33461_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33461
Positivt for industrien
statistikk
2000-07-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Positivt for industrien

Industriens ledere ser positivt på utsiktene for 3. kvartal med forventninger om økt produksjon og ordretilgang. Utviklingen i industriproduksjonen i 2. kvartal ble stort sett som ventet, men det er til dels store forskjeller mellom industrisektorene.

Industrilederne vurderer utsiktene på kort sikt som positive viser Statistisk sentralbyrås konjunkturbarometer. En relativt god utvikling i produksjonen gjennom 2. kvartal med høy aktivitet i mange bransjer, god utvikling i ordretilgang fra eksportmarkedene og i noen grad også fra hjemmemarkedene, er noen av faktorene bak. Verkstedindustrien som lenge har preget helhetsbildet for industrien, sliter fortsatt med svak produksjonsutvikling - spesielt i offshore-rettet virksomhet. Deler av verkstedindustrien har hatt en rimelig god utvikling i 2. kvartal, og mange ledere ser positive tegn for virksomheten på kort sikt. Forventninger om økt ordretilgang fra hjemmemarkedene utgjør en viktig del av grunnlaget for helhetsvurderingen. Industrien sett under ett venter på lengre sikt en økning i produksjonen og etterspørselen.

Produksjon og ordretilgang

Produksjonsutviklingen for industrien samlet ble i 2. kvartal om lag som ventet. Helhetsbildet preges imidlertid av til dels store forskjeller.

Industribransjer som produserer innsatsvarer (inklusive tradisjonell eksportrettet industri), har hatt en meget god utvikling med vekst i produksjon og etterspørsel. Kapasitetsutnyttingen ligger på vel 80 prosent - høyere enn på samme tid i fjor, men fortsatt lavere enn i perioden 1995-1997. Ordretilgangen har hatt en positiv utvikling gjennom lengre tid, delvis drevet av en klar bedring i priser på eksport. Industribransjer som produserer investeringsvarer har hatt en klart svakere utvikling i produksjonen, men mye tyder på at produksjonen og kapasitetsutnyttingen har stabilisert seg - på et noe lavere nivå enn i 1996-1997. Ordretilgangen er fortsatt svak, men har en klar positiv tendens - også fra norske markeder. Det er også sterke forventninger til utviklingen av etterspørselen på kort sikt. For industribransjer som produserer konsumvarer ble produksjonen noe svakere enn forventet. Aktivitetsnivået er likevel relativt stabilt og kapasitetsutnyttingen på samme nivå som gjennom de to siste årene.

For industrien sett under ett falt kapasitetsutnyttingsgraden merkbart i 1998, men har etter dette ligget relativt stabil omkring 80 prosent. Utviklingen i kapasitetsutnyttingen må ses i sammenheng med betydelige investeringer i industrien gjennom de siste fem-seks årene.

Begrensende faktorer i produksjonen

Industrien sliter med svak etterspørsel og/eller økt konkurranse, noe som også er den klart viktigste begrensende faktor i produksjonen. Syv av ti foretak peker på slike problemer i 2. kvartal, mens bare fire av ti foretak pekte på dette i 1997. Helhetsbildet preges sterkt av situasjonen i verkstedindustrien og framstår som langt mer positivt når en ser på andre bransjer. I bransjer som produserer innsatsvarer er svak etterspørsel generelt et lite problem.

Maskin- og anleggskapasiteten vil ved et høyt aktivitetsnivå være en begrensende faktor for produksjonen. Om lag 7 prosent av foretakene melder om slike problemer. Også her er det imidlertid merkbare bransjevise forskjeller der spesielt deler av tradisjonell eksportrettet industri har en høy kapasitetsutnyttingsgrad. Deler av industrien erfarer også tiltagende presstendenser. En økende andel av foretakene peker på at tilgangen på kvalifisert arbeidskraft er et større problem i dag enn for vel et år siden. Industrilederne venter også at slike problemer vil tilta utover i 3. kvartal.

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter  Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk +(-) Produksjonen noe ned; redusert kapasitetsutnytting;
etterspørsel fra norsk marked ble svakere,
positiv utvikling på eksport; liten endring i priser.
Vurderer utsiktene som positive på kort sikt.
Trevareindustri + Nok et godt kvartal for bransjen; produksjonen opp, men noe svakere enn i forrige kvartal; økt etterspørsel fra norsk marked; merker tendenser til kapasitetsvansker og mangel på arbeidskraft; noe bedre priser. Ser positivt på utsiktene for 3. kvartal og på noe lengre sikt.
Treforedling +(+) Stabil produksjon på høyt nivå; høy kapasitetsutnytting med kapasitet som den klart viktigste begrensende faktor; positiv utvikling i etterspørsel og merkbar vekst i priser; økte ordrebeholdninger. Optimisme i vurdering av utsiktene på kort og lengre sikt.
Kjemisk råvareindustri + Oppgang i produksjon; kapasitetsutnyttingen er økt betydelig gjennom slutten av 1999 og inn i 2000; kapasitet er også den viktigste av de begrensende faktorene; vekst i ordretilgang fra eksport, noe svakere i norske markeder; god utvikling i priser. Vurderer utsiktene for 3. kvartal som gode.
Metallindustrien, ikke-jernholdig ++(-) Høy aktivitet i produksjonen; høy kapasitetsutnyttingsgrad, mer enn halvparten av foretakene har kapasitetsvansker; fortsatt jevnt tilsig av nye ordre fra eksport; svakere i norsk marked; noe svakere priser enn i 1. kvartal. Optimisme preger helhetsvurderingen, men noe usikkerhet knyttet til prisutviklingen på kort og lengre sikt.
Verkstedindustrien, i alt -(+) Helhetsbildet preges av svak etterspørsel fra norske markeder for mange bransjer i verkstedindustrien. For enkelte bransjer fortoner utsiktene seg som klart bedre i dag enn på lenge.
Metallvarer -(+) Bransjen sliter fortsatt, men store variasjoner; produksjonsutviklingen er svak og kapasitetsutnyttingen er den laveste på mange år; tegn til bedring i etterspørselen fra norsk marked; fortsatt svake priser. Vurderer generelt utsiktene på kort sikt som gunstig.
Maskinvarer - Få positive tegn for bransjen; svak produksjonsutvikling - fortsatt fallende kapasitetsutnyttingsgrad; merkbare problemer med etterspørselen og/eller økt konkurranse - spesielt i norske markeder; svak utvikling i priser. Forventninger om bedring i etterspørselen gir grunnlag for en viss optimisme på kort sikt.
Elektroteknisk og optisk industri -/+ Fortsatt svak produksjonsutvikling; noe bedre kapasitetsutnytting; god utvikling i etterspørselen på eksport - enkelte positive tegn fra norsk marked; bedre ordrereserver; bransjen sliter fortsatt med manglende etterspørsel/økt konkurranse. Venter ingen vesentlige endringer i produksjon og etterspørsel på kort sikt.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri --(+) Svak produksjonsutvikling og lav aktivitet; kapasitetsutnyttingen ned; svak etterspørsel, men enkelte positive tendenser; fortsatt svake ordrereserver. I den generelle vurderingen av utsiktene for 3. kvartal er holdningene mer positive enn på lenge. Vesentlig bedringer i nå-situasjonen vurderes å ligge klart lengre fram i tid.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Frigitt 27. juli 2000 (C) Statistisk sentralbyrå