Svarene deres er viktige
Statistikken er et vesentlig bidrag til datagrunnlaget for å publisere materialstrømsregnskap for Norge og til SSBs forpliktelser til internasjonal rapportering.
Rapporteringsmateriell
Dere har plikt til å svare innen fristen
Viser til statistikkloven § 10 for plikten til å gi og retten til å hente inn opplysninger for utvikling, utarbeiding og formidling av offisiell statistikk.
Offisiell statistikk over Materialstrømsregnskap er regulert gjennom europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 691/2011 om europeiske miljøøkonomiske regnskaper som er bindende for Norge gjennom EØS-avtalen.
Som en del av de internasjonale forpliktelsene har EU inkludert en modul som kalles Economy-Wide Material Flow Accounts (EW-MFA). Denne modulen forutsetter årlig obligatorisk rapportering til EUs statistikk kontor (Eurostat) av uttak av naturressurser (biomasse, mineraler og fossile energibærere) samt import og eksport av slike ressurser. I tillegg kommer import og eksport av produkter (grovinndelt etter type materiale som hovedbestanddel) og avfall til sluttbehandling.
Ulike EU-organer, Miljødirektoratet, Klima- og miljødepartementet, forskningsinstitusjoner og andre organisasjoner og personer som jobber med miljøøkonomi og naturressurser og media er hovedbrukerne av statistikken. Statistikken brukes også til internasjonal rapportering blant annet til andre organer i EU og OECD. Tall brukes av Eurostat til å publisere årlig ressursproduktivitet i Europa.
Foretaket har opplysningsplikt så lenge behovet for data er til stede og/eller nåværende vedtak endres av SSB.
- Plikten til å gi og retten til å hente inn opplysninger: statistikkloven § 10
- Retten til å ilegge tvangsmulkt: statistikkloven § 20 og statistikkforskriften § 4
- Retten til å tvangsinndrive mulkt og kreve betaling for kostnader: tvangsfullbyrdelsesloven
- Retten til å klage på et vedtak: forvaltningsloven kapittel VI
- Disse lovene finner dere på lovdata sin nettside
Trenger dere hjelp?
Nedenfor ser dere de mest stilte spørsmålene om undersøkelsen. Finner dere ikke svar på det dere lurer på, kan dere kontakte oss på chat, e-post eller telefon. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.
Spørsmål:
Statistisk sentralbyrå (SSB) kan pålegge juridisk enhet (hovedenhet) opplysningsplikt fordi det er viktig for samfunnet å ha god offisiell statistikk. Det innebærer at dere er pliktige til å svare på en undersøkelse dere er trukket ut til. Opplysningsplikt er hjemlet i statistikkloven.
SSB kan ilegge tvangsmulkt dersom opplysningene ikke blir sendt inn innen fristen. Selv om dere betaler mulkten, er dere pliktige til å levere utfylt skjema. Størrelsen på mulkten kan øke dersom dere gjentatte ganger ikke overholder opplysningsplikten. Dere kan lese mer om tvangsmulkt i forskrift til statistikkloven og på våre sider om opplysningsplikt og tvangsmulkt fra SSB.
SSB gir ikke økonomisk kompensasjon for utfylling og innsending av skjemaet.
Skjemaet er tilgjengelig i foretakets innboks i Altinn.
Roller
Du som skal fylle ut og sende inn skjemaet, må ha fått tildelt riktig rolle i Altinn.
For å fylle ut og sende inn dette skjemaet må du ha enkeltrettighet til denne spesifikke skjematjenesten eller en av disse rollene i Altinn:
- Utfyller/innsender
- Ansvarlig revisor
- Regnskapsfører uten signeringsrett
- Regnskapsfører med signeringsrett
Ta kontakt med daglig leder i ditt foretak/din bedrift hvis du ikke har riktig rolle i Altinn.
Du kan lese mer om delegering av roller på Altinn sine sider.
Du kan også ta kontakt med Altinn brukerservice på telefon 75 00 60 00 hvis du har spørsmål om roller og rettigheter.
Alle foretak (hovedenheter) som driver næringsvirksomhet og har ansatte, er registrert med minst én bedrift (underenhet). Hvis foretaket har aktivitet på flere lokalt adskilte steder (adresser), skal disse være registrert som egne bedrifter. Hver bedrift har et eget organisasjonsnummer.
Et foretak (hovedenhet) er den minste kombinasjonen av juridiske enheter som produserer varer eller tjenester, og som til en viss grad har selvstendig beslutningsmyndighet. En bedrift (underenhet) er definert som en lokalt avgrenset funksjonell enhet som hovedsakelig driver med aktiviteter innenfor en bestemt næringsgruppe.
SSB sender vedtak om tvangsmulkt til foretaket med ny svarfrist dersom vi ikke har mottatt opplysninger innen svarfristen. Vedtaket faller bort hvis opplysningene blir sendt innen den nye svarfristen.
De som fortsatt ikke har svart innen den nye svarfristen, vil få saken oversendt til Statens innkrevingssentral for innkreving av mulkt og eventuelt tvangsinndrivelse.
Dere kan lese mer om opplysningsplikt og tvangsmulkt på våre sider.
I «arkiv» i Altinn finner dere alle skjemaene som er sendt inn tidligere. Hvis dere ønsker å sende inn skjemaet på nytt med endringer, kan dere lage en kopi av skjemaet dere allerede har sendt inn ved å klikke på «Lag ny kopi». Dere korrigerer tallene i kopien, og sender inn på nytt. Det er siste innsendte skjema som er gjeldende. Når skjemaet er sendt inn, vil dere få et kvitteringsnummer (AR-nummer). Denne kvitteringen kan dere skrive ut eller sende til en e-postadresse.
Finner du ikke skjemaene? Har du husket å velge riktig bedrift øverst til høyre i Altinn?
Dere trenger ikke å fylle ut hele skjemaet i én sammenhengende sesjon. Når dere skifter side i skjemaet, vil opplysningene automatisk bli lagret. Dette gjør at dere kan gå ut og inn av skjemaet hvis dere for eksempel trenger å finne fram opplysninger. Husk å gå til neste side før dere går ut av skjemaet.
Dere kan ikke få utsettelse. SSB har frister som vi må overholde etter innsamlingsperioden, og utsettelser kan føre til at statistikken ikke blir publisert i tide. Hvis dere ikke leverer innen svarfristen, vil foretaket automatisk få vedtak om tvangsmulkt med ny og endelig frist. Hvis det er særskilte årsaker til at dere ikke kan rapportere innen svarfristen, ta kontakt med oss. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.