33433_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33433
Tro på stigende konjunkturer
statistikk
2004-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Tro på stigende konjunkturer

Industriledernes vurderinger tyder på at utviklingen i norsk industri er i ferd med å stabilisere seg. Dette er gode nyheter etter en heller vanskelig periode for norsk industri.

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2003 indikerer en utflating av konjunkturforløpet for norsk industri. Produksjonsvolum og kapasitetsutnytting vurderes som fallende, men dataene peker mot en snarlig stabilisering. Dette gjelder imidlertid ikke for utviklingen i samlet sysselsettingsnivå, som fortsatt viser en klart nedadgående tendens. Ordrebeholdning og prisnivå er bortimot uendret sett i forhold til forrige undersøkelse. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting holder seg rundt 78 prosent.

Ser man på hvilke faktorer som virker begrensende for produksjonen, er det fortsatt etterspørsels- og konkurranseforhold som er dominerende, men færre melder at konkurranse på EU-markedet virker begrensende.

Industriledernes generelle bedømmelse av utsiktene på kort sikt (1. kvartal 2004) er stadig mer optimistisk, og det er tegn til at investeringslysten er i ferd med å vende tilbake. Dette kan ha sammenheng med et lavere innenlandsk rentenivå. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 indikerer vekst i samlet produksjonsvolum i 1. kvartal. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, viser vi til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistik på Internett.

Når det gjelder forventet prisutvikling i det kommende kvartal, viser data fra barometeret at lederne venter om lag uendrede priser på hjemmemarkedet, mens prisene på eksportmarkedet er ventet å falle.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 1997-4. kvartal 2003

Innsatsvarer: Vekst i samlet ordrebeholdning

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om fallende produksjonsvolum, men ordretilgangen er nå i ferd med å stabilisere seg. For første gang siden årsskiftet 2000/2001 rapporteres det om positiv utvikling i samlet ordrebeholdning, og markedsprisene viser klare tegn til bedring fra 3. kvartal. Det rapporteres om redusert sysselsetting, men betydelige investeringer i nytt produksjonsutstyr har gjort at enkelte store aktører er i stand til å øke produksjonen uten å øke antallet ansatte. Hvis vi ser på forventningene for det kommende kvartal, tror et flertall av industriledere på vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting, men det er ventet ytterligere reduksjon i sysselsettingen. Generell bedømmelse av utsiktene for det kommende kvartal er klart positiv. Den sammensatte konjunkturindikatoren for innsatsvarer (sesongjusterte tall) støtter dette synet.

Investeringsvarer: økt ordrebeholdning

2003 har så langt vært et vanskelig år for produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere). I så måte utgjorde ikke 4. kvartal noe unntak. Produksjonsvolum og kapasitetsutnytting vurderes som fallende, men et økende antall industriledere er av motsatt oppfatning. Likevel er det et godt stykke igjen til situasjonen har stabilisert seg. For første gang på syv kvartaler er det tegn til vekst i samlet ordrebeholdning. Færre ledere peker på lav etterspørsel fra eksportmarkedet og sterk konkurranse på EU-markedet som begrensende faktorer for produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting har steget til i overkant av 77 prosent.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt vurderes til å være bortimot nøytral. Dette støttes av forventning om uendret produksjonsvolum og ordretilgang i 1. kvartal.

Konsumvarer: Etterspørselsvekst i hjemmemarkedet

På tross av at generelle utsikter på kort sikt ble vurdert som svært positive i foregående undersøkelse, melder produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) om laber utvikling i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet har økt noe, og færre ledere melder at svak etterspørsel begrenser produksjonen.

Når det gjelder det kommende kvartal, er bedriftslederne fortsatt optimistiske med henblikk på fremtiden. Det antas vekst i samlet etterspørsel og prisene på hjemmemarkedet. Eksportprisene ser ut til å forbli uendret.

1  Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003. ( Se tidligere publisert .)
Vurdering av bransjer for 4. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + Om lag uendret produksjon og kapasitetsutnytting. Hjemmemarkedet viser vekst med økt etterspørsel og prisnivå. Svak utvikling på eksportmarkedet. De generelle utsiktene bedømmes som bedre, noe som underbygges av forventet økning i produksjon og etterspørsel.
Trevareindustri +(-) Lavere produksjon og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens det er redusert tilgang fra eksportmarkedet. Mangel på trevirke trekkes frem av enkelte ledere som begrensende for produksjonen. Bedring i eksportpriser, og de generelle utsiktene for det kommende kvartalet er positive. Det ventes vekst i produksjon og kapasitetsutnytting.
Treforedling +(-) Redusert sysselsetting. Om lag uendret produksjon og kapasitetsutnytting. Svært mange ledere melder om bedring i eksportpriser og de ser lysere på det kommende kvartalet. Det ventes økt produksjon og ordretilgang i 1. kvartal.
Kjemisk råvareindustri + God utvikling på eksportmarkedet med økt ordretilgang og prisnivå. Det meldes om økning i produksjon og kapasitetsutnytting. Svakere utvikling på hjemmemarkedet. De generelle utsiktene bedømmes som bedre, men færre enn forrige kvartal er positive.
Metallindustrien, ikke-jernholdig +/- Lavere produksjon, sysselsetting og kapasitetsutnytting. økt ordretilgang fra eksportmarkedet og bedring i priser. De generelle utsiktene bedømmes som bedre, og det er ventet vekst i produksjon og kapasitetsutnytting i 1. kvartal. Det ventes videre lavere priser og redusert sysselsetting.
Verkstedindustrien i alt - Samlet sett for verkstedindustrien preges bildet av lav aktivitet. Enkelte store kontrakter inngått på slutten av 2003 kan ha bidratt til at den negative utviklingen nå ser ut til å flate ut, og de generelle utsiktene bedømmes som om lag uendret. Den samlede ordrebeholdningen har økt noe, og produksjonen er antatt å bli om lag uendret. Sysselsettingen er ventet å bli redusert i det kommende kvartal sammen med prisnivået.
Metallvarer -(+) Svak utvikling i 4. kvartal der det meldes om nedgang i produksjonsvolum og sysselsetting. Det er allikevel færre ledere enn forrige kvartal som melder dette. Et flertall av lederne bedømmer de generelle utsiktene for 1. kvartal som bedre, og det er ventet vekst i ordretilgang og produksjonsvolum.
Maskinvarer - Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Redusert prisnivå og ordretilgang. Svak etterspørsel fra hjemmemarkedet trekkes frem som begrensende for produksjonen. Lederne venter at utviklingen skal stabilisere seg i det kommende kvartal, og man venter om lag samme aktivitet som i 4. kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri + økt produksjon, kapasitetsutnytting og ordrebeholdning. Svak prisutvikling, spesielt på eksportmarkedet. Generelle utsikter bedømmes som bedre, men færre enn forrige kvartal deler denne oppfatningen. Det ventes likevel vekst i produksjon og ordretilgang i neste kvartal. Det antas videre lavere sysselsetting og prisnedgang.
Offshorerelatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri - Svak etterspørsel begrenser produksjonen, og det meldes om lavere aktivitet i 4. kvartal. Sysselsettingen er redusert sammen med ordretilgang og prisnivå. De generelle utsiktene bedømmes som dårligere og det ventes lavere aktivitet også i det kommende kvartal. Antall måneder dekket av ordrebeholdningen har økt noe siden forrige kvartal.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
˜
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre