33439_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33439
Fortsatt tøffe tak for industrien
statistikk
2003-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt tøffe tak for industrien

Resultatene for 1. kvartal 2003 viser at det er mange næringer som sliter. Ikke minst gjelder dette bransjer innenfor produksjon av investeringsvarer. En liten økning i antall industriledere som venter bedring på kort sikt kan være et signal om at bunnen er nådd.

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2003 opprettholder det negative inntrykket fra foregående undersøkelse. Et flertall av industrilederne melder om fallende produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. I tillegg vokser andelen som melder om reduksjon i antall sysselsatte. Ordretilgangen rapporteres å være svak, noe som bekreftes av synkende ordrereserver samt svekket prisnivå i hjemme- og eksportmarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er nå om lag 77 prosent, en ytterligere nedgang fra bunnoteringen i foregående undersøkelse. Denne indikatoren har falt sterkt de siste 12 månedene, og andelen som melder om en kapasitetsutnyttingsgrad på mindre enn 50 prosent er nå hele 9 prosent. Ikke siden undersøkelsen startet i 1974 har så mange rapportert om en så lav kapasitetsutnyttelse.

Framdeles er det svært mange oppgavegivere som oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende for produksjonen. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som er dekket av ordrebeholdningen er nede i 3,1. Den lave noteringen må hovedsakelig tilskrives reduserte ordrebøker innenfor næringer som produserer investeringsvarer. Antallet industriledere som oppgir at de overveier å nedjustere vedtatte planer for investering i realkapital, er det høyeste som er registrert siden 4. kvartal 1988.

Bedring i kommende kvartal?

Indikatoren for generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (et kvartal fram i tid) er noe høyere enn i 4. kvartal 2002, men diffusjonsindeksen er fortsatt klart under 50. Samtlige indikatorer knyttet til forventet utvikling i kommende kvartal, bidrar i større eller mindre grad til å underbygge det svake resultatet. På mellomlang sikt (12 måneder fram i tid) tror færre industriledere på vekst i innenlandsk prisnivå, mens flere venter økte priser i eksportmarkedet.

Venter bedrede priser i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om stabil utvikling i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting, men antallet sysselsatte holder fram med å synke. Indikatoren for samlet ordrebeholdning viser nedgang for tredje kvartal på rad og er nå på et relativt lavt nivå historisk sett. Fortsatt peker svært mange oppgavegivere på etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende for produksjonen.

Indikatoren for generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er betydelig høyere enn i foregående undersøkelse. Dette underbygges med forventning om økt ordretilgang og en stabilisering av prisnivået i eksportmarkedet. På mellomlang sikt ventes ytterligere vekst i eksportprisene.

Vanskelige tider for produsenter av investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) er inne i en tøff periode med nedgang i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Siden 4. kvartal 2001 har den gjennomsnittlige kapasitetsutnyttingsgraden falt fra 85 til 75 prosent. Ordretilgangen rapporteres å være svak, og indikatoren for samlet ordrebeholdning er nå på det laveste nivå som noen gang er registrert i undersøkelsen.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er fortsatt negativ. Dette blir underbygget av lave verdier for samtlige indikatorer knyttet til forventet utvikling i kommende kvartal. Det er heller ikke tegn til bedring på mellomlang sikt.

Færre venter økende priser på mellomlang sikt

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om en liten økning i samlet produksjonsvolum. Eksportmarkedet preges av lav etterspørsel og svekket prisnivå i 1. kvartal, mens innenlandsk etterspørsel holder seg stabil.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er svakt positiv. Det samme gjelder forventet utvikling innenfor produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordrebeholdning. Fortsatt registreres en viss pessimisme knyttet til prisutviklingen i eksportmarkedet. På mellomlang sikt svarer et økende antall ledere at de venter større produksjonsvolum, mens færre tror på høyere priser i hjemme- eller eksportmarkedet. Indikatoren for framtidig prisutvikling i eksportmarkedet er på et svært lavt nivå historisk sett.

Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + Den positive trenden fra foregående kvartal holder frem, med økt produksjon og kapasitetsutnytting. Noe svakere ordretilgang fra eksportmarkedet. Generelle utsikter for det kommende kvartal vurderes som bedre, og det ventes vekst i produksjon og hjemmemarkedspriser.
Trevareindustri -/+ Generelle utsikter bedømmes som om lag uendret, og det meldes om stabil produksjon. Redusert sysselsetting og kapasitetsutnytting. Det er en økning i antallet som melder at sviktende etterspørsel på hjemmemarkedet begrenser produksjonen. Det ventes nedgang i hjemmemarkedspriser, mens priser på eksportmarkedet er ventet å stige.
Treforedling -(+) økt kapasitetsutnytting, produksjon og ordrebeholdning. Fortsatt lave priser på hjemme- og eksportmarkedet. Sysselsettingen er redusert, og det ventes ytterligere reduksjon i det kommende kvartal. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, men færre ledere enn forrige kvartal er av denne oppfatning. Det ventes uendret produksjon og ordretilgang i det kommende kvartal
Kjemisk råvareindustri +(-) Stabil produksjon og kapasitetsutnytting. Redusert sysselsetting. Generelle utsikter bedømmes som om lag uendret. Svak prisutvikling på eksportmarkedet. Ordretilgangen fra eksportmarkedet er om lag uendret, og det er færre ledere som melder at etterspørsel fra eksportmarkedet er begrensende for produksjonen. I stedet er det maskin- og anleggskapasiteten som trekkes frem som begrensende faktor.
Metallindustrien, ikke-jernholdig + økt kapasitetsutnytting og produksjon. Positiv prisutvikling på eksport- og hjemmemarkedet. Redusert ordretilgang fra eksportmarkedet i 1. kvartal, men det ventes økning i kommende kvartal. Generelle utsikter bedømmes som bedre. Det ventes ytterligere vekst i produksjonen og kapasitetsutnyttelse, mens sysselsettingen reduseres.
Verkstedindustrien, i alt -- Samlet sett for disse bransjene er produksjonsvolumet redusert sammen med kapasitetsutnyttelsen og sysselsettingen. Det meldes at redusert etterspørsel begrenser produksjonen. De generelle utsiktene bedømmes som dårligere, og det ventes ytterligere reduksjon i produksjon og ordretilgang i det kommende kvartal. Mange melder om svak prisutvikling, som ventes å holde frem i det kommende kvartal og på 12-måneders sikt.
Metallvarer -- Generelle utsikter bedømmes av mange ledere som dårligere. Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og prisnivå fra hjemme- og eksportmarkedet. Mange melder at etterspørselssvikt er begrensende for produksjonen. Det ventes ytterligere reduksjon i produksjon og ordretilgang i det kommende kvartal.
Maskinvarer - Svak prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet. Redusert ordrebeholding og produksjon. Generelle utsikter bedømmes som dårligere og det ventes ytterligere reduksjon i sysselsetting og priser på eksportmarkedet. Det ventes om lag uendret produksjon og kapasitetsutnytting i det kommende kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri - Også i 1. kvartal melder svært mange om nedgang i produksjon og lavere sysselsetting samt redusert ordretilgang og lavere priser. Generelle utsikter bedømmes som uendret. Det ventes uendret produksjon og ordretilgang i det kommende kvartal. Sysselsettingen ventes å reduseres ytterligere.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri -- Redusert produksjon, kapasitetsutnyttelse og sysselsetting. Svak prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet. Redusert ordrebeholdning, og mange melder at lav etterspørsel begrenser produksjonen. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har sunket betraktelig de siste 3 kvartaler. Svært mange ledere bedømmer de generelle utsiktene for det kommende kvartal som dårligere, og den negative trenden ventes å holde fram i 2. kvartal.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre