Etter en økning i antall Familievernet er et offentlig tilbud fra Barne, ungdoms-, og familieetaten (Bufetat) om terapi, rådgivning og veiledning når det er vansker, konflikter eller kriser i familien. En familievernsak/ klinisk sak er knyttet opp mot et journalnummer. Det opprettes journalnummer for alle personer som involveres rundt samme problemstilling eller tema, som f.eks. par, familier eller enkeltpersoner/individer. Saker tilknyttet meklinger (meklingssaker) holdes utenom. som familievernet jobbet med i løpet av året i 2022, ser vi at omfanget av familievernsaker er noe redusert i 2023. Antallet saker per år er allikevel klart høyere enn på starten av 2000-tallet.
I 53 prosent av sakene som familievernet jobbet med i 2023 hadde Personen som henvender seg først til kontoret skal registreres som primærklient. Hovedklient benyttes også. sivilstatus som ugift, mens 34 prosent var gift eller registrert partner, 8 prosent var skilt og 5 prosent separert. 35-44-åringer utgjorde 44 prosent av primærklientene. 67 prosent av dem som kontaktet et familievernkontor var kvinner, og 82 prosent av alle som tok kontakt var yrkesaktive på heltid eller deltid.
I 2023 var det 6,7 familievernsaker per 1 000 innbyggere mot 6,9 året før. Som året før hadde Region Nord flest (9,5) og Region Øst færrest (5,8) saker per 1000 innbyggere.
Færre nye saker i familievernet
Det var i overkant av 27 200 nye familievernsaker i 2023, noe som er en reduksjon på 3 prosent fra året før. Problemer i parforholdet er viktigste grunnen til å ta kontakt med familiekontoret, dette gjaldt 45 prosent av henvendelsene i 2023. For en litt mindre andel, 39 prosent, var foreldresamarbeid/veiledning oppgitt som grunnen til at familievernkontoret ble kontaktet, mens for 12 prosent var andre eller sammensatte problemer i familien viktigste årsak til henvendelsen.
Det ble gjennomført drøyt 131 000 behandlingssamtaler i regi av familievernet i løpet av 2023. Primærklienten deltok i 91 prosent av disse samtalene. Partner deltok i 53 prosent av samtalene. Ekspartner deltok i 15 prosent. Barn under 18 år deltok i 5 prosent av alle samtalene.
Sterkest søkelys på parforholdet
Når en familievernsak avsluttes registrerer terapeuten hvilket samtaleemne som har vært mest markant (hovedtema) i den aktuelle saken. Det var nær 26 200 avsluttede familievernsaker i 2023. Blant de avsluttede sakene var det å styrke parforholdet hovedtema for størst andel av samtalene (29 prosent). Det nest største temaet var samarbeid om felles barn for foreldre som ikke bor sammen (22 prosent) etterfulgt av søkelys på å avklare/avslutte forholdet, som var hovedtema i 11 prosent av sakene. Samtidig ser vi at barnets situasjon i foreldrenes konflikt og barnets opplevelse av sin livssituasjon til sammen var hovedtematikk for kun 4 prosent av samtalene. Se figur 3 for utfyllende informasjon om tematikk for avsluttede familievernsaker.
Flere foreldremeklinger
Det ble gjennomført drøyt 19 100 meklinger med oppmøte i 2023, som er en økning på 3 prosent fra året før Alle foreldre med felles barn under 16 år er pålagt å mekle ved separasjon/skilsmisse (ekteskapsloven) og ved samboerbrudd (barneloven). Meklingens formål er å komme fram til en avtale om foreldreansvaret, samværsretten eller om hvor barnet skal bo fast. For mer informasjon, se «Om statistikken».. Drøyt halvparten av sakene endte i avtaleinngåelse mellom partene. Nesten samtlige av avtalene (99 prosent) gjelder alle barn. Drøyt tre fjerdedel av meklingene hadde kortere ventetid enn 3 uker, 58 prosent var avsluttet etter den første timen, og barn deltok i 14 prosent av sakene, mot 15 prosent året før.
Fra og med 2019 har Bufdir endret praksis for innrapportering av meklingssaker. Frem til 2019 forekom det manglende samsvar mellom delsummer og totalsum i flere av meklingstabellene. Fra og med 2019 summeres delsummene opp til totalsummen, men vi får ulike totalsummer for meklingstabellene. Dette gjelder statistikkbanktabell 10936, 10938 og 10939. Statistikkbanktabell 10937 gir riktig totaltall for meklinger. Problemet med disse summene har utgangspunkt i at det av juridiske hensyn ikke skal være tilknytning mellom sak og registrerte opplysninger på områdene tabellen dekker. Derfor får heller ikke SSB rettet eventuelle mangler.