Nye tall fra den registerbaserte boforholdsstatistikken for 2024 viser at økningen i andelen Å eie bolig er her definert som at man bor i en husholdning der minst én person i husholdningen eier boligen. Når ingen av de bosatte står som eier, regnes husholdningen å ha et leieforhold til boligen. fremst går på bekostning av andel selveiere. Andelen personer som er selveiere har falt fra 71 prosent i 2015 til 70,1 prosent i 2024, mens andelen som er andelseiere i borettslag har falt fra 11,8 til 11,4 i samme periode.
– Den økte leierandelen i befolkningen må ses i lys av at husholdningene blir stadig mindre og flere bor alene nå enn tidligere, sier Madeleine Schlyter Oppøyen, rådgiver i Statistisk sentralbyrå.
Flest leietakere blant unge og innvandrere
Leieandelen har økt i alle aldersgrupper siden 2015. Unntaket er personer over pensjonsalder. I denne gruppen har det vært en nedgang i andelen leietakere. Nedgangen er størst blant de aller eldste: Mens andelen som leier bolig har ligget stabilt rundt 10 prosent for dem mellom 67 og 79 år, har den falt fra 22,2 til 18 prosent blant personer som er 80 år eller eldre.
Det er blant de yngste vi finner størst andel som leier boligen, og det er også i denne gruppen at økningen i leieandeler er størst: Siden 2015 har andelen leietakere blant personer i 20-årene økt med over 2 prosentpoeng, fra 36,9 til 39,3 prosent.
Å eie bolig er her definert som at man bor i en husholdning der minst én person i husholdningen eier boligen. Det betyr at eierandeler blant unge kan bli påvirket av eventuelle endringer i når man flytter fra foreldre eller flytter inn med partner. Derfor er leierandelen spesielt stor blant relativt unge som er i ferd med å etablere selvstendige familie- og husholdningsforhold.
Det er mer enn dobbelt så stor andel leietakere blant innvandrere sammenlignet med den øvrige befolkningen. Mens 14 prosent av den øvrige befolkningen leier boligen, gjelder det 37,5 prosent av innvandrere fra Norden utenom Norge, EU/EFTA, Storbritannia, USA, Canada, Australia og New Zealand., og 44,2 prosent av innvandrere fra Asia, Afrika, Amerika utenom USA og Canada, Oseania unntatt Australia og New Zealand, Europa utenom EU/EFTA og Storbritannia.
Enslige forsørgere med små barn og aleneboende leier ofte bolig
Leieandelen har økt i de fleste husholdningstypene. Det har vært en nedgang i andelen leierhusholdninger blant enslige forsørgere med små barn. Selv om andelen har sunket med 1,5 prosentpoeng siden 2015 leier nesten halvparten av disse husholdningene boligen de bor i.
Husholdningene blir stadig mindre, og i 2024 bodde hver femte person alene. 36,8 prosent av aleneboende leier boligen de bor i. Pardannelse er viktig for etablering på boligmarkedet. Blant par uten hjemmeboende barn er det en betydelig lavere andel som leier bolig (12,6 prosent). Blant par med små barn er andelen leierhusholdninger noe høyere (14 prosent) og lavest blant par med store barn (8,4 prosent).
Siden 2015 har andelen leiehusholdninger blant enslige forsørgere med eldre barn økt med over 4 prosentpoeng, fra 24,4 til 28,7 prosent. Og andelen flerfamiliehusholdninger med barn som leier har også økt fra 10,7 prosent til 15,2 prosent i samme periode.
Mange husholdninger med lav inntekt leier
Det er en klar sammenheng mellom Ekvivalensinntekt brukes for å sammenligne økonomisk velferd mellom husholdninger av ulik størrelse, slik at en tar hensyn til stordriftsfordeler. Skalaen tilordner første voksne i husholdningen vekt=1, deretter de neste voksne vekt=0,5 og barn under 17 år vekt=0,3. Alle husholdninger er delt inn i fire like store deler etter ekvivalensinntekt. og boligeierskap. Blant den fjerdedelen av husholdningene med lavest inntekt leier 53,2 prosent, mens 6,5 prosent av husholdningene med høyest inntekt leier. 34,3 prosent av husholdningene med lavest inntekt er selveiere og 12,5 er andels- eller aksjeeiere, mens andelene er henholdsvis 82,6 og 11 prosent blant husholdningene med høyest inntekt.
Eierandelene er også relativt små blant husholdninger som mottar bostøtte eller sosialhjelp, henholdsvis 30,4 og 31,6 prosent. Dersom man ser på Husholdninger der hovedinntektstakeren fikk mer enn halvparten av sin totale inntekt fra folketrygden. Tallene er presentert separat for husholdninger der hovedinntektstaker er under 67 år og 67 år og eldre. Den sistnevnte gruppen vil være dominert av mottagere av alderspensjon. , er eierandelen noe større, men fortsatt klart mindre enn i befolkningen generelt. 59 prosent av trygdemottakere der hovedinntektstaker er under 67 år eier boligen.
Eierandelen er derimot relativt store blant eldre trygdemottakere, men dette er fordi nesten alle personer som er 67 år eller eldre får mesteparten av inntekten fra alderspensjon. Tallene er derfor svært like som eierandelen til eldre generelt.