For at energistatistikken skal være relevant og vise utviklingen i det grønne skiftet, må statistikken fange nye energiprodukter som tas i bruk. Energitallene er også et viktig grunnlag for utslippsstatistikk. Rapporteringskrav fra Eurostat gjør også at SSB må ha data om tilgang og bruk av hydrogen. SSB og Norsk Hydrogenforum har samarbeidet om å lage skjemaet for rapportering. Skjemaet er laget i tråd med internasjonale rapporteringskrav, og vi begrenser innsamlingen av opplysninger til behov i statistikken og internasjonale krav. Det er omtrent 30 selskaper som skal rapportere tall om hydrogen til SSB hvert år. SSB anslår tidsbruken per oppgavegiver til 60 minutter per rapportering.
SSB anser at nytten av å innhente disse opplysningene er større enn kostnaden og har derfor vedtatt å pålegge opplysningsplikt.
Ansvarlig enhet: Seksjon for energi- miljø og transportstatistikk.
Dato: 18. desember 2024.
Oppgavegiver(e): Foretak som produserer, selger eller bruker hydrogen.
Rapporteringshyppighet: Årlig.
Beskrivelse av data som oppgavegiverne skal rapportere: Oppgavegivere skal rapportere både tilgang og forbruk av hydrogen. På tilgangssiden skal produksjon og lager rapporteres og på forbrukssiden tall for transformasjon, salg og forbruk. Oppgavegiverne er derfor både de som produserer hydrogen og de som bruker hydrogen i sin næringsvirksomhet.
1. Forankring i det nasjonale statistikkprogrammet:
Statistikk om energi inngår i statistikkprogrammet under 6.5 Energi og industri. Under 6.5.1 blir statistikken beskrevet, og her er hydrogen konkret nevnt. Statistikkprogrammet sier også at det er behov for å utvikle datagrunnlaget på energiområdet, og innsamling av data om hydrogen bidrar til en slik utvikling.
2. Begrunnelse for at opplysningene er nødvendige:
Rapportering av hydrogen er et nytt krav i Eurostat sin energiforordning. I tillegg vil hydrogen bli en del av den internasjonale standarden for energiprodukter, som landenes energibalanse følger. SSB kommer til å bruke all den informasjonen som vi foreslår å samle inn, både i eksisterende statistikk og i internasjonal rapportering. Det er viktig at tallene fra SSB om energi viser utviklingen i forbindelse med det grønne skiftet, og dette står som et utviklingstiltak i statistikkprogrammet. Energitallene er også viktig input i utslippsstatistikken.
3. Vurdering av om SSB kan nå formålet ved å bruke informasjon fra offentlige myndigheter (bare relevant dersom opplysningsplikten gjelder ikke-offentlig enhet):
Opplysningene om hydrogen er ikke tilgjengelig i administrative kilder.
4. Vurdering av belastning og omkostning for de opplysningspliktige:
Tallene skal hentes inn som en vedleggsløsning i Altinn3, og oppgavegiverne må derfor ikke etablere nye tekniske løsninger. SSB har i samarbeid med Norsk Hydrogenforum utarbeidet et skjema som er godt egnet for de hydrogenprodusentene og -brukerne som skal rapportere. Det er omtrent 30 selskaper som skal rapportere tall om hydrogen til SSB hvert år. SSB anslår tidsbruken per oppgavegiver til 60 minutter per rapportering.
5. Beskrivelse og begrunnelse for bruk og behandling av personopplysninger, dersom SSB ber om slike:
Ikke relevant.
6. Beskrivelse av opplysningenes sensitivitet:
SSB spør ikke etter sensitiv informasjon. Vi vil vite hvor mye hydrogen som er produsert, solgt, lagret og brukt.
7. Beskrivelse av særskilte informasjonssikkerhetstiltak, dersom det er behov for slike:
Det er ikke behov for særskilte tiltak utover generelle rutiner i SSB.
8. Begrunnelse for at opplysningene er nødvendige og relevante (dataminimering):
SSB har krav om detaljert rapportering om hydrogen til Eurostat. Vi har lagt vekt på å begrense detaljnivået i skjemaet som oppgavegiverne skal bruke til å rapportere opplysningene om hydrogen til SSB.
9. Forhold ved opplysningene som innebærer begrensninger i sekundærbruk, dersom slike finnes:
Ikke relevant.
10. Vurdering av bruk av algoritmer osv. dersom saken gjelder beslutning om innrapportering av nye, ustrukturerte datakilder:
Ikke relevant.