Den samlede markedsverdien av verdipapirer registrert i VPS ved utgangen av 2. kvartal 2024 var på 7 328 milliarder kroner, viser nye tall i statistikken verdipapirer. Dette er en oppgang på 3,2 prosent, eller 230 milliarder kroner sammenlignet med kvartalet før.
Beholdningsverdien til noterte aksjer økte gjennom andre kvartal. Markedsverdien var på 4 029 milliarder kroner som er en økning på 144 milliarder kroner sammenlignet med forrige kvartal. Markedsbeholdningen for rentepapirene økte med henholdsvis 2,6 prosent for obligasjonene og 2,5 prosent for sertifikatene. Egenkapitalbevisene hadde også en positiv utvikling på 4,8 prosent sammenlignet med forrige kvartal.
Oppkjøp i kvartalet
Husholdningene økte markedsbeholdningen av noterte aksjer i løpet av kvartalet fra 169 milliarder kroner til 179 milliarder kroner. De nettosolgte aksjer for litt over 0,5 milliarder kroner. Til sammenligning nettokjøpte husholdningene for 1,4 milliarder forrige kvartal.
Utlandet er den største eiersektoren med en markedsbeholdning som tilsvarer 1 572 milliarder kroner etterfulgt av offentlig forvaltning med en beholdning på 1 151 milliarder kroner. Utlandet nettosolgte aksjer for 94 milliarder kroner dette kvartalet. Hovedårsaken til det store nettosalget skyldes nedsalg i forbindelse med oppkjøp av et større selskap på børsen. Vi må tilbake til 2. kvartal 2022 sist utlandet nettokjøpte aksjer. Det vil si at sektoren har nettosolgt i åtte sammenhengende kvartaler. Årsakene til dette skyldes blant annet at utlandet har nettosolgt aksjer innenfor næringene olje- og havbruk, samt at tilbakekjøpsprogram fra selskaper og salg i forbindelse med oppkjøp også har bidratt til redusert andel for utlandet.
Godt utbytte halvår
Det ble til sammen utbetalt 172 milliarder kroner i utbytte fra noterte aksjer i løpet av første halvår 2024. Dette er 1 milliard kroner mer sammenlignet med samme periode i 2023. Utbytteutbetalingene har dermed økt hvert første halvår etter utbruddet av koronapandemien i 2020 da utbetalingene var på 43 milliarder kroner.
De største mottakerne av utbyttene dette halvåret var utlandet og offentlig forvaltning på henholdsvis 65 og 58 milliarder kroner. Til sammenligning så fikk husholdningene utbetalt 7 milliarder kroner.