Bolig og boforhold
Statistikk
Analyser, artikler og publikasjoner
Over en million nordmenn leier bolig
I 2024 har antall nordmenn som leier boligen de bor i bikket én million. Det er en økning på omtrent 130 000 leietakere siden 2015.
Seniorer har lavere boutgifter enn andre
Boutgiftene er vesentlig lavere for seniorer enn for yngre. Seniorer som leier bolig opplever boutgiftene som mer økonomisk belastende enn de som eier.
Fleire nyinnflytta flyktningar i kommunale bustader
I 2022 var det om lag 110 500 kommunalt disponerte bustader, ein auke på omtrent 2 400 samanlikna med året før. Dette markerer den første auken sidan 2017. Oslo var kommunen med flest kommunale bustader i landet med 13 600 i 2022 og Sagene bydel hadde 17 prosent av desse.
En av fire husholdninger mangler et godt kollektivtilbud
Det er stor geografisk variasjon i tilgang på sosiale og offentlige tjenester. De som bor mer sentralt er nærmere tjenestene. De som bor mindre sentralt har grønnere nærmiljø.
En av fire får hjelp av foreldrene til boligkjøp
Siden 2012 har andelen som har kjøpt bolig siste 4 år holdt seg stabil. De aller fleste finansierer boligkjøp ved lån og mange får foreldrehjelp. Samtidig har det vært en økning i andel husholdninger som leier bolig.
Kraftig økning i bokostnader for boligeiere
Siden nullrentenivået i 2021 har bokostnadene økt med 45 prosent for boligeiere. Renteutgiftene har i snitt doblet seg på to år, derfor er økningen spesielt stor for boligeiere med større boliglån. For leiere har boutgiftene vært relativt stabile.
Levekårsundersøkelsen 2023
Statistisk sentralbyrå har gjennomført levekårsundersøkelser siden 1973, og fra 1996 har det blitt gjennomført undersøkelser årlig. I 2011 ble den nasjonale levekårsundersøkelsen samordnet med den EU-forordnede undersøkelsen Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC).
Tilstandsrapporter
Notatet starter med å beskrive bakgrunnen for prosjektet og litt informasjon om tilstandsrapportene og den nye avhendingsloven.
Innvandrere og deres barn eier sjeldnere bolig og bor trangere
62 prosent av personer med innvandrerbakgrunn eier bolig. Det er nesten 25 prosentpoeng lavere enn i den øvrige befolkningen. Dette tyder på at det er utfordrende for personer med innvandrerbakgrunn å etablere seg som boligeiere, men det er betydelige forskjeller innad i gruppen.
Sekundærboliger eies i økende grad av eldre og formuende
Mellom 2010 og 2021 har gruppen som eier sekundærboliger blitt eldre og relativt mer formuende i forhold til øvrig befolkning. Vi ser også tegn til at det er blitt mer vanlig å leie ut sekundærboliger.
Eldre analyser, artikler og publikasjoner
for delområdet bygg, bolig og eiendom.