Vi viser at andelen fattige er særlig høy blant innvandrerfamilier som er flyktninger eller som har bakgrunn fra land i Afrika eller vest i Asia. Videre er det høy risiko for å være fattig blant familier med enslige foreldre, mange barn, eller der foreldrene har lavt eller ukjent utdanningsnivå.

Rapporten viser at endringer over tid i størrelsen på ulike sosiodemografiske grupper forklarer rundt halvparten av økningen i andelen barn i fattige familier mellom 2010 og 2022 (sammen­setnings­effekter). Særlig har høy innvandring bidratt vesentlig til økningen, mens økt utdanningsnivå har dempet økningen. Den andre halvparten av økningen i barnefattigdom kommer av økt andel fattige innenfor ulike sosiodemografiske grupper.

Videre viser vi at det er en klar sammenheng mellom lav yrkesdeltakelse og fattigdom. Yrkes­deltakelsen økte imidlertid mellom 2010 og 2022 innen mange sosiodemografiske grupper, så økt barnefattigdom kan i liten grad forklares av endringer i yrkesdeltakelsen. Derimot finner vi at overføringene til hushold med lave yrkesinntekter, som er avhengige av betydelige overføringer, i gjennomsnitt utvikler seg svakere enn inntektene ellers i samfunnet.

Rapporten diskuterer også hvordan bokostnader, inflasjon og renter påvirker de fattige familiene.

Arbeidet er gjennomført på oppdrag av Bufdir.