Gå til Altinn rapportering

Svarene deres er viktige

SSB benytter statistikken internt til å utarbeide økonomiske prognoser. Privatpersoner, massemedia, bank- og finansnæringen, ulike interesseorganisasjoner og offentlige institusjoner som Finansdepartementet og Norges Bank m.fl. bruker også statistikken.

Dere har plikt til å svare innen fristen

Statistikken er så viktig for samfunnet at det ikke er valgfritt å delta. Hvis dere ikke sender opplysningene innen fristen, vil foretaket kunne få tvangsmulkt.

Svarfristen er oppgitt til høyre for skjematittelen i innboksen i Altinn.

Konjunktur er en betegnelse på den økonomiske situasjonen i et land, en gruppe land eller ulike næringer.

Det er viktig at den som svarer på undersøkelsen har god kjennskap til virksomheten, og kan gi et aktuelt bilde av konjunktursituasjonen og vurdere de faktiske forhold og forventninger til kommende kvartal.

For å kunne lage god statistikk på dette området er det nødvendig å hente inn opplysninger om forløpet til konjunktursituasjonen for industri og bergverksdrift. Derfor trenger vi opplysninger om

  • produksjon
  • kapasitetsutnytting
  • sysselsetting
  • ordretilgang
  • markedspriser
  • investeringsplaner
  • den faktiske utviklingen i virksomheten sammenlignet med forrige kvartal slik dere vurderer det
  • situasjonen ved utgangen av dette kvartalet
  • hvilken utvikling dere forventer i kommende kvartal

SSB innhenter opplysninger fra et utvalg foretak. Utvalget blir trukket fra Virksomhets- og foretaksregisteret (VoF). VoF er SSBs sentrale register over alle juridiske enheter og virksomheter i privat og offentlig sektor i Norge.

Dere skal svare på undersøkelsen selv om det ikke har vært aktivitet i foretaket i rapporteringsperioden.

Opplysningsplikten varer i utgangspunktet i to år. Konjunkturbarometeret har imidlertid et fast panelutvalg. Det betyr at et foretak som er trukket ut inngår permanent i undersøkelsen og vil motta et nytt vedtak om opplysningsplikt etter to år. Årsaken er at vi ønsker å måle konjunkturutviklingen for en fast del av populasjonen over lang tid. Endringer i næringskode og forhold som gjelder foretakenes virksomheter (underavdelinger) kan ha innvirkning på hvor lenge foretaket har opplysningsplikt. Om foretaket overtar virksomheter fra andre foretak vil disse kunne bli trukket ut til å delta.

Veiledning for utfylling av undersøkelsen, Konjunkturbarometeret.

Generelt om undersøkelsen

I denne undersøkelsen kartlegger vi ledernes vurdering av konjunktursituasjonen og -utsiktene for de ulike bransjene i industrien. Vi ser på Konjunkturbarometeret som en viktig økonomisk indikator som gir tidlige signaler om konjunkturutviklingen i industrien. Undersøkelsen har sine viktigste brukere innenfor finans- og analysemiljøene, bransjeorganisasjoner (Norsk Industri m.fl.), og offentlig virksomhet (Finansdepartementet, Norges Bank m.fl.).

Den som besvarer undersøkelsen bør sitte i ledelsen eller ha god kjennskap til virksomheten innenfor områdene budsjettering, ordre, produksjon, lager og ansatte.

Samme person i virksomheten bør fylle ut skjemaet fra gang til gang, for å sikre kontinuitet i vurderingen.

Du skal besvare undersøkelsen ut fra vurderinger og uten direkte støtte fra tallinformasjon om virksomheten.

På de fleste spørsmålene er det tre alternativer:

  • Større
  • Uendret
  • Mindre, eller tilsvarende

Svaralternativet, «Uendret» skal tolkes med et visst slingringsmonn. Du velger uendret dersom

  • endringer i størrelser bare gir marginale forskjeller sett i forhold til totalen for virksomheten.
  • det har vært eller dere venter en endring, men denne endringen bare skyldes sesongvariasjon.

Inndelingen av skjemaet

Skjemaet er delt inn i tre deler med ulike referanseperioder for vurdering og sammenligning av konjunktursituasjonen:

  1. Faktisk utvikling i inneværende kvartal sammenlignet med forrige kvartal.
  2. Situasjonen ved utgangen av inneværende kvartal.
  3. Forventet utvikling for kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal.

Faktisk utvikling inneværende kvartal og forventet utvikling neste kvartal

Første og siste del av skjemaet behandler dere under ett da begreper og definisjoner i all hovedsak er like. Det er imidlertid en forskjell da første del, spørsmålene 1−11, tar for seg den faktiske utviklingen i inneværende kvartal sammenlignet med foregående kvartal. I siste del, spørsmålene 19−30, skal dere vurdere forventet utvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal for de samme kjennetegnene.

Spørsmål 1 og 20

Samlet bruttoproduksjonsverdi uttrykt i "faste" priser, dvs. et mål for volumet av produksjonen som ikke er influert av pris- eller valutaendringer.

Spørsmål 2 og 21

Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting, dvs. den gjennomsnittlige utnyttingsgraden i det samlede faste produksjonsutstyret (bygninger, anlegg, maskiner og annet fast produksjonsutstyr). Se også spørsmål 15 nedenfor om kapasitetsutnytting.

Spørsmål 3 og 22

Gjennomsnittlig sysselsetting, dvs. gjennomsnittlig antall sysselsatte i kvartalet.

Spørsmål 4 og 5, og 23 og 24

Ordretilgang fra (salg til) hjemmemarkedet og eksportmarkedet. For virksomheter som er ordrebasert ber vi om en vurdering av endringen i verdien av mottatte nye ordre fra kunder. For andre typer virksomheter ber vi om endringen i omsetningsverdien ved salg til kunder både for hjemmemarkedet og eksportmarkedet.

Spørsmål 6 og 25

Samlet ordrebeholdning, dvs. endringen i verdien av den samlede ordremassen som virksomheten sitter inne med ved slutten av kvartalet.

Spørsmål 7 og 8 samt 26 og 27

Priser på produkter (i norsk valuta) ved salg til hjemmemarkedet og til eksportmarkedet. Vi ber om en vurdering av retningen på endringen i gjennomsnittlig kontraktspris for nye ordrer/bestillinger om leveringer som er inngått i kvartalet. Vi ber dere vurdere priser på leveringer i norske kroner til norske kunder og til eksport.

Spørsmål 9 og 28

Spørsmålene gjelder utviklingen i prisene som virksomheten betaler på varene og tjenestene som inngår i produksjonen av den endelige varen (såkalt produktinnsats). Og på prisene på investeringsvarene (produksjonsutstyr og anlegg som benyttes i produksjonsprosessen) som virksomheten kjøper inn eller, i de tilfellene der en annen part står for hele investeringsprosjektet, prisen på investeringsleveransen.

Spørsmål 10 og 29

Vi ber dere svare på utviklingen i lønnsomheten til virksomhetens vare- eller tjenestesalg. Med lønnsomhet mener vi endring i differansen mellom løpende driftskostnader og løpende driftsinntekter. Vi ber dere se bort fra utvikling i faktorer som påvirker virksomhetens overskudd som ikke direkte knyttes opp mot virksomhetens hovedaktivitet (f.eks. salg av elektrisitet).

Spørsmål 11 og 30

Spørsmålene gjelder "årsaker" til eventuelle begrensninger i produksjonen i inneværende kvartal (spørsmål 11) og i kommende kvartal (spørsmål 30). Det er ført opp noen mulige svaralternativer eller forklaringsfaktorer, f.eks. mangel på arbeidskraft. En faktor anses som begrensende dersom den utgjør en viktigste årsak til at produksjonen (skjønnsmessig sesongkorrigert) har blitt eller ventes å bli lavere enn planlagt. Vi minner om viktigheten av å bygge vurderingene på korreksjoner for normale sesongvariasjoner. Dersom f.eks. etterspørsel og produksjon normalt er lavere om sommeren enn om vinteren og at det er hele forklaringen, gir det ikke mening å krysse av for etterspørselsproblemer på disse spørsmålene. Velg heller alternativet "Ingen spesielle".

Velg den viktigste faktoren. Dersom dere anser flere som like viktige, bruk flere svaralternativer. For virksomheter som ikke har hatt (spørsmål 11) eller ikke venter (spørsmål 30) å ha begrensende faktorer i produksjonen, bruk alternativet "Ingen spesielle". Virksomheter som har hatt eller venter å ha andre begrensende faktorer enn de som er spesifisert i skjemaet, benytter alternativet "Andre faktorer".

Dere benytter etterspørselsalternativene for virksomheter som har hatt eller venter å ha mangel på nye ordrer eller salg i et omfang som er "uvanlig" for kvartalet. I spørsmål 11 kan mangel på etterspørsel ha en "årsak" i svarene for spørsmålene 4 og 5, og for spørsmål 30 i svarene på spørsmålene 23 og 24.

Dere bør se valg av "Maskin- og anleggskapasiteten" i sammenheng med kapasitetsutnyttelsen i virksomheten, da det kan ha en "årsak" i det svaret som er aktuelt i spørsmål 15. Se også dette for noe nærmere om kapasitetsbegrepet. Bruk "Tilgangen på arbeidskraft" når virksomheten har hatt eller venter å ha utfordringer med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft, og "Tilgang på råstoff / kraft" ved mangel på råstoff og/eller elektrisk kraft.

"Konkurranseforhold" omfatter tre alternativer:

  1. Konkurranse på norsk marked
  2. Konkurranse i EU-markedet
  3. Konkurranse ved eksport til andre land

Dere bør tolke konkurranse i forhold til markedenes virkemåte og forhold ved dette som vanskeliggjør virksomhetens "adgang" til markedene. Det kan f.eks. være handelshindringer, som toll, straffetoll, priskonkurranse, tekniske hindringer o.l.

Spørsmål 19

I dette spørsmålet ber vi dere generelt bedømme utsiktene − for deres virksomhet i denne bransjen − i kommende kvartal i forhold til situasjonen i inneværende kvartal. Spørsmålet er en slags temperaturmåler på hvordan dere i en helhetsbetraktning ser på utsiktene for neste kvartal.

Situasjonen for virksomheten ved utgangen av inneværende kvartal

I spørsmålene 12−18 skal dere vurdere nåsituasjonen for en del kjennetegn eller kombinasjoner av slike. Se bort fra sesongvariasjoner som virksomheten må regne med.

Spørsmål 12

Spørsmålet gjelder en vurdering av den ordremassen som virksomheten i øyeblikket sitter inne med − sett i forhold til det nåværende produksjonsomfanget. Svaralternativet "For stor" er aktuelt hvis ordremassen er så stor at leveringstidene har økt ut over det som er vanlig, eller hvis store ordrebeholdninger gjør en opptrapping av produksjonsomfanget naturlig og ønskelig. Omvendt for svaralternativet "For liten".

Spørsmål 13

Antall arbeidsmåneder − gjennomsnittlig − dekket ved nåværende ordrebeholdning, dvs. antall måneder det vil ta med nåværende produksjonsnivå å levere den totale ordremassen/bestillinger som virksomheten har ved utgangen av kvartalet.

Spørsmål 14

Her ønsker vi en vurdering av beholdningen av eksportordrer. Svaralternativet "Større enn normal" er aktuelt hvis ordremassen er så stor at leveringstidene har økt ut over det som er vanlig, eller hvis store ordrebeholdninger gjør en opptrapping av det eksportrettede produksjonsomfanget naturlig og ønskelig. Omvendt for svaralternativet "Mindre enn normal".

Spørsmål 15

Her skal dere vurdere den aktuelle kapasitetsutnyttingsgraden i virksomheten ved å velge ett av de fem prosentintervallene. Disse er definert i forhold til full kapasitetsutnyttelse. Med full kapasitetsutnyttelse mener vi en ønskelig utnyttelsesgrad av virksomhetens produksjonsutstyr (bygninger, anlegg, maskiner, utstyr o.l.), og ikke den maksimale utnyttelse det kunne vært mulig å oppnå under helt "ekstraordinær" hard drift. Svaralternativer som ble valgt i spørsmål 11, kan være "årsaker" til at produksjonskapasiteten ikke blir fullt utnyttet.

Spørsmål 16

I dette spørsmålet skal dere angi endringen i nivået for lagerbeholdningen av egne produkter bestemt for salg ved utgangen av kvartalet. Med egne produkter mener vi varer som virksomheten selv har fremstilt, og ikke handelsvarer som blir videreformidlet.

Spørsmål 17

Dette spørsmålet skal klarlegge om dere overveier å endre vedtatte planer for investering i realkapital. Bruk svaralternativet "Opp" dersom virksomheten overveier å justere opp sine vedtatte planer. Omvendt for svaralternativet "Ned".

Spørsmål 18

Spørsmålet gjelder «årsaker» til eventuelle begrensninger i virksomhetens investeringsaktivitet. I skjemaet er det mulige svaralternativer eller forklaringsfaktorer, f.eks. tilgang på kreditt. Svaret tolkes slik at hvis en faktor er begrensende, innebærer dette at en bedring i den valgte faktoren ville ført til en økning i investeringene.

Vi ber dere velge de viktigste (flere svar mulig) årsakene. Dersom dere ikke har planlagt investeringer, kan dere bruke alternativet «Ingen spesielle». Virksomheter som har andre begrensende faktorer enn de som er spesifisert i skjemaet, benytter alternativet «Andre faktorer». Bruk da merknadsfeltet for å spesifisere hvilke faktorer det gjelder.

Velg «Tilgang på kreditt» dersom dere planlegger å investere i ny realkapital, men har problemer med å få etablert tilstrekkelig finansiering.

Velg «Forventet utvikling i etterspørsel» dersom dere forventer lavere etterspørsel og av den grunn ser det som risikofylt å investere i ny kapasitet.

Alternativene for investeringskostnader benytter dere dersom dere vurderer at «Priser på investeringsvarer» og/eller «Finansieringskostnadene» er så høye at det begrenser gjennomføringen av planlagte investeringer.

Velg «Offentlige krav» dersom dere kommer frem til at offentlige krav knyttet til en investering (for eksempel miljøkrav) er så høye at planlagte investeringer begrenses.

Velg «Tilgang på offentlige tilskudd» dersom de planlagte investeringene blir begrenset av avslag på at søknad om offentlige tilskudd eller at tilskuddene er for lave.

Velg «Ledig kapasitet» dersom dere ved utgangen av kvartalet har ledig produksjonskapasitet og av den grunn ikke ønsker å gjennomføre planlagte investeringer på det nåværende tidspunkt.

Plikten til å gi og retten til å hente inn opplysninger: statistikkloven § 10

Retten til å ilegge tvangsmulkt: statistikkloven § 20 og statistikkforskriften § 4

Retten til å tvangsinndrive mulkt og kreve betaling for kostnader: tvangsfullbyrdelsesloven

Retten til å klage på et vedtak: forvaltningsloven kapittel VI

Disse lovene finner dere på Lovdata sine sider.

Trenger dere hjelp?

Veiledning - hvordan sende inn opplysninger

Nedenfor ser dere de mest stilte spørsmålene om undersøkelsen. Finner dere ikke svar på det dere lurer på, kan dere kontakte oss på chat, e-post eller telefon. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.

Spørsmål:

Statistisk sentralbyrå (SSB) kan pålegge juridisk enhet (hovedenhet) opplysningsplikt fordi det er viktig for samfunnet å ha god offisiell statistikk. Det innebærer at dere er pliktige til å svare på en undersøkelse dere er trukket ut til. Opplysningsplikt er hjemlet i statistikkloven (Lovdata.no).

SSB kan ilegge tvangsmulkt dersom opplysningene ikke blir sendt inn innen fristen. Selv om dere betaler mulkten, er dere pliktige til å levere utfylt skjema. Størrelsen på mulkten kan øke dersom dere gjentatte ganger ikke overholder opplysningsplikten. Dere kan lese mer om tvangsmulkt i forskrift til statistikkloven (Lovdata.no) og på våre sider opplysningsplikt og tvangsmulkt fra SSB.

SSB gir ikke økonomisk kompensasjon for utfylling og innsending av skjemaet.

Skjemaet er tilgjengelig i innboksen i Altinn.
I denne undersøkelsen er det bedriften (underenheten) som er svarenheten.

Foretak med bare én bedrift

Dersom foretaket bare har én bedrift (underenhet), finner du skjemaet i innboksen til foretaket.

Foretak (hovedenhet) med flere bedrifter

Dersom foretaket har to eller flere bedrifter, finner du skjemaet i innboksen til bedriften. For å se bedrifter (underenheter) klikk på «underenheter», og velg den bedriften du skal fylle ut for.

Roller

Du som skal fylle ut og sende inn skjemaet må ha fått tildelt riktig rolle i Altinn. 

For å fylle ut og sende inn dette skjemaet må du ha enkeltrettighet til denne spesifikke skjematjenesten eller en av disse rollene i Altinn: 

  • Utfyller/innsender
  • Ansvarlig revisor
  • Regnskapsfører uten signeringsrett
  • Regnskapsfører med signeringsrett

Ta kontakt med daglig leder i ditt foretak/din bedrift hvis du ikke har riktig rolle i Altinn.

Du kan lese mer om delegering av roller på Altinn sine sider.

Du kan også ta kontakt med Altinn brukerservice på telefon 75 00 60 00 hvis du har spørsmål om roller og rettigheter.

Alle foretak (hovedenheter) som driver næringsvirksomhet og har ansatte, er registrert med minst én bedrift (underenhet). Hvis foretaket har aktivitet på flere lokalt adskilte steder (adresser), skal disse være registrert som egne bedrifter. Hver bedrift har et eget organisasjonsnummer.

Et foretak (hovedenhet) er den minste kombinasjonen av juridiske enheter som produserer varer eller tjenester, og som til en viss grad har selvstendig beslutningsmyndighet. En bedrift (underenhet) er definert som en lokalt avgrenset funksjonell enhet som hovedsakelig driver med aktiviteter innenfor en bestemt næringsgruppe.

SSB sender vedtak om tvangsmulkt til foretaket med ny svarfrist dersom vi ikke har mottatt opplysninger innen svarfristen. Vedtaket faller bort hvis opplysningene blir sendt innen den nye svarfristen.

De som fortsatt ikke har svart innen den nye svarfristen, vil få saken oversendt til Statens innkrevingssentral for innkreving av mulkt og eventuelt tvangsinndrivelse.

Dere kan lese mer om opplysningsplikt og tvangsmulkt på våre sider.

I «arkiv» i Altinn finner dere alle skjemaene som er sendt inn tidligere. Hvis dere ønsker å sende inn skjemaet på nytt med endringer, kan dere lage en kopi av skjemaet dere allerede har sendt inn ved å klikke på «Lag ny kopi». Dere korrigerer tallene i kopien, og sender inn på nytt. Det er siste innsendte skjema som er gjeldende. Når skjemaet er sendt inn, vil dere få et kvitteringsnummer (AR-nummer). Denne kvitteringen kan dere skrive ut eller sende til en e-postadresse.

Finner du ikke skjemaene? Har du husket å velge riktig bedrift øverst til høyre i Altinn?

Dere trenger ikke å fylle ut hele skjemaet i én sammenhengende sesjon. Når dere skifter side i skjemaet, vil opplysningene automatisk bli lagret. Dette gjør at dere kan gå ut og inn av skjemaet hvis dere for eksempel trenger å finne fram opplysninger. Husk å gå til neste side før dere går ut av skjemaet.

Dere kan ikke få utsettelse. SSB har frister som vi må overholde etter innsamlingsperioden, og utsettelser kan føre til at statistikken ikke blir publisert i tide. Hvis dere ikke leverer innen svarfristen, vil foretaket automatisk få vedtak om tvangsmulkt med ny og endelig frist. Hvis det er særskilte årsaker til at dere ikke kan rapportere innen svarfristen, ta kontakt med oss. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.