en nedgang mens dette tilsvarer en økning for offentlig forvaltning sammenlignet med kvartalet før. Samtidig markerer dette kvartalet en periode på ti sammenhengende kvartaler med nettosalg hos utlandet.
Husholdningene økte sin markedsbeholdning av noterte aksjer med 11 milliarder kroner i løpet av 2024 fra 166 til 177 milliarder kroner, og de nettokjøpte for 3 milliarder kroner. Til sammenligning så nettosolgte utlandet for 122 milliarder kroner gjennom året. Det store nettosalget skyldes i stor grad et større tilbakekjøpsprogram til et oljeselskap og nedsalg i forbindelse med oppkjøp av et selskap på børs i 2. kvartal. Sammenhengen mellom utlandets eierandel og nettosalg er omtalt nærmere i en tidligere artikkel om verdipapirer.
Utbyttene fortsetter å øke
Utbytte fra noterte aksjer har økt hvert år siden utbruddet av koronapandemien i 2020. I løpet av 2024 ble det til sammen utbetalt 281 milliarder kroner i utbytte fra noterte aksjer. Dette er det høyeste beløpet som noen gang er registrert og er 12 milliarder kroner høyere sammenlignet med året før. De største utbetalingene kommer etter gode resultater hos selskaper innenfor olje og finans.
De største mottakerne av utbyttene var utlandet etterfulgt av offentlig forvaltning på henholdsvis 104 og 96 milliarder kroner. Til sammenligning mottok husholdningene 12 milliarder kroner.