53685_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
53685
Flere sysselsatte i industrien
statistikk
2011-04-29T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere sysselsatte i industrien

Norske industriledere melder om moderat vekst i sysselsettingen. Et stigende behov for arbeidskraft som en følge av økt ordretilgang var trolig årsaken til dette.

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2004-1. kvartal 2011

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2011 viser gradvis vekst i industriproduksjonen, og for første gang siden 2008 registreres en oppgang i sysselsettingen. Økt ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Etterspørselsveksten gjenspeiles i markedsprisene, som fortsatte å stige. Imidlertid var det fortsatt mange industriledere som oppgav at etterspørsels- og konkurranseforhold virket begrensende på produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 79,3 prosent 1. kvartal 2011. Sett i et historisk perspektiv er dette et beskjedent nivå. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgrad henviser SSB til Eurostat .

Venter ytterligere bedring i markedsforholdene

Generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2011) vurderes som positive, og det er tegn til økt investeringsvilje blant industrilederne. Forventninger om ytterligere bedring i markedsforholdene forklarer disse resultatene. Sammensatt konjunkturindikator for industrien faller fra 11 til 10 (sesongjustert nettotall) i 1. kvartal. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser SSB til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk .

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2004-1. kvartal 2011

Flere vurderer å justere opp vedtatte investeringsplaner

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om merkbar vekst i produksjonsvolumet og ytterligere oppgang i sysselsettingen. Stigende ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet var trolig årsaken til dette. Den økte etterspørselen hadde positiv innvirkning på markedsprisene som styrket seg i 1. kvartal. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 80,5 prosent. Historisk sett er dette et lavt nivå.

Et høyt antall industriledere vurderer generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2011) som bedre, og flere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.

Stigende etterspørsel etter investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer med flere) melder om utflating i produksjonsvolumet etter en lengre periode med nedgang. Stigende ordrebeholdning som en følge av økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet forklarer denne utviklingen. Markedsprisene fortsatte imidlertid å falle, og fortsatt var det mange industriledere som oppgav at etterspørsels- og konkurranseforhold virket begrensende på produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for de aktuelle næringene beregnes til 80,9 prosent i 1. kvartal. Dette er et lavt nivå historisk sett.

Et høyt antall industriledere vurderer generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2011) som bedre, og sysselsettingen steg for første gang siden 2008. Forventninger om ytterligere vekst i ordretilgangen forklarer denne utviklingen.

Økt produksjon av konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om høyere produksjonsvolum og økt sysselsetting i 1. kvartal. Stigende etterspørsel i hjemme- og eksportmarkedet var trolig årsaken til dette. Etterspørselveksten gjenspeiles i markedsprisene som fortsatte å stige. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 77,2 prosent for de aktuelle næringene. Historisk sett er dette et nivå på det jevne.

Generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2011) vurderes som bedre. Forventninger om ytterligere vekst i produksjonsvolum og etterspørsel støtter denne oppfatningen.

Vurdering av næringer for 1. kvartal 2011 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tob.ind. ++ økt produksjon og høyere kapasitetsutnytting. Positiv utvikling i etterspørsel og markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, etterspørsel og markedspriser.
Trelast- og trevareindustri + økt produksjon, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stigende oredretilgang i det innenlandske markedet. Redusert ordretilgang i eksportmarkedet. Fallende markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre.
Papir- og papirvareindustri + økt produksjon og høyere kapasitetsutnytting, men færre sysselsatte. Redusert ordretilgang i det innenlandske markedet. Stigende ordretilgang i eksportmarkedet. Styrkede markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og markedspriser.
Kjemiske råvarer ++ økt produksjon, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Positiv utvikling i ordretilgang og markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
Ikke-jernholdige metaller + økt produksjon og høyere kapasitetsutnytting, men færre sysselsatte. Positiv utvikling i ordretilgang og markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og markedspriser.
Metallvareindustri + økt produksjon, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stigende ordretilgang. Prisvekst i det innenlandske markedet. Stabile priser i eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og ordretilgang.
Data-, elektrisk utstyrsindustri +(-) økt produksjon, høyere kapasitetsutnytting og flere sysselsatte. Stabil ordretilgang og svak prisvekst i det innenlandske markedet. Stigende ordretilgang, men reduserte markedspriser i eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre.
Maskinindustri -(+) Redusert produksjon og færre sysselsatte. Fallende markedspriser. Stigende ordrebeholdning pga. økt ordretilgang i det innenlandske markedet og i eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i ordretilgangen.
Bygging av skip og oljeplattformer -(+) Redusert produksjon, men flere sysselsatte. Stigende ordretilgang i hjemmemarkedet. Fallende ordretilgang i eksportmarkedet. Svekkede markedspriser. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og sysselsetting.
Maskinreparasjon og -installasjon +(-) Redusert produksjon, men stigende ordrebeholdning pga. økt ordretilgang. Uendret prisnivå i hjemmemarkedet. Fallende priser i eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal vurderes som bedre. Forventning om vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
+(-)
+/-
-(+)
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
God, men med enkelte negative tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
Svak, men med enkelte positive tegn

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI)

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Lagerbeholdning av egne produkter for salg

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal
  • Økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden 10. mars 2011-20. april 2011.