6546_not-searchable
/befolkning/statistikker/innvhold/arkiv
6546
- Bør ha samme mulighet til arbeid
statistikk
2000-10-30T10:00:00.000Z
Befolkning;Innvandring og innvandrere
no
innvhold, Holdninger til innvandrere og innvandring, flyktninger, asylsøkere, arbeidsinnvandringBefolkning, Innvandrere, Innvandring og innvandrere, Befolkning
false

Holdninger til innvandrere og innvandring2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

- Bør ha samme mulighet til arbeid

Over 90 prosent mener at innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn.

Statistisk sentralbyrå (SSB) måler hvert år folks holdninger til innvandrere og innvandringspolitikk ved å be et representativt utvalg av befolkningen om å ta standpunkt til følgende fire utsagn: "Norge bør gi opphold til flyktninger og asylsøkere i minst samme omfang som i dag", "Innvandrere har for lett tilgang til sosialhjelp sammenlignet med nordmenn", "Innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn", og "Innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn".

Små endringer i holdningene

Det er bare når det gjelder det første utsagnet at det har vært endringer av betydning fra året før. Nå mener 64 prosent at vi skal ta imot like mange flyktninger og asylsøkere som i dag, mens andelen som er uenig i dette er 29 prosent. I 1999 sa 71 prosent seg enig, mens 20 prosent var uenig i dette. For de tre andre spørsmålene er det bare ubetydelige endringer fra 1999 til 2000. 53 prosent var enige i påstanden om at innvandrere har for lett tilgang til sosialhjelp, og 50 prosent var enige i påstanden om at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn. Endelig mente over 90 prosent at innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn.

Mange asylsøkere i landet

De meninger som kommer til uttrykk i denne type spørsmål, er ofte påvirket av den løpende debatt på det tidspunkt folk blir spurt. Det var mange asylsøkere som kom til landet i 1998, og enda flere i 1999. Nivået holdt seg høyt også utover i 2000. Sommeren 2000 var mange opptatt av at antall asylsøkere var svært høyt, og at tiden man ventet i asylmottak på endelig vedtak og eventuell bosetting i en kommune var svært lang. I en slik situasjon er det lett å mene at vi får for mange flyktninger og asylsøkere til Norge. Det var knapt andre viktige saker i media som kunne sette det store antall asylsøkere i et mer forsonende lys. Da intervjuene ble gjennomført i 1999, var media opptatt av den flyktningestrøm som krigen i Kosovo skapte, og det syntes å være en klar støtte til regjeringens politikk om å la 6 000 fordrevne kosovoalbanere få midlertidig opphold i Norge. Nedgangen i andelen som var positiv til innvandringsnivået i år må altså ses i forhold til at det var spesielt mange positive svar året før.

Mer positive gjennom 1990-årene

De samme spørsmålene er stilt årlig siden 1993. Selv om det stort sett er små endringer fra år til annet, viser svarene på disse spørsmålene at holdningene til innvandring og innvandringspolitikken gjennomgående er blitt noe mer positive gjennom 1990-tallet.

Data er samlet inn gjennom SSBs Omnibusundersøkelse, 2. kvartal 2000. Av et bruttoutvalg på 1 987 personer svarte 1 395 (70 prosent).

Tabeller: