Banner

Internasjonalt arbeid og samarbeid

Jobb i ssb internasjonalt arbeid og samarbeid

Ingress

Å jobbe i SSB gir mange spennende muligheter til å delta i internasjonale prosjekter og samarbeid. Gjennom deltakelse på internasjonale konferanser, arbeidsgrupper og seminarer, får man muligheten til å bygge et globalt nettverk og dele erfaringer med kolleger fra hele verden.

Mange muligheter for å jobbe internasjonalt

Som en del av et bredt europeisk og globalt nettverk innen statistikk jobber SSB tett med andre nasjonale statistikkbyråer, samt internasjonale organisasjoner som Eurostat, FN og OECD.

Vi hjelper søsterorganisasjoner i samarbeidsland med å styrke deres nasjonale statistikksystemer. SSB har samarbeidsprosjekter med statistikkbyrå i mer enn 10 land i Afrika og Asia, og ansatte fra hele SSB deltar inn i disse prosjektene med sin fagekspertise.

Noen eksempler på hvordan du kan jobbe internasjonalt: 

  • Korte bistandsoppdrag til utviklingsland 
  • Delta på møter og konferanser innenfor ditt fagområde 
  • Ekspert i Eurostat (1-4 år)
  • Nordisk utveksling 

Les mer om SSBs arbeid internasjonalt:

Statistikk som bistand

Internasjonalt statistikksamarbeid

Utsikt over natur.
Utsikt i Zomba i Malawi. Her har SSB en langtidsrådgiver som jobber med det Malawiske statistikkbyrået.
Mange mennesker rundt et bord. Mange papirer ligger spredt på bordet.
Prosjektmøte i Uganda.

Visste du at...?

  • Vi jobber tett med EUROSTAT, EUs statistikkbyrå, som har i hovedoppgave å sammenstille og levere europeisk statistikk? 
  • I løpet av ett år er rundt 100 SSB-ansatte involvert i internasjonalt utviklingssamarbeid, enten ved å være på reise til land vi gir bistand til eller ta imot besøk her hjemme? 
  • Vi har til enhver tid medarbeidere som er i samarbeidslandene over kortere eller lengre periode?
  • Vi har opptil flere personer som jobber som langtidsrådgiver i ulike land i Afrika og Asia?

Likestilling på agendaen i Nepal

Håvard

Hvem: Lene Sandvik
Jobber med: Inntekts- og formuesstatistikk 
Hvor: Nepal

Lene jobbet tett opp mot myndighetene og det nasjonale statistikkbyrået i Nepal for å utvikle et kunnskapsgrunnlag om hvilke likestillingsutfordringer Nepal står ovenfor. 

Sammen med kolleger fra SSB og Bufdir holdt hun workshops med faglige presentasjoner om statistikkproduksjon generelt og likestillingsstatistikk spesielt. De snakket om indikatorer, hvordan analysere og presentere statistikken, og hvordan formidle statistikken slik at den kan bidra til å opplyse befolkingen og guide politikkutviklingen. 

– Det å få muligheten til å jobbe med faget mitt, i et helt annet land med andre utfordringer og andre måter å jobbe på, har vært utrolig givende! Både faglig fordi man kommer hjem med ny kunnskap og nye ideer, men også personlig, forteller Lene. 

Lene jobber til daglig i kontorene våre i Oslo, og turene til Nepal gjorde hun mellom det daglige arbeidet med statistikk om arbeidet med inntekts- og formuesstatistikken. I løpet av to år reiste hun og kolleger til Nepal fem ganger. De var alltid minst to fra prosjektet som reiste sammen. 

– Det å få lov til å bli kjent med et land og en kultur gjennom faglig samarbeid er en unik måte å virkelig komme innunder huden på kulturen. Man skaper faglig bekjentskap som forhåpentligvis varer livet ut, forteller hun.

Lene står ved en talerstol. Hun ser mot publikum og smiler.
Lene Sandvik.
To damer sitter sammen og jobber. De ser på en pc mens Lene holder et ark med mange grafer.
Lene jobber med kollega Jyoti i det nepalske statistikkbyrået.

Et lengre opphold i Etiopia

Hvem:  Sadiq Kwesi Boateng 
Jobber med: Internasjonalt utviklingssamarbeid
Hvor: Etiopia

En langtidsrådgiver bor i partnerlandet og har kontor i statistikkbyrået over en lengre periode. Langtidsrådgiveren er en viktig del av flere prosjekter, og er et ekstra bindeledd mellom SSB og partnerlandet. 

– Som langtidsrådgiver jobber jeg nært med våre kolleger i Ethiopian Statistical Service. En stor del av arbeidsdagen består av å følge opp prosjektaktiviteter både faglig og praktisk. Dette kan være så detaljert som å finne deltakere til kurs, til mer komplekse oppgaver som å sørge for at prosjektet passer inn i statistikkbyråets strategi. Jeg bidrar også statistikkfaglig, som for eksempel å holde kurs i utvalgsmetode og bruk av administrative data, forteller Sadiq. 

I tillegg til langtidsrådgiveren reiser også delegasjoner fra Norge til Etiopia på korttidsoppdrag. Da bistår Sadiq med organiseringen og er et viktig bindeledd mellom det etiopiske statistikkbyrået og den norske delegasjonen. 

– Å være langtidsrådgiver i Etiopia er en mulighet til å oppleve forskjellige land og kulturer, fint vær, flotte og motiverte kolleger og bidra til forbedring av statistikk og levekår, oppfordrer Sadiq.

Sadiq holder en mikrofon og snakker.
Sadiq Kwesi Boateng.
Gruppebilde. Fem menn står sammen og smiler til kameraet.
En delegasjon fra SSB på oppdrag sammen med Sadiq.

Luft

 

 

Nøkkeltall

Land vi driver bistand i
Ikon av globus
Land vi driver bistand i
13
 
Ansatte som deltar i prosjekter
Ikon av person
Ansatte som deltar i prosjekter
80-100