I 2020 ble det gjennomført i alt 738 300 oppdrag med ambulansebil, ambulansebåt og luftambulanse. Det er en nedgang på 30 500 oppdrag eller 4 prosent fra 2019, viser tall fra statistikken Spesialisthelsetjenesten.
Til sammenlikning økte antallet oppdrag jevnt med om lag 2 prosent årlig i årene før pandemien inntraff.
Lavere aktivitet under pandemien
Koronapandemien har generelt ført til lavere aktivitet i samfunnet og dermed også mindre eksponering for helsefarlige hendelser eller aktiviteter. Det er god grunn til å tro at dette har bidratt til reduksjonen i antallet ambulanseoppdrag. For eksempel smittevernstiltak som stenging av utesteder, økt bruk av hjemmekontor og reiserestriksjoner både internasjonalt og nasjonalt, bidrar til dette. Nasjonale reisebegrensninger bidro blant annet til redusert fjellturisme i deler av året. Før pandemien hadde enkelte helseforetak mange ambulanseoppdrag i forbindelse med turister, men disse har blitt redusert i perioden med pandemirelaterte restriksjoner.
Størst nedgang i luftambulanseoppdrag
De fleste ambulanseoppdragene utføres med ambulansebil. I gjennomsnitt gjelder dette 97 prosent av det totale antallet oppdrag. I tillegg til disse kommer ambulanseoppdrag som utføres av henholdsvis luftambulanse som helikopter og fly (2 prosent) og ambulansebåt (1 prosent).
Det var nedgang i alle typer av ambulanseoppdrag fra 2019 til 2020, men den største prosentvise nedgangen gjaldt luftambulanseoppdrag. Figur 1 viser utvikling i oppdrag med ambulansebil, -båt og luftambulanse før og under pandemien.
Det ble gjennomført 714 600 oppdrag med ambulansebil i 2020. Dette var cirka 28 000 færre oppdrag enn året før, en nedgang på 4 prosent.
Luftambulansetjenesten gjennomførte vel 16 800 oppdrag, 1 950 færre enn i 2019. Det utgjør en relativt betydelig reduksjon på 10 prosent. Det ble også gjennomført 6 900 oppdrag med ambulansebåter, 400 færre oppdrag enn året før og en reduksjon på drøyt 6 prosent fra 2019.
Minst nedgang i Helse Vest
Nær 60 prosent av alle ambulanseoppdrag i Norge gjennomføres i regionen Helse Sør-Øst, og her utføres oppdragene i all hovedsak med ambulansebil (99 prosent av alle ambulanseoppdragene i regionen). Helse Vest er den helseregionen som utfører nest mest av ambulanseoppdragene, med 18 prosent, mens Helse Midt-Norge og Helse Nord dekker 12 prosent hver.
I Helse-Nord gjennomføres 9 prosent av ambulanseoppdragene med luftambulanse. Dette er høyeste andelen sammenlignet med andelen i andre helseregioner. Nesten halvparten av luftsambulanseoppdragene gjennomføres i Helse Nord.
Forskjellen i bruk og behov for ulike ambulansetjenester kan forklares av både folketall, befolkningssammensetning, bosetningsmønster og klimaforhold i regionene.
Den relativt største nedgangen i ambulanseoppdrag i 2020 ble registrert i Helse Midt-Norge. Om lag 6 650 færre oppdrag i 2020 enn i 2019, representerer en nedgang på 7 prosent. I Helse Nord og Helse Sør-Øst var nedgangen på henholdsvis 5 og 4 prosent.
For Helse Vest var nedgangen i ambulanseoppdrag langt lavere enn for de øvrige helseregionene. Totale ambulanseoppdrag ble redusert med 650 oppdrag fra 2019 til 2020, en reduksjon på mindre enn én prosent.