139707_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/kvartal
139707
Høyere aktivitetsnivå i industrien
statistikk
2014-04-30T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false
Konjunkturbarometeret gir et aktuelt bilde av situasjonen for industri og bergverk. Det var tiltagende vekst i industriproduksjonen i 1. kvartal 2014.

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyere aktivitetsnivå i industrien

Norske industriledere melder om tiltagende vekst i produksjonsvolumet i årets første kvartal. Økt aktivitet innenfor mange av industrinæringene – hovedsakelig som en følge av stigende etterspørsel i eksportmarkedet – er årsaken til dette.

Industri og bergverksdrift. Utvalgte indikatorer. Diffusjonsindeks. Glattet sesongjustert1
1. kvartal 2014
Faktisk utvikling fra foregående kvartalForventet utvikling i kommende kvartal
1En diffusjonsindeks beregnes etter følgende formel: (andel som har svart: større) + 0,5 * (andel som har svart: uendret). Diffusjonsindeksen har en vendepunktsverdi på 50. En verdi over 50 indikerer vekst i kjennetegnet, og motsatt for en verdi under 50.
Totalt produksjonsvolum55,757,0
Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting54,555,3
Gjennomsnittlig sysselsetting51,748,6
Ordretilgang fra hjemmemarkedet50,854,1
Ordretilgang fra eksportmarkedet55,954,1
Samlet ordrebeholdning54,153,5
Priser på produkter ved salg til hjemmemarkedet55,157,2
Priser på produkter ved salg til eksportmarkedet54,153,0

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2014 antyder en noe sterkere oppgang i industriproduksjonen. Større volumer både hos produsenter av innsatsvarer og investeringsvarer forklarer denne utviklingen. Bedringen var særlig tydelig for næringene trelast- og trevareindustri, dataindustri, elektrisk utstyrsindustri, maskinindustri samt maskinreparasjon og -installasjon, men fortsatt var det produsenter av kjemiske råvarer samt produsenter av papir- og papirvarer som hadde den sterkeste økningen. Kun noen få industrinæringer rapporterte om redusert aktivitet i måleperioden. Dette var blant annet bygging av skip og oljeplattformer samt møbel og annen industri. Industrisysselsettingen ser ut til å stige, men veksten var svært moderat. Flere ansatte hos produsenter av investeringsvarer veide opp for færre ansatte hos produsenter av konsumvarer .

Bedrede forhold i eksportmarkedet

Industriens samlede ordrebeholdning fortsatte å vokse i 1. kvartal. Større ordretilgang og høyere priser i eksportmarkedet var årsaken til dette. Etterspørselsveksten var sterkest blant produsenter av innsatsvarer – og da særlig kjemiske råvarer. Andre næringer med kraftig økning i ordretilgangen fra eksportmarkedet var dataindustri, elektrisk utstyrsindustri og annen verkstedindustri. I tillegg rapporteres det om positiv utvikling innenfor trelast- og trevareindustri, metallvareindustri samt maskinreparasjon og -installasjon. Ordretilgangen i hjemmemarkedet var om lag like stor som i andre halvår 2013, men prisene fortsatte å stige. Innenlandsk etterspørsel etter investeringsvarer gikk ytterligere ned i 1. kvartal. Sviktende ordretilgang innenfor deler av verftsindustrien bidro i stor grad til dette.

Venter ytterligere vekst i 2. kvartal

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 2. kvartal 2014 er positiv, men optimismen var dalende blant produsenter av investeringsvarer. Forventninger om redusert ordrebeholdning og en utflating i sysselsettingsveksten forklarer denne utviklingen. Optimismen var imidlertid fortsatt ganske stor blant produsenter av innsatsvarer. Svak kronekurs bidro trolig til dette.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien lå merkbart over det historiske gjennomsnittet, men falt fra 8 til 7 (sesongjustert nettotall) i 1. kvartal 2014. En nedgang i konjunkturindikatoren for produsenter av investeringsvarer var årsaken til dette. Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EUs statistikk-kontor), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk.

Høyere kapasitetsutnytting i industrien

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 80,4 prosent ved utgangen av 1. kvartal 2014. Dette er det høyeste nivået som er registrert siden andre halvår 2008, og oppgangen var særlig sterk for produsenter av kjemiske råvarer. Kapasitetsutnyttingsgraden lå imidlertid fortsatt noe under det historiske gjennomsnittet. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden til industrien henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat.

Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder som dekkes av industriens ordrebeholdning, var merkbart større enn på samme tid i fjor og lå over det historiske gjennomsnittet. Større ordrebeholdning innenfor næringene maskinindustri, maskinreparasjon og installasjon samt produksjon av ikke-jernholdige metaller bidro til denne oppgangen. Indikator for ressursknapphet fortsatte å stige i 1. kvartal 2014. Ytterligere vekst i antallet industriledere som rapporterte om full kapasitetsutnyttelse, var årsaken til denne økningen.

Aktualitet

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 10. mars 2014 til 25. april 2014.

Vurdering av næringer for 1. kvartal 2014 og utsiktene på kort sikt 1  

1 Samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt

2 Meget god: ++,  God: +,  På det jevne: ~,  Svak: - ,Meget svak: -- , God, men med enkelte negative tegn: +(-), Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre: +/-, Svak, men med enkelte positive tegn: -(+)

NæringUtsikter 2
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri+
Trelast- og trevareindustri+
Papir- og papirvareindustri++
Kjemiske råvarer+
Ikke-jernholdige metaller+(-)
Metallvareindustri+(-)
Dataindustri, elektrisk utstyrsindustri+
Maskinindustri+
Bygging av skip og oljeplattformer-
Maskinreparasjon og -installasjon++