Ny forskning fra SSB
Her presenteres utvalgte analyser fra SSB.
-
Fordelingsutvalgets rapport om økonomiske forskjeller i Norge
Inntektsfordeling
Publisert:
Fordelingsutvalget, ledet av forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå, leverte 6. mai en rapport om de økonomiske forskjellene i Norge til finansminister Kristin Halvorsen. Gratis kjernetid i barnehage, bedre tiltak for de som faller utenfor skole og arbeidsliv og endringer i skatter og overføringer kan bidra til å redusere økonomiske forskjeller i Norge, skriver utvalget i en pressemelding.
-
Modellene KOMMODE og MAKKO
Kommunal økonomi
Publisert:
To modeller er sentrale i SSBs forskning på kommunal økonomi. KOMMODE forklarer variasjoner i kommunenes utgifter per innbygger innenfor 8 ulike tjenesteytende sektorer. MAKKO brukes til å framskrive sysselsettingen og antall mottakere innenfor ulike kommunale tjenesteytende sektorer.
-
Familiepolitikk og fruktbarhet
Fruktbarhet og familiedemografi
Publisert:
Jo mer permisjon far tar, jo raskere får et par barn nummer to. De som mottar kontantstøtte får også neste barn raskere enn de som ikke mottar kontantstøtte. Derimot har barnehagedekning i kommunene ingen betydning for hvor raskt par får barn nummer to eller tre.
-
Andelen eldre kvinner uten fortrolig venn halvert
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Siden 1980 har andelen eldre kvinner uten fortrolig venn stupt, fra 38 prosent til 13 prosent i dag.
-
Eldre mest fornøyde med boforholdene
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Andelen som bor trangt synker med alderen. Jo eldre man er, jo mer fornøyd er man med boligen.
-
Stadig flere småbarnsfamilier kjøper vaskehjelp
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Siden 2000 har andelen norske småbarnsfamilier som kjøper privat rengjøringshjelp økt betydelig, og er nå på 13 prosent. Fortsatt er det de med høy inntekt og lang utdanning som oftest kjøper slike tjenester.
-
Hver fjerde ønsker å bytte jobb
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Drøyt en av fire sysselsatte har planer om å bytte jobb eller starte ny virksomhet i løpet av de nærmeste tre årene. Ønsket henger sammen med trivsel på arbeidsplassen. Arbeidssted betyr mer for trivselen enn arbeidstid.
-
Helsepersonell - ettertraktede yrkesgrupper i framtiden
Arbeidsmarked
Publisert:
Fram mot 2030 vil det bli en betydelig økning i behovet for helsepersonell. Det utdannes altfor få helsefagarbeidere, og det kan også bli mangel på sykepleiere, bioingeniører, fysioterapeuter, helsesøstre og jordmødre.
-
Barn og familieetablering reduserer lovbrudd blant menn
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Sannsynligheten for å begå lovbrudd reduseres når menn får en partner eller blir fedre. Dette gjelder også når mennene ikke bor sammen med barnets mor.
-
Tre av ti har kjæreste
Fruktbarhet og familiedemografi
Publisert:
Tre av ti har en kjæreste som de ikke bor sammen med. Menn har oftere kjæreste enn kvinner, viser en ny analyse om samlivsetablering i forskningsprosjektet LOGG.