Statistikk innhold

Statistikk om

Kosthald

Statistikken gir ei oversikt over kosthaldet i den norske befolkninga basert på eteleg mengde selde matvarer i eit utval norske daglegvarebutikkar igjennom året. Statistikken inneheld tal for etelege mengder selde mat- og drikkevarer, fordelt etter matvaregrupper og næringsinnhald. Tala er presenterte per person i løpet av året (kg/liter) og per person per dag (gram).

Oppdatert: 12. juni 2024
Neste oppdatering: 5. mai 2025

Utvalde tal frå denne statistikken

  • Kosthaldsstatistikk, nøkkeltal
    Kosthaldsstatistikk, nøkkeltal
    2018
    Gjennomsnittleg eteleg mengde per person per dag (gram)Gjennomsnittleg eteleg mengde per person per år (kg)
    Utvalde matvaregrupper1
    Brød123,445,1
    Kjøt, kjøtprodukt118,843,4
    Fisk, sjømat og produkt32,411,8
    Mjølk og yoghurt222,581,2
    Ost38,914,2
    Olje, smør og margarin27,410,0
    Frukt og grønsaker, friske/fryste235,786,1
    Poteter, friske38,314,0
    Sukker og søtsaker41,415,1
    Eteklare rettar63,423,1
    Juice, most og smoothies2 59,821,8
    Sukra og søte drikkevarer utan alkohol2 188,168,7
    1Viser eteleg mengde selde mat- og drikkvevarer frå daglegvarebutikkar
    2Måleeininga per person per år er liter for denne gruppa
    Standardteikn i tabellar

Om statistikken

Informasjonen under «Om statistikken» blei sist oppdatert 15. august 2024.

Eteleg mengde per person per år (kg/liter)

Viser den totale etelege mengda selde mat- og drikkevarer per person per år i kg/liter.

Total eteleg mengde selde matvarer i løpet av eit kalenderår / Befolkning i alt

Eteleg mengde per person per dag (gram)

Viser den totale mengda selde mat- og drikkevarer per person per dag i gram.

(Total mengde selde matvarer i løpet av eit kalenderår / Befolkning i alt) / 365 dagar i året

Eteleg del

Det er eteleg del av selde matvarer som er brukt til å berekna total mengde mat- og drikkevarer og innhald av næringsstoff. Det vil seia mengde mat og drikke etter at emballasje, skinn, skal, bein eller anna som vanlegvis ikkje blir ete er fjerna. I tillegg er salt kjøpt i pakningar over 1 kg fjerna frå populasjonen. Det same gjeld for tørr kaffi (kaffiposar) og teposar. Det er heller ikkje justert for matsvinn.

Næringsinnhald

Statistikken presenterer innhald av energi (MJ og kcal) og næringsstoff (gram eller kg) i eteleg mengde selde mat- og drikkevarer, og inkluderer følgjande:

  • Energi (MJ)
  • Energi (kcal)
  • Protein (g)
  • Feitt totalt (g)
    • Metta feittsyrer (g)
  • Karbohydrat (g)
    • Sukkerartar (g)
  • Kostfiber (g)
  • Salt (g)
  • Alkohol (g)
  • Protein, energiprosent (E%)
  • Feitt, energiprosent (E%)
    • Metta feittsyrer, energiprosent (E%)
  • Karbohydrat, energiprosent (E%)
    • Sukkerartar, energiprosent (E%)
  • Kostfiber, energiprosent (E%)
  • Alkohol, energiprosent (E%)

Kodeliste for Energi og næringsinnhald, finn du her: https://www.ssb.no/klass/klassifikasjoner/718

Energi

Energi kan bli oppgitt i kJ (MJ= 1 000 kJ) eller kcal. Innhaldet av energi i matvarene er berekna utifrå innhaldet av protein, feitt, karbohydrat, kostfiber og alkohol.Det er oppgitte mengder for Energi som er summert.

Måleeiningar og omrekningsfaktorar for energi

Den internasjonalt vedtekne eininga for energi er joule (J), men mange bruker framleis kaloriar (cal). Energiinnhaldet i matvarer blir som regel oppgitt i kilojoule (kJ) eller kilokaloriar (kcal).

1 kJ = 0,239 kcal eller 1 MJ = 239 kcal

1 kcal = 4,184 kJ eller 1 kcal = 0,004184 MJ

Feitt

Feitt blir oppgitt i gram. Det er tre hovudtypar feitt i maten: metta feittsyrer, umetta feittsyrer og transfeittsyrer.

Metta feittsyrer

Metta feittsyrer blir oppgitt i gram.

Karbohydrat

Karbohydrat blir oppgitt i gram. Verdiane for karbohydrat er berekna som summen av stivelse og sukkerartar, det vil seia tilgjengeleg karbohydrat.

Sukkerartar

Sukkerartar blir oppgitt i gram. Sukkerartar (mono- og disakkaridar) er summen av fleire typar naturleg og tilsett sukker. Meir spesifikt omfattar det naturleg førekomande glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker), laktose (mjølkesukker), maltose (maltsukker) og farin/sukker (sukrose) eller anna sukker som er tilsett under framstilling. I næringsdeklarasjonar blir denne summen kalla sukkerartar.

Naturleg førekomande sukkerartar i matvarer blir ikkje rekna som tilsett sukker.

Protein

Protein blir oppgitt i gram.

Salt

Salt blir oppgitt i gram eller kg. Salt, natriumklorid (NaCl) er ein kombinasjon av grunnstoffa natrium (Na) og klor (Cl).

Kostfiber

Kostfiber blir oppgitt i gram. Kostfiber er ikkje medrekna i karbohydrat.

Alkohol

Alkohol blir oppgitt i gram, og gjeld berre alkohol frå øl og sider som er kjøpt i daglegvarebutikkar. Det inkluderer difor ikkje vin og sprit. Ved merking av alkoholhaldig drikke er innhaldet av alkohol vanlegvis gitt som volumprosent. I presentasjon av innhaldet av alkohol er det rett nok rekna om til vektprosent, det vil seia gram pr. 100 g drikk. For øl, vin og anna alkoholhaldig drikke med omtrent same eigenvekt som vatn, det vil seia 1, er vektprosenten berekna som 0,8 gonger volumprosenten.

Energiprosent (E%)

Delen av det totale energiinnhaldet i kosthaldet som kjem frå karbohydrat, feitt, protein og alkohol blir ofte gitt i nemninga energiprosent eller E%.

Innhaldet av energi i energigivande næringsstoff er:

1 g feitt = 37 kJ eller 9 kcal

1 g protein = 17 kJ eller 4 kcal

1 g karbohydrat = 17 kJ eller 4 kcal

1 g alkohol = 29 kJ eller 7 kcal

1 g kostfiber = 8 kJ eller 2 kcal

For meir om innhald og funksjonane til dei ulike næringsstoffa, sjå: helsenorge.no

Nasjonal matvaregruppering

Nasjonale helsemyndigheiter har behov for å presentera kosthaldsstatistikken etter ei eiga gruppering som er betre tilpassa norske forhold enn COICOP. Dette er blant anna nødvendig for å kunne samanlikna med anna nasjonal statistikk på området. Det nasjonale kodeverket er i all hovudsak basert på grupperinga i COICOP i kombinasjon med ulike grenseverdiar for næringsstoff, som t.d. sukker, salt, feitt og kostfiber.

Inndelinga inneheld 15 hovudgrupper:

A. Kornvarer
B. Kjøt, kjøtprodukt
C. Fisk, sjømat, produkt av fisk og sjømat
D. Mjølk, mjølkeprodukt, egg
E. Olje, smør, margarin
F. Frukt og bær, produkt av frukt og bær
G. Nøtter, frø
H. Poteter, potetprodukt
I. Grønsaker, grønsaksprodukt
J. Sukker, søtsaker, syltetøy, m.m.
K. Rettar, eteklare
L. Salt, krydder, sausar
M. Andre matvarer
N. Drikkevarer utan alkohol
O. Øl, sider, alkoholhaldig
Z. Uklassifiserte mat- og drikkevarer

Kodeliste for inndeling av matvaregrupper, finn du her: https://www.ssb.no/klass/klassifikasjoner/716

Statistikken fordelt etter matvaregrupper blir oppgitt i følgjande:

  • Gjennomsnittleg eteleg mengde selde mat- og drikkevarer per person per år (kg)
  • Gjennomsnittleg eteleg mengde selde mat- og drikkevarer per person per dag (gram)

Statistikken fordelt etter energi og næringsstoff blir oppgitt i følgjande:

  • Gjennomsnittleg mengde energi (MJ og kcal) og næringsstoff (gram) per person per dag basert på selde mat- og drikkevarer

Kontakt

Magne Furuholmen Myhren

40 90 23 96

Relatert innhold

Faktasider