Banner med bilde og tittel
Ingress
Sånn foregår prosessen
Det skal være lett å søke jobb hos SSB, og du kan være trygg på at prosessen går riktig for seg. Som en statlig arbeidsgiver følger vi reglene i Statsansatteloven og forvaltningsloven for alle våre rekrutteringer.
Alle ledige stillinger lyses ut, og du finner annonsen på våre jobbsider, i tillegg til Finn.no, LinkedIn og Nav.no. Selve søknadsprosessen skjer gjennom rekrutteringssystemet vårt: Jobbsøkerportal - Webcruiter. Alle stillingsannonsene lenker dit. Vi tar ikke imot åpne søknader.
Alle søknader blir vurdert opp mot de krav som er satt i stillingen. For å sikre at du blir tatt i betraktning ber vi deg skrive søknad og CV på norsk, og legge ved vitnemål og attester elektronisk i søknaden. Ta med originaler/bekreftede kopier til intervju dersom dette ikke er lastet opp i søknaden.
Når vi har mottatt søknaden din vil du få en bekreftelse på at søknaden er mottatt og informasjon om søknadsprosessen.
Mangfold, tilrettelegging og positiv særbehandling
Har du hull i CV-en din, funksjonsnedsettelse eller innvandrerbakgrunn? Da vil vi oppfordre deg til å krysse av for dette når du søker stillingen hos oss. Det gir deg mulighet for å få positiv særbehandling. Vi kaller alltid inn minst én kvalifisert kandidat fra hver av disse gruppene til intervju.
Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke. Vi ønsker medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver for å bidra til enda bedre oppgaveløsning. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det. Eksempler på det kan være tekniske hjelpemidler, fysisk tilrettelegging eller endring av rutiner, arbeidsoppgaver og arbeidstid.
Søkerliste
Når du søker jobb hos oss vil navnet ditt stå på en offentlig søkerliste. Søkerlisten inneholder navn, alder, stilling eller yrkestittel og bosteds-kommune for hver søker. Søkerlisten publiseres ikke noe sted, men er tilgjengelig dersom noen ber om innsyn.
Det er mulig å be om å bli unntatt denne søkerlisten. Da må du i så fall begrunne hvorfor du ønsker det, og vi tar deretter stilling til om vi kan innvilge ønsket ditt. Kan vi ikke det, hører du selvsagt fra oss.
Vi kaller inn de best kvalifiserte kandidatene til intervju hos oss og målet med jobbintervju er å få et bedre inntrykk av dine egenskaper og kvalifikasjoner. Du blir intervjuet enten gjennom å svare på spørsmål i et videointervju, via teams eller i fysisk intervju i SSB sine lokaler.
På intervjuene møter du seksjonsleder, og ofte en annen person fra seksjonen du søker jobb i. Du kan også møte en medarbeider fra HR, og en representant fra ansettelsesrådet vårt. Vi bruker semistrukturert intervjuguide som betyr at vi stiller alle kandidatene de samme spørsmålene for å ha mest mulig likt vurderingsgrunnlag.
Til noen av stillingene våre og ved behov bruker vi evne-,ferdighets og personlighetstester. Bli bedre kjent med testene vi bruker fra AON Assessmemt her: Om våre tester (på assessment.aon.com)
Referanse- og bakgrunnssjekk
Referansesjekk gjennomføres som en kvalitetssikring på de vi ønsker å innstille. Vi vil be deg om referanser som er aktuelle for stillingen du søker, det kan være tidligere arbeidsgiver, studieveileder eller tilsvarende person som kan si noe om hvordan han/hun opplever deg.
Vi utfører bakgrunnssjekk og kontroll av dokumenter du har lagt ved søknaden.
Etter intervju og referansesjekk vurderes søkerne og rangeres i en innstilling. På bakgrunn av dette avgjøres det hvem som får jobben.
Innstillingen er en beskrivelse og vurdering av alle søkerne som er intervjuet, referat fra referanse samtaler med tidligere leder etc, og en sammenlignende vurdering av kandidatene med grunnlag i kvalifikasjonskravene i utlysningsteksten og kravene til kvalifikasjoner/egenskaper som etterspørres der.
Innstillingen skal behandles i ansettelsesrådet som er de som bestemmer hvem som skal ansettes. I ansettelsesrådet sitter to representanter for de ansatte i virksomheten, HR direktøren, direktøren som leder avdelingen som lyser ut stillingen og Administrerende direktør.
Vi i staten følger reglene i Statsansatteloven og det er alltid den best kvalifiserte kandidaten som skal ansettes.
Når innstillingen er godkjent i ansettelsesrådet får kandidaten som er den best kvalifiserte søkeren tilbud om jobb.
Tilbudet er alltid skriftlig, og inneholder blant annet oppstartsdato, lønn og andre arbeidsvilkår. Hvis du takker ja til tilbudet får du en skriftlig avtale som signeres elektronisk.
Vi bruker den standardiserte arbeidsavtalen i staten, som sørger for at arbeidsavtalen følger gjeldene lover og regler for ansettelse. I tillegg får du en taushetserklæring som skal signeres før du starter å jobbe hos oss. Denne gjelder mens du er ansatt i SSB, og også etter at du har slutter.
Alle søkere til en stilling vil få informasjon om at stillingen er besatt når prosessen er ferdig.
Fra du har signert til første arbeidsdag
Takk for at du har valgt SSB som din nye arbeidsgiver! Vi gleder oss til å ha deg med på laget! Du vil bli fulgt opp av oss i perioden fra du har signert arbeidsavtalen og frem til første arbeidsdag. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål!
Vi tror at en god start er viktig for å lykkes! Vi vet også at det for mange kan være skummelt å være ny. Derfor vil vi passe godt på deg i nyansattperioden.
I forkant av første arbeidsdag vil du få praktisk informasjon slik at du skal være godt forberedt til oppstarten. I den første tiden får du tett oppfølging av både leder, HR og nærmeste kolleger. Du vil få en fadder som følger deg opp både faglig og sosialt.
Når du har vært ansatt en liten stund blir du invitert til felles nyansattsamling. Her blir du bedre kjent med SSBs samfunnsoppdrag, historie og kultur – og ikke minst er det en fin anledning til å bli kjent med andre nyansatte.
Du vil få nødvendig opplæring og faglig utvikling i det du trenger i jobbhverdagen. Vi har et stort kurstilbud og høyt fokus på kompetanseutvikling.
Vi er også opptatt av å ha det sosialt og hyggelig på jobb.
Du er en viktig del av vår utvikling
Det ferske blikket ditt er viktig for SSBs utvikling. Som nyansatt kommer du inn med ny kunnskap og erfaringer. Vi ønsker at du er nysgjerrig, stiller spørsmål og kommer med innspill. Tenk gjerne over hva som er viktig for deg og hva du forventer av en arbeidsplass.
Luft
Nøkkeltall
Relaterte sider