Det viser nye tall fra statistikken Familier og husholdninger.
I statistikken skilles det mellom personer og husholdninger. I Norge er det i overkant av 2,5 millioner husholdninger, og i 2021 bestod 40,4 prosent av disse husholdningene av bare én person.
– Andelen av befolkningen som bor alene har gått gradvis oppover de siste årene, sier seniorrådgiver Espen Andersen.
Den gjennomsnittlige husholdningsstørrelsen var 2,12 personer i 2021. Størrelsen går gradvis ned – i 2018 var gjennomsnittlig husholdningsstørrelse 2,17 personer.
– Den viktigste trenden vi har sett de siste tiårene er at det har blitt stadig flere husholdninger som består av én person, samtidig som andelen personer som bor i husholdninger med 3 eller flere gradvis har gått ned. Det gjør at gjennomsnittlig husholdningsstørrelse går ned, sier Espen Andersen.
Flest yngre og eldre bor alene
– Felles for både kvinner og menn er at det er mest vanlig å bo alene i starten av 20-årene, før de fleste finner noen å flytte sammen med senere, sier Espen Andersen.
Den totale andelen aleneboende er lik uavhengig av kjønn. Det er likevel til dels store kjønnsmessige forskjeller i forhold til i hvor stor grad kvinner og menn bor alene gjennom livsløpet.
Variasjonen er kraftigst gjennom kvinnens livsløp. I underkant av 40 prosent av alle kvinner bor alene det året de fyller 21 år. Utover 20- og 30- årene synker andelen aleneboende gradvis fordi mange etablerer familie. I 40-årsalderen bor kvinner oftest sammen med andre. Fra denne alderen øker andelen som bor alene igjen.
For menn varierer det mindre. I begynnelsen av 40-årene bor i overkant 20 prosent av mennene alene, men i motsetning til for kvinner er andelen aleneboende menn ganske stabil helt til de passerer 80 år, da den igjen øker.
– Samlivsbrudd kan være en del av forklaringen på at det er mer vanlig for middelaldrende menn enn kvinner å bo alene. Ved samlivsbrudd blir barna oftere boende hos moren, og far blir, i det minste i en periode, boende alene, sier Espen Andersen.
Fra 58 år og oppover er det mer vanlig for kvinner å bo alene enn for menn.
– En viktig grunn til det er at kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn sine gjennomgående noe eldre partnere og dermed blir sittende igjen som gjenlevende partner, sier Espen Andersen.
Utflating i Oslo
Oslo er fylket med flest aleneboende. Hver fjerde Osloborger bor alene. I motsetning til i resten av landet er det nå tegn til at andelen aleneboende kan flate ut i Oslo.
– Andelen økte kun med 0,1 prosentpoeng sammenlignet med i fjor mens det økte med 0,5 prosentpoeng fra 2020 til 2021. Det er for tidlig å si om vi ser starten på en ny trend og vi har ingen god forklaring på hvorfor denne utflatingen kom i år, sier Espen Andersen.
Det har alltid vært variasjoner i husholdningsstørrelse mellom fylkene. En viktig faktor i denne sammenhengen er alderssammensetningen. For eksempel kan man forvente at fylker med en større andel unge voksne eller eldre også har flere innbyggere som bor alene.