Etter lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen § 29. For den tiden en person deltar i programmet, har vedkommende rett på kvalifiseringsstønad. er et fulltidsprogram for personer mellom 18 – 67 år som trenger ekstra oppfølging for å klare å komme i jobb. De må ha vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne, begrenset pengestøtte fra NAV, vært gjennom en arbeidsevnevurdering og ha lovlig opphold med fast bosted i Norge.
Det var 11 518 deltakere på programmene i 2023. Det er flere kvinner enn menn som deltar i kvalifiseringsprogram, og kvinneandelen har vært dominerende de siste årene. 57 prosent av deltakerne var kvinner i 2023, og av disse var i underkant av 51 prosent i aldersgruppen 30–39 år. 7 prosent av de kvinnelige deltakerne var under 25 år. For menn er 27 prosent i aldersgruppen 30–39¹, og aldersgruppene under 25 og 40–49 år ligger på om lag 19 prosent. Totalt var det fem deltakere som var 67 år eller eldre. Flest deltakere finner vi i fylkene Oslo, Viken og Vestland, med henholdsvis 20, nær 18 og i overkant av 13 prosent av deltakerne. Nordland var det fylke som hadde færrest deltakere med nær 3 prosent.
Færre deltakere har sosialhjelp før oppstart av kvalifiseringsprogram
32 prosent oppgir sosialhjelp som den viktigste kilden til livsopphold de to siste månedene før oppstart i program, enten alene eller i kombinasjon med andre ytelser. Men dette er en nedgang på 3 prosentpoeng fra 2022.
For deltakelse i kvalifiseringsprogram utbetales det kvalifiseringsstønad til deltakerne, men denne stønaden dekker ikke alltid deltakernes utgifter, så det kan være behov for tilleggsytelser som bostøtte og sosialhjelp i løpet av programperioden. Husbankens bostøtte har vært den dominerende tilleggsytelsen de siste årene, og i nær 29 prosent av programmene ble denne ytelsen gitt alene eller i kombinasjon med annen støtte. Det var en nedgang på litt over 2 prosentpoeng fra 2022. Oslo er som i tidligere år fylket som gir mest støtte via Husbanken. Nesten 49 prosent mottok bostøtte i 2023. Kommunal bostøtte som ikke er så utbredt blant deltakerne er så å si uendret med 7 prosent i 2023.
Bruk av sosialhjelp i løpet av programperioden er i 2023 som i 2022 på om lag 26 prosent, og oftest i form av en engangsstønad eller som fast supplement til dekking av løpende livsoppholdsutgifter.
Noen Deltakere kan ha hatt flere program i løpet av rapporteringsåret, dvs. at de kan ha avsluttet program tidlig på året og startet opp i nye program på et senere tidspunkt i løpet av rapporteringsåret. Eventuelt kan deltakere ha flyttet til en annen kommune og startet opp i program i tilflyttingskommunen. Dersom deltakere ikke varsler fraflyttingskommunen om flytting til en annen kommune, så kan en risikere at deltakere har aktive program i to ulike kommuner. Kommunene registrerer antall aktive/ikke aktive (avbrudd) program i løpet av rapporteringsåret, så enkelte deltakere vil bli telt i flere kommuner. kan ha fått flere tilleggsytelser i løpet av rapporteringsåret.
Lavere andel gikk ut i arbeid etter fullført program
Ved fullført program eller program avsluttet etter avtale med deltaker (gjelder ikke flytting til andre kommuner) endte 43 prosent av programmene med ordinært arbeid (heltid/deltid) for deltakerne, mot mer enn 55 prosent i 2022. Nær 15 prosent endte med at deltakerne gikk til arbeidsavklaringspenger, i overkant av 10 prosent gikk til skole/utdanning, mens litt over en prosent endte med overgang til uføretrygd.
Tallene viser noen fylkesvise forskjeller i andelene som går over i ordinært arbeid etter endt kvalifiseringsprogram (KVP). Oslo var det fylket som fikk flest ut i jobb, hvor 24 prosent av kvalifiseringsprogrammene endte med at deltakerne kom ut i jobb, mens Møre og Romsdal hadde færrest program som endte med jobb med nær 2 prosent. Oslo og Rogaland var de to fylkene hvor flest avsluttede program endte med skole/utdanning for deltakerne, med henholdsvis nær 19 og nær 11 prosent. Om lag 15 prosent av kvalifiseringsprogrammene endte med at deltakerne gikk til arbeidsavklaringspenger etter program.
Økning i utbetalinger av kvalifiseringsstønad
I 2023 ble det totalt utbetalt 1 483 millioner i kvalifiseringsstønad til deltakere i kvalifiseringsprogram, mens tallet lå på 1 262 millioner for både 2021 og 2022. Oslo alene brukte nær 330 millioner på kvalifiseringsprogram i løpet av 2023, mens Viken og Vestland utbetalte henholdsvis i overkant av 284 og litt over 183 millioner. Nordland var fylket som brukte minst med i underkant av 38 million kroner. Litt over 60 prosent av kvalifiseringsstønaden ble utbetalt til kvinner både i 2022 og 2023.
Om vi ser på antall kroner utbetalt per deltaker i 2023, så var det fylkene Oslo og Vestland som brukte mest målt i Trekkpliktig, opplysningspliktig og ikke arbeidsgiveravgiftspliktig lønn. til kvalifiseringsprogram, med henholdsvis kroner 195 000 og 193 900. Nordland var det fylket som brukte minst per deltaker både i 2022 og 2023, med kroner 128 100 og 137 900.
¹ Definisjonen av aldersgruppe er rettet, 10. oktober 2024 kl. 09.25.