33393_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33393
Dystre utsikter for industrien
statistikk
2009-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dystre utsikter for industrien

Norske industriledere melder at produksjonsvolumet falt mot slutten av året. Sviktende etterspørsel var hovedårsaken til dette. Kortsiktige forventninger tyder på en bratt nedgang i konjunkturforløpet.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Trend. 1. kvartal 2001-4. kvartal 2008

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2008 viser en klar nedgang i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Svake tall for bedrifter som produserer innsatsvarer var drivkraften bak denne utviklingen. Sviktende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet førte til lavere ordrebeholdning, men foreløpig synes markedsprisene å stige. Valutaeffekter som følge av en svak norsk krone medvirket trolig til dette. Tallet på industriledere som oppgir sviktende etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen er merkbart høyere enn i 3. kvartal. Svært høye lagre av produkter for salg støtter dette resultatet. Samtidig melder langt færre om kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er noe lavere enn i 3. kvartal, men nivået er fortsatt høyt historisk sett. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til 80,2 prosent. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden, henviser SSB til EUROSTAT . Industriledernes forventninger til 4. kvartal 2008 var langt mer positive enn hva som rapporteres som den faktiske utviklingen. Dette tyder på at man var for optimistiske og at nedturen kom raskere enn ventet.

Generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2009) vurderes som negative av mange industriledere. Forventning om lavere produksjon, fallende ordretilgang og svekkede priser i eksportmarkedet underbygger dette resultatet. Samtidig oppgir et økende antall industriledere at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner. Svak etterspørsel og mangel på risikovillig kapital er sannsynlige årsaker til dette. Sammensatt konjunkturindikator for industrien faller til -23 (sesongjustert nettotall). Dette er langt under det historiske gjennomsnittet og signaliserer en bratt nedgang i konjunkturforløpet. For internasjonale sammenligninger av resultater for sammensatt konjunkturindikator, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industrien. 1. kvartal 2001-4. kvartal 2008

Svake tall for innsatsvareprodusentene

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om lavere produksjonsvolum og sysselsetting. Nedgangen tiltok i 4. kvartal. Sviktende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet var årsaken til dette. Stagnasjonen i hjemmemarkedet synes i stor grad å være et resultat av at en kraftig oppbremsing i bygge- og anleggssektoren gir lavere etterspørsel etter typiske byggevarer. Når det gjelder eksportmarkedet, kan det virke som om mange bransjer nå har fått merke virkningen av den internasjonale konjunkturnedgangen. Den negative utviklingen gjenspeiler seg i eksportmarkedsprisene som gikk ned i 4. kvartal til tross for en svekkelse av kronen.

Andelen industriledere som oppgir etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen er stigende. Samtidig er det langt færre som melder om kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart lavere enn i 3. kvartal, mens gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad falt til 77,9 prosent. Svært mange industriledere vurderer generelle utsikter på kort sikt som negative. Forventning om lavere produksjon, fallende ordretilgang og svekkede markedspriser underbygger dette resultatet. Samtidig oppgir en betydelig andel av industriledere at de overveier å justere ned vedtatte investeringsplaner.

Fortsatt høyt produksjonsvolum

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) melder om en flat utvikling i produksjonsvolumet og sysselsettingen. Fallende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet førte til nedgang i ordrebeholdningen. Industrilederne melder også om større usikkerhet med henblikk på mulige kanselleringer av eksisterende ordrer. Markedsprisene fortsatte å stige i 4. kvartal, men veksten viser tegn til å flate ut. Andelen industriledere som oppgir at sviktende etterspørsel begrenser produksjonen er merkbart høyere enn i 3. kvartal. Samtidig er det klart færre som melder om kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 85,8 prosent i 4. kvartal. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er lavere enn for ett år siden, men nivået er fortsatt høyt historisk sett. Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt går fra nøytral til negativ i 4. kvartal. Samtidig oppgir stadig flere industriledere at de overveier å justere ned investeringsplanene de har vedtatt.

Prisoppgang på konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om en utflating i produksjonsvolumet. Lavere etterspørsel i eksportmarkedet synes å være årsaken til dette. Dårligere tider for blant annet møbelindustrien er en sannsynlig forklaring. Sysselsettingen falt i andre halvår, og nedgangen har tiltatt i styrke fram mot årsskiftet. Markedsprisene fortsetter derimot å stige. Høy prisvekst på næringsmidler medvirket sterkt til oppgangen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 77,7 prosent og er dermed tilbake på 2005-nivå. Industriledernes vurdering av generelle utsikter på kort sikt gikk fra positiv til negativ i 4. kvartal. Forventning om nullvekst i produksjonen, nedgang i sysselsettingen samt redusert etterspørsel i eksportmarkedet underbygger dette resultatet.

Vurdering av bransjer for 4. kvartal 2008 og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + Vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Om lag uendret sysselsetting. økt etterspørsel fra hjemmemarkedet, mens etterspørsel fra eksportmarkedet er om lag uendret. Mange ledere melder om vekst i markedsprisene. De generelle utsiktene for 1. kvartal 2009 bedømmes som bedre. Dette underbygges av forventning om fortsatt vekst i produksjon, etterspørsel og markedspriser.
Trevareindustri -- Nedgangen i norsk byggebransje påvirker trevareindustrien negativt. Svært mange ledere melder om redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mange ledere melder om nedjusterte investeringsplaner. Svært mange ledere ser på de generelle utsiktene for 1. kvartal som dårligere, og det er ventet ytterligere nedgang i produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting, ordretilgang og priser i det kommende kvartal.
Treforedling - Lavere produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen er redusert, mens eksportprisene har styrket seg. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som dårligere. Det er ventet økt produksjon og videre vekst i eksportpriser, mens samlet ordrebeholdning og hjemmemarkedspriser er ventet å bli lavere.
Kjemisk råvareindustri -- Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Vekst i markedspriser. Mange ledere melder at svikt i etterspørsel er en begrensende faktor for produksjonen. De generelle utsiktene for 1. kvartal bedømmes som dårligere, og vedtatte investeringsplaner justeres ned. Det er ventet redusert produksjon, sysselsetting og ordretilgang i det kommende kvartal. Markedsprisene er ventet å bli lavere.
Metallindustrien, ikke-jernholdig -- Svært mange ledere melder at svikt i etterspørselen begrenser produksjonen. I 4. kvartal er produksjonen redusert sammen med kapasitetsutnyting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og markedspriser. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som dårligere av svært mange ledere. Det er ventet redusert produksjon, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i det kommende kvartal. Investeringsplaner nedjusteres.
Verkstedindustrien, i alt - Samlet sett viser verkstedindustrien nedgang i ordretilgang og samlet ordrebeholdning. Det er en økning i antall ledere som melder at svikt i etterspørsel begrenser produksjonen. Produksjon og sysselsetting er om lag uendret i 4. kvartal, og markedsprisene har styrket seg. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, og det er ventet redusert produksjon og sysselsetting i 1. kvartal. Det ventes en ytterligere svekkelse i ordretilgangen, mens markedsprisene er ventet å ligge på om lag samme nivå. Mange ledere melder om nedjustering av vedtatte investeringsplaner.
Metallvarer - Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting har falt og produksjonsvolumet er redusert. Lavere sysselsetting og ordretilgang. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen er redusert. Hjemmemarkedspriser er om lag uendret, mens eksportpriser er redusert. De generell utsiktene for 1. kvartal vurderes som dårligere av mange ledere, og det er ventet ytterligere fall i produksjon, sysselsetting og ordretilgang.
Maskinvarer -(+) Om lag uendret produksjon og sysselsetting. Ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet er redusert. Vekst i markedspriser. Mange ledere melder at svikt i etterspørsel begrenser produksjonen. Investeringsplaner justeres ned og de generelle utsiktene for 1. kvartal bedømmes som dårligere. Det er ventet økt produksjon og uendret sysselsetting, men ordretilgangen er ventet å bli ytterligere redusert. Markedsprisene er ventet å styrke seg ytterligere.
Elektroteknisk og optisk industri -(+) økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Vekst i markedspriser. Svikt i etterspørsel trekkes frem som en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som dårligere. Dette underbygges av forventninger om lavere produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Hjemmemarkedsprisene er ventet å øke, mens eksportpriser forblir om lag uendret.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri -(+) Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mange ledere melder om lavere ordretilgang, spesielt fra eksportmarkedet. Mangel på arbeidskraft begrenser fortsatt produksjonen, men færre ledere enn i forrige kvartal melder om dette. Generelle utsikter for 1. kvartal bedømmes som dårligere, og det er ventet lavere produksjon og sysselsetting. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet er ventet å øke, mens eksportordre er ventet å bli om lag uendret. Det er ventet stabile hjemmemarkedspriser, mens det er ventet lavere eksportpriser. Investeringsplaner nedjusteres.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Viktig melding: Snart ny næringsklassifisering

Fra 1. kvartal 2009 vil det bli brukt en ny versjon av Eurostats næringsklassifisering NACE, en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer. Konjunkturbarometeret for industrien (KBAR) vil påvirkes av endringene i nomenklaturen fra og med publiseringen av indeksene for 1. kvartal 2009. Klikk her for å lese mer om hva dette betyr for brukere, beregninger og publiseringer .