Gå til Altinn rapportering

Svarene deres er viktige

Statistikken viser et tverrsnitt av prisene i kraftmarkedet, og gir opplysninger om den faktiske prisutviklingen. Offentlige virksomheter, næringsliv, forskere og politikere bruker statistikken for å forstå utfordringene i kraftmarkedet og planlegge for framtiden.

Dere har plikt til å svare innen fristen

Statistikken er så viktig for samfunnet at det ikke er valgfritt å delta. Hvis dere ikke sender opplysningene innen fristen, vil foretaket kunne få tvangsmulkt.

Svarfristen er oppgitt til høyre for skjematittelen i innboksen i Altinn.

Dere skal svare på undersøkelsen selv om det ikke har vært aktivitet i foretaket i rapporteringsperioden.

For å kunne lage god statistikk om prisene i kraftmarkedet og vise den faktiske prisutviklingen trenger vi informasjon om:

  • hvor mye strøm foretaket har solgt (MWh)
  • gjennomsnittlig strømpris

Dere skal fordele informasjonen skal fordeles på ulike kundegrupper og kontraktstyper. Alle priser skal være uten merverdiavgift og forbruksavgift. Kostnader knyttet til elsertifikatordningen skal dere ta med i gjennomsnittsprisen.

Informasjon og veiledning til utfylling finner dere under "Veiledning".

Dere skal rapportere elektronisk via Altinn. Se veiledning "slik svarer du på undersøkelsen i Altinn for ditt foretak".

Merk at du som skal svare for foretaket, må ha fått tildelt en riktig rolle i Altinn som gir deg rettigheter til å fylle ut skjemaet. Dette skjemaet krever rollen "Utfyller/Innsender". Har du ikke denne rollen, må du få daglig leder eller andre som har rollen til å delegere den til deg.

Dere skal svare på undersøkelsen selv om det ikke har vært aktivitet i foretaket i rapporteringsperioden.

Opplysningsplikten varer i utgangspunktet i to år. Undersøkelsene for elektrisitetspriser har imidlertid et fast panelutvalg. Det betyr at foretaket som er trukket inngår i utgangspunktet permanent i undersøkelsen og vil motta et nytt vedtak om opplysningsplikt når en ny periode starter. Årsaken er at vi ønsker å måle utviklingen i strømpriser for en fast del av populasjonen over lang tid. Endringer i næringskode kan ha innvirkning på hvor lenge foretaket har opplysningsplikt.

Her finner dere veiledninger for engros- og sluttbrukermarkedet.

Statistikken måler kraftprisene for hele kvartalet. Ta med all kraft som dere fysisk handler av egen eller deleid kraft. Vi gjør oppmerksom på at alle volum er i hovedsak knyttet til de konkrete volum som er meldt innenlands til Statnett/Nord Pool og fysisk solgt i løpet av kvartalet.

Energiverket skal oppgi hvor mye kraft de har solgt og til hvilken gjennomsnittspris inndelt etter ulike kategorier.

Avgifter

Dere skal oppgi alle priser uten merverdiavgift og forbruksavgift på elektrisitet. Ta med kostnader knyttet til elsertifikatordningen.

Mengde enheter (MWh)

Dere skal oppgi alle volum i Megawattimer (MWh) og dere skal rapportere bruttoposisjoner.

Gjennomsnittpris (Øre/kWh)

Dere skal oppgi gjennomsnittspris i øre per kilowattime (øre/kWh) med en desimal.

Fastpriskontrakter

Alle kontrakter hvor prisen er fast eller knyttet til en fast prisbane, blir ansett som fastpriskontrakter.

Dere skal dele inn fastpriskontraktene etter full brukstid eller fritid.

I kontrakter med full brukstid skal dere ta ut volumet som kontrakten gjelder for med jevn last over leveringsperioden. For kontrakter med fritid er det kunden som definerer uttak i leveringsperioden.

Langsiktige kontrakter som blir justert årlig ved hjelp av en prisindeks blir regnet som en fastpriskontrakt.

Elspot og Regulerkraft

Direkte brutto salg over Nord Pool ASA rapporteres under denne kategorien. Posten gjelden kun for det fysiske volumet som var handlet i Elspotmarkedet og Regulerkraftmarkedet.

Kontrakter hvor priser ikke er bestemt av markedet og konsesjonskraft

Priser som ikke er avgjort av markedet, dvs. kontrakter hvor kraft blir solgt til selvkost, og kontrakter hvor staten eller kommunen har fastsatt en pris som er lavere eller høyere enn det markedet er villig til å betale for kraften til de aktuelle betingelsene. Under denne kategorien kommer blant annet konsesjonskraft.

Statistikken måler kraftprisene for hele kvartalet. Ta med all kraft som dere fysisk handler av egen eller deleid kraft. Vi gjør oppmerksom på at alle volum er i hovedsak knyttet til de konkrete volum som er meldt innenlands til Statnett/Nord Pool og fysisk solgt i løpet av kvartalet.

Energiverket skal oppgi hvor mye kraft de har solgt og til hvilken gjennomsnittspris, inndelt etter ulike kunde- og kontrakts kategorier.

Avgifter

Dere skal oppgi alle priser uten merverdiavgift og forbruksavgift på elektrisitet. Ta med kostnader knyttet til elsertifikatordningen.

Mengde enheter (MWh)

Dere skal oppgi alle volum i Megawattimer (MWh). Volumene i statistikken skal kun omfatte det energiverket har levert i løpet av kvartalet. Dere skal rapportere bruttoposisjoner.

Gjennomsnittpris (Øre/kWh)

Dere skal oppgi gjennomsnittspris i øre per kilowattime (øre/kWh), med én desimal.

  • Ta ikke med offentlige avgifter
  • Ta med eventuelle fastbeløp

Fastpriskontrakter

Alle kontrakter hvor prisen er fast eller knyttet til en fast prisbane blir regnet som fastpriskontrakter.

Kontrakter som blir justert med jevne mellomrom ved hjelp av en prisindeks, blir regnet som
fastpriskontrakter.

Kontrakter tilknyttet elspotprisen

Alle kontrakter hvor prisen er avledet av elspotprisen. Under denne kategorien kommer blant annet kontrakter hvor prisen følger elspotprisen, men hvor energiverket legger til et påslag i prisen. Også kontrakten tilknyttet elspotprisen med pristak kommer inn under denne kategorien. Både pristak og påslaget skal inkluderes i gjennomsnittsprisen.

Variabel pris kontrakter

Kunden betaler her en varierende kraftpris gjennom året - normalt med høyere pris om vinteren enn om sommeren. For eksempel har de fleste mindre bedrifter i dag standard T4 tariff og husholdningene har H4 tariff. Denne kontraktstypen vil i stor grad følge prisutviklingen i kraftmarkedet. Normalt innebærer dette prisjustering noen ganger i året. I følge retningslinjer fra Norges vassdrags- og energiverk kan justeringer av tariff med flytende pris skje med minimum 14 dagers varsel.

Kontrakter med priser ikke bestemt av marked

Priser som ikke er avgjort av markedet. Det vil si kontrakter hvor kraft blir solgt til selvkost og hvor staten eller kommunen har fastsatt en pris som er lavere eller høyere enn det markedet er villig til å betale for kraften til de aktuelle betingelsene. Under denne kategorien kommer blant annet konsesjonskraft.

Plikten til å gi og retten til å hente inn opplysninger: statistikkloven § 10

Retten til å ilegge tvangsmulkt: statistikkloven § 20 og statistikkforskriften § 4

Retten til å tvangsinndrive mulkt og kreve betaling for kostnader: tvangsfullbyrdelsesloven

Retten til å klage på et vedtak: forvaltningsloven kapittel VI

Disse lovene finner dere på Lovdata sine sider.

Trenger dere hjelp?

Veiledning - hvordan sende inn opplysninger

Nedenfor ser dere de mest stilte spørsmålene om undersøkelsen. Finner dere ikke svar på det dere lurer på, kan dere kontakte oss på chat, e-post eller telefon. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.

Spørsmål:

Statistisk sentralbyrå (SSB) kan pålegge juridisk enhet (hovedenhet) opplysningsplikt fordi det er viktig for samfunnet å ha god offisiell statistikk. Det innebærer at dere er pliktige til å svare på en undersøkelse dere er trukket ut til. Opplysningsplikt er hjemlet i statistikkloven.

SSB kan ilegge tvangsmulkt dersom opplysningene ikke blir sendt inn innen fristen. Selv om dere betaler mulkten, er dere pliktige til å levere utfylt skjema. Størrelsen på mulkten kan øke dersom dere gjentatte ganger ikke overholder opplysningsplikten. Dere kan lese mer om tvangsmulkt i forskrift til statistikkloven og på våre sider om opplysningsplikt og tvangsmulkt fra SSB.

SSB gir ikke økonomisk kompensasjon for utfylling og innsending av skjemaet.

Skjemaet er tilgjengelig i foretakets innboks i Altinn.

Roller

Du som skal fylle ut og sende inn skjemaet, må ha fått tildelt riktig rolle i Altinn. 

For å fylle ut og sende inn dette skjemaet må du ha enkeltrettighet til denne spesifikke skjematjenesten eller en av disse rollene i Altinn: 

  • Utfyller/innsender
  • Ansvarlig revisor
  • Regnskapsfører uten signeringsrett
  • Regnskapsfører med signeringsrett

Ta kontakt med daglig leder i ditt foretak/din bedrift hvis du ikke har riktig rolle i Altinn.

Du kan lese mer om delegering av roller på Altinn sine sider.

Du kan også ta kontakt med Altinn brukerservice på telefon 75 00 60 00 hvis du har spørsmål om roller og rettigheter.

Alle foretak (hovedenheter) som driver næringsvirksomhet og har ansatte, er registrert med minst én bedrift (underenhet). Hvis foretaket har aktivitet på flere lokalt adskilte steder (adresser), skal disse være registrert som egne bedrifter. Hver bedrift har et eget organisasjonsnummer.

Et foretak (hovedenhet) er den minste kombinasjonen av juridiske enheter som produserer varer eller tjenester, og som til en viss grad har selvstendig beslutningsmyndighet. En bedrift (underenhet) er definert som en lokalt avgrenset funksjonell enhet som hovedsakelig driver med aktiviteter innenfor en bestemt næringsgruppe.

SSB sender vedtak om tvangsmulkt til foretaket med ny svarfrist dersom vi ikke har mottatt opplysninger innen svarfristen. Vedtaket faller bort hvis opplysningene blir sendt innen den nye svarfristen.

De som fortsatt ikke har svart innen den nye svarfristen, vil få saken oversendt til Statens innkrevingssentral for innkreving av mulkt og eventuelt tvangsinndrivelse.

Dere kan lese mer om opplysningsplikt og tvangsmulkt på våre sider.

I «arkiv» i Altinn finner dere alle skjemaene som er sendt inn tidligere. Hvis dere ønsker å sende inn skjemaet på nytt med endringer, kan dere lage en kopi av skjemaet dere allerede har sendt inn ved å klikke på «Lag ny kopi». Dere korrigerer tallene i kopien, og sender inn på nytt. Det er siste innsendte skjema som er gjeldende. Når skjemaet er sendt inn, vil dere få et kvitteringsnummer (AR-nummer). Denne kvitteringen kan dere skrive ut eller sende til en e-postadresse.

Finner du ikke skjemaene? Har du husket å velge riktig bedrift øverst til høyre i Altinn?

Dere trenger ikke å fylle ut hele skjemaet i én sammenhengende sesjon. Når dere skifter side i skjemaet, vil opplysningene automatisk bli lagret. Dette gjør at dere kan gå ut og inn av skjemaet hvis dere for eksempel trenger å finne fram opplysninger. Husk å gå til neste side før dere går ut av skjemaet.

Dere kan ikke få utsettelse. SSB har frister som vi må overholde etter innsamlingsperioden, og utsettelser kan føre til at statistikken ikke blir publisert i tide. Hvis dere ikke leverer innen svarfristen, vil foretaket automatisk få vedtak om tvangsmulkt med ny og endelig frist. Hvis det er særskilte årsaker til at dere ikke kan rapportere innen svarfristen, ta kontakt med oss. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.