33465_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33465
Få positive signaler for industrien
statistikk
2000-01-26T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Få positive signaler for industrien

Heller ikke 4. kvartal ga vesentlige nye positive signaler for industrien. Tall fra konjunkturbarometeret for 4. kvartal 1999 tyder på uendret produksjon og fortsatt svak utvikling i etterspørsel sammenlignet med 3. kvartal. Konjunktursituasjonen preges av bransjevise forskjeller.

Årets siste kvartal ga få nye positive signaler til industrien. Situasjonen preges av en klart svakere produksjonsutvikling enn for vel ett år siden og i mange bransjer en merkbart lavere kapasitetsutnytting. Svekket etterspørsel - spesielt på grunn av lavere investeringsaktivitet i offshoresektoren, men også som følge av svakere eksportmarkeder, har gradvis satt sitt preg på helhetsbildet. I mange bransjer er også markedssituasjonen gradvis blitt endret gjennom svekket etterspørsel og/eller økt konkurranse. Dette har også resultert i svakere priser.

Uendret produksjon - bransjeforskjeller

For industrien under ett indikerer ledernes vurdering at produksjonen var uendret fra 3. til 4. kvartal. Dette var om lag som ventet. Spesielt svak var utviklingen innenfor bransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med videre). Etter sterk oppgang gjennom flere år falt produksjonen i denne gruppen sterkt i 2. kvartal 1999 blant annet på grunn av svekket etterspørsel fra offshoresektoren. Produksjonsveksten vurderes som negativ ved utgangen av året - og for enkelte bransjer i gruppen som sterkt negativ. Gruppen av innsatsvareproduserende bransjer som omfatter blant annet tradisjonell eksportrettet industri har også hatt en nedgang i produksjonen i 1999 etter relativt sterk vekst gjennom 1997 og 1998. Ved utgangen av 1999 vurderes veksten som stabil - nær et nullvekst nivå. Også konsumvareproduserende bransjer som blant annet omfatter næringsmiddelindustrien har hatt en negativ utvikling gjennom 1999 etter oppgang i de foregående år. Utviklingen i 4. kvartal ble noe bedre, men veksten vurderes ikke som spesielt sterk.

Med svekket produksjonsutvikling har også kapasitetsutnyttingsgraden falt. Gjennom 1999 har utnyttingsgraden for industrien sett under ett ligget forholdsvis stabil rundt 80 prosent, mens gjennomsnittet for 1998 var på vel 82 prosent. Utnyttingsgraden var i 4. kvartal på vel 80 prosent.

Svake markeder for verftsindustrien

Industrilederne vurderer samlet ordretilgang for industrien fra norsk marked i 4. kvartal som noe lavere enn i 3. kvartal. Det er i første rekke situasjonen i verftsbransjen og deler av offshorerettet virksomhet som preger utviklingen. Etterspørselen fra norsk marked rettet mot investeringsvareproduserende industri har hatt en svak utvikling i 1999 jevnført med 1998 og 1997. Etterspørselssituasjonen ved utgangen av 1999 vurderes imidlertid som klart mer positiv enn slutten av 1998. For industrien samlet har etterspørselen fra eksport vært svakere enn i topperioden i 1997.

Manglende etterspørsel og økt konkurranse har blitt stadig viktigere som begrensende faktorer for produksjonen i industrien gjennom de siste årene. I 4. kvartal 1999 meldte 50 prosent av foretakene om svak etterspørsel og/eller økt konkurranse på norsk marked, mens 21 prosent av foretakene hadde tilsvarende problemer på eksportmarkedene. I 4. kvartal 1997 meldte 32 prosent om tilsvarende problemer i norsk marked og 11 prosent om slike problemer på eksportmarkedene.

Svakest år på lenge

Mange industriledere ser med stor sannsynlighet tilbake på 1999 som et av de svakeste årene på lenge. Ved inngangen til 1999 var oppgangsperioden på vei inn i sitt femte år med solid vekst i produksjon og etterspørsel. Oppgangsperioden var riktignok i korte perioder preget av en svakere utvikling for eksportrettede bransjer, blant annet som følge av en negativ utvikling i viktige råvarepriser (metaller, treforedling med videre) i kjølvannet av sviktende asiatisk marked. 1999 ble året da verftsindustrien tydelig merket bortfallet av etterspørselen etter investeringsvarer fra offshoresektoren - selv om de første tegn på svekket etterspørsel ble synlige allerede tidlig i 1998.

Vurdering av bransjer for 4. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter    Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk +(-) Positiv utvikling i produksjonen i 4. kvartal etter svak utvikling i lengre tid;
kapasitetsutnyttingen er fortsatt lav og i første rekke begrenset av manglende etterspørsel fra norsk marked; deler av næringen sliter med mangel på råstoff (fiskeforedling); fortsatt svake priser. Ser positivt på utsiktene på kort sikt.
Trevareindustri + Et godt 4. kvartal for bransjen; økt kapasitetsutnytting og produksjon; solid vekst i etterspørsel fra norsk marked - riktignok fra et lavt nivå; klart bedre priser; mangel på arbeidskraft er en relativt stor begrensende faktor for produksjonen. Optimisme knyttet til utsiktene for 1. kvartal og på 12 måneders sikt.
Treforedling + Moderat vekst i produksjon; stabil kapasitetsutnytting på et relativt høyt nivå; positiv utvikling i etterspørsel; bedre priser spesielt for cellulose (eksport). Vurderer utsiktene på kort sikt som gode - trolig knyttet til prisforventninger på eksport.
Kjemisk råvareindustri +(-) Vekst i produksjon; kapasitetsutnytting klart lavere enn i 1998 - et toppår; at 4 av 10 foretak har kapasitetsproblemer indikerer store forskjeller i bransjen; økt ordretilgang fra eksport - fra et lavt nivå, noe svakere oppgang i norsk marked; fortsatt svake priser på eksport. Positiv helhetsvurdering av utsiktene for 1. kvartal.
Metallindustrien, ikke-jernholdig ++(-) Høy aktivitet med vekst i produksjon og høy kapasitetsutnytting; 8 av 10 foretak har full kapasitetsutnytting; oppgang i etterspørsel fra norsk marked, men svakere utvikling på eksport; klar bedring i priser. På kort sikt ventes vekst i produksjon og bedring i etterspørsel fra eksport.
Verkstedindustrien, i alt --(+) Helhetsbildet preges av svak etterspørsel fra norske markeder for de fleste bransjer innen verkstedindustrien.
Metallvarer - Redusert aktivitet med svak produksjonsutvikling og fortsatt lav kapasitetsutnytting; få positive tegn for etterspørselen fra norsk marked; noe bedre på eksport; 8 av 10 foretak sliter med svak etterspørsel og/eller økt konkurranse - spesielt i norske markeder; svake priser. Venter ingen vesentlige endringer på kort.
Maskinvarer -(+) For øyeblikket få tegn til bedring - lav aktivitet, svak produksjons-utvikling og laveste kapasitetsutnytting på mange år; dårligere markeder og klar negativ utvikling i ordrereservene. Venter en viss bedring i etterspørselen, men vurderer likevel utsiktene for 1. kvartal som usikre.
Elektroteknisk og optisk industri -(+) Fortsatt svak produksjonsutvikling; lavere kapasitetsutnytting; klar negativ utvikling i etterspørselen fra norsk marked, men positive signaler fra eksport; svakere ordrereserver; bransjen sliter med manglende etterspørsel/økt konkurranse. Venter ingen vesentlige endringer i produksjon og etterspørsel på kort sikt.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri -- Fortsatt svak produksjon og redusert kapasitetsutnytting; varsler permitteringer; svak etterspørsel - sterkt preget av lav investerings-aktivitet i offshore-sektoren; svake priser. Bransjen venter en svak utvikling i 1. kvartal og ser heller ingen vesentlig bedring på 12 måneders sikt.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Frigitt 26. januar 2000 (C) Statistisk sentralbyrå