Statistikkområde

Innvandring og innvandrere: Valg

Alt innhold for delområdet valg

Vis innholdstyper

Søkeresultat

  • 111 000 flere med stemmerett enn ved forrige stortingsvalg

    Antallet stemmeberettigede estimeres å være 3 876 200 ved stortingsvalget 13. september. Det er større usikkerhet ved disse tallene enn ved tidligere år.

    Artikkel
  • Miljøpartier gjør det godt blant de yngre

    I de siste valgene har vi sett at partiene med miljøprofil som MDG, SV og Venstre gjør det godt blant de yngre. Denne trenden forsterket seg ved det siste kommunestyrevalget.

    Artikkel
  • Ny kvinnerekord blant ordførerne

    Etter det siste kommunevalget er 35 prosent av landets ordførere kvinner. Andelen kvinnelige ordførere har mer enn fordoblet seg de siste 20 årene. Menn og kvinner mellom 40 og 70 år med lang utdanning er mest overrepresentert i kommunestyrene.

    Artikkel
  • Langt flere unge stemte i årets lokalvalg

    Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere var 10 prosentpoeng høyere i høstens lokalvalg enn for fire år siden. Økningen er betydelig også for gruppen som inkluderer de opp til 30 år.

    Artikkel
  • Flest menn med lav utdanning som ikke stemmer

    Ved forrige lokalvalg i 2015 var det nær 1,6 millioner som valgte å ikke stemme. Blant hjemmesitterne er det flest menn, mange unge og mange med lav utdanning.

    Artikkel
  • 4 av 10 kandidater til kommunevalget er kvinner

    54 254 personer stiller til høstens kommunestyrevalg. Av disse er 23 258 kvinner. Andelen er omtrent uendret siden valget for fire år siden.

    Artikkel
  • Innvandrere og stortingsvalget 2017

    Rapporter 2019/17

    Ved det siste stortingvalget hadde 7 prosent av de stemmeberettigede innvandrerbakgrunn. 6 prosent var innvandrere som har blitt norske statsborgere, mens 1 prosent var norskfødte med innvandrerforeldre.

    Publikasjon
  • Flere eldre velgere før valget

    Ved valget til kommunestyrer og fylkesting i september vil nær 4,2 millioner innbyggere ha stemmerett. Det er særlig økning blant dem mellom 67 og 79 år, og for første gang er mennene i flertall. 

    Artikkel
  • Valgdeltakelsen blant innvandrerne økte svakt

    Innvandrere fra hovedsakelig afrikanske og asiatiske land var noe mer ivrige til å stemme ved årets stortingsvalg enn for fire år siden.

    Artikkel
  • Norskfødte med innvandrerforeldre har høyere inntekter enn sine foreldre

    Innvandrere i Norge 2017

    Hvor høy inntekt og lønn har innvandrere sammenlignet med resten av befolkningen? Har barna deres høyere inntekter enn foreldrene?

    Artikkel
  • Lavere deltakelse blant innvandrerne

    Innvandrere i Norge 2017

    Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre vil utgjøre 7 prosent av de stemmeberettigede ved Stortingsvalget 2017. Hva, hvordan og hvor mye stemmer de?

    Artikkel
  • Innvandrere og kommunestyrevalget 2015

    Rapporter 2017/10

    De tre siste lokalvalgene stemte rundt 40 prosent av norske statsborgere med innvandrerbakgrunn, mens valgdeltakelsen for dem uten innvandrerbakgrunn lå rundt 65 prosent. Samtidig blir stadig flere med innvandrerbakgrunn valgt inn i kommunestyrene.

    Publikasjon
  • 3 756 400 har røysterett ved stortingsvalet

    3 756 400 veljarar har røysterett ved stortingsvalet i år. I høve til stortingsvalet i 2013 er dette ein auke på 112 800 røysteføre.

    Artikkel
  • Deltar flyktningene i lokalpolitikken?

    Samfunnsspeilet 4/2016

    Innvandrere har lavere valgdeltakelse enn andre stemmeberettigede. Flyktninger generelt er ikke mer politisk engasjerte enn innvandrere flest. De som flyktet fra Sri-Lanka eller Somalia, er derimot mer politisk aktive enn andre med samme landbakgr...

    Artikkel
  • Ap står støtt blant innvandrere fra sør

    Samfunnsspeilet 3/2016

    Seks av ti innvandrere fra Afrika, Asia og Latin-Amerika stemmer Arbeiderpartiet. Blant innvandrere fra Europa er støtten til Ap derimot på nivå med befolkningen uten innvandrerbakgrunn, mens regjeringspartiene Høyre og Frp er noe mer populære enn...

    Artikkel