I fjor ble det født 51 980 barn i Norge. Det er 500 flere enn året før, viser tall fra statistikken Fødte. Deler vi antall fødte på årets 365 dager, ble det i gjennomsnitt født 142 barn om dagen i 2023. Fødselstallene varierer med sesongene, og de siste årene har det blir født flest i- og rundt sommermånedene. Dermed vil det typisk bli født flere enn 142 barn per dag i løpet av sommeren, og færre enn 142 barn per dag i november og desember, når fødselstallene typisk er lavere enn snittet.
Hvor mange barn blir født hver dag?
I 2023 ble det i gjennomsnitt født 142 barn per dag i Norge, men antall fødte varierer gjennom året. Flest ble født i juli, færrest ble født i desember.
Publisert: 24. april 2024
Tallene er hentet fra
I hvilken måned blir det født flest barn i Norge?
I fjor ble det født flest barn i juli. Det ble født 4 918, eller i gjennomsnitt 159 barn hver dag, denne måneden. I juni ble det i gjennomsnitt også født 159 barn per dag, men siden måneden har færre dager resulterte det i et lavere fødselstall. August fulgte etter, med et snitt på 152 fødsler per dag. De tre sommermånedene skilte seg dermed noe ut i forhold til årets resterende måneder.
Over tid har desember vist seg som den måneden i året der det blir født færrest barn i Norge. 2023 var ikke noe unntak, og det ble født 1 341 færre barn i desember enn i toppmåneden juli.
Før fikk vi flest vårbarn
Gjennom 60-, 70- og 80-tallet fikk vi flest barn på våren, i månedene mars, april og mai. I løpet av 90-tallet ble det midlertidig mer vanlig å føde i sommermånedene. Fra årtusenskiftet har juli og august etablert seg som månedene da det fødes flest barn i Norge.
Uklart hvorfor fødemønsteret endres
Mange har spekulert i om det er endringen i Barnehageloven fra januar 2006, som ga barn født før 1. september lovfestet rett til barnehageplass, som er hovedårsaken til de sesongmessige endringene. Dette kan ha hatt en innvirkning, men statistikken viser at fødemønsteret endret seg allerede før denne lovendringen.
Akkurat hva som ligger bak den sesongmessige variasjonen i barnefødsler vet vi altså ikke, men det er lite som tyder på at det kun er det praktiske som spiller inn i planleggingen av et barn.