Trygd og stønad
Statistikk
Statistikk fra andre enn SSB
Analyser, artikler og publikasjoner
Privat tjenestepensjon i MOSART
Dette notatet beskriver hvordan tjenestepensjoner i privat sektor er innarbeidet i mikrosimuleringsmodellen MOSART.
Sliterordning i folketrygden
Denne rapporten belyser mulige økonomiske virkninger av innføringen av en sliterordning i folketrygden. Beregningene er gjort med utgangspunkt i Pensjonsavtalen av 29. februar 2024. I tillegg presenterer denne rapporten en uavhengig vurdering av hvilken aldersgrense som bør settes som inngangsvilkår for slitertillegg.
Sosialhjelpsmottak etter landbakgrunn
I 2023 var det en stor økning i både sosialhjelpsmottakere og totalt utbetalt sosialhjelp i Norge, sammenlignet med tidligere år. Mottakere med bakgrunn fra de ti landende som utgjorde de største mottakergruppene i Norge mottok hele 74 prosent av de totale sosialhjelpsutbetalingene.
Nesten 12 prosent økning i kostnadene til krisesenter
Det kostet landets kommuner i alt mer enn 485 millioner kroner å opprettholde sine krisesentertilbud i 2023, som er en økning på 12 prosent fra året før. Krisesentrene rapporterte også om i overkant av 5 prosent flere overnattingsdøgn sammenlignet med året før.
Hvorfor har NAV og SSB ulike tall for mottakere av AAP og uføretrygd?
Både Statistisk sentralbyrå (SSB) og NAV publiserer statistikk som viser antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd, men på grunn av ulike definisjoner og tellemåter vil statistikkene vise ulike tall. Her forklarer vi forskjellene.
Færre deltakere kommer i jobb etter endt kvalifiseringsprogram
I 2023 var det totalt 11 700 kvalifiseringsprogram. Det vil si nesten 900 flere kvalifiseringsprogram (KVP) i 2023 enn i 2022, men færre program endte med jobb for deltakerne. I overkant av 43 prosent av fullførte programmer endte med ordinært arbeid for deltakerne. Dette er en nedgang fra 55 prosent i 2022.
Flere unge mottakere av AAP
Antallet som mottar arbeidsavklaringspenger i alderen 18 til 20 år øker. En stor andel av disse har ikke fullført videregående skole og de kommer oftere fra husholdninger med lavinntekt.
Liten nedgang i andel uføre
I alt 380 600 personer var uføretrygdet i 2023. Det tilsvarer 10,6 prosent av alle 18-67 åringer, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra året før. Økningen i andel unge uføre har bremset opp og holdt seg på 2,6 prosent for tredje år på rad.
Få går av med alderspensjon ved første anledning
Av 62 600 nye alderspensjonister i 2023, var det omtrent 11 700 personer eller 18,7 prosent av de nye alderspensjonistene som startet uttaket ved første anledning. Svært mange av disse fortsetter imidlertid å arbeide.
Stor økning i utbetalinger av sosialhjelp
I 2023 har antall sosialhjelpsmottakere økt med 16,4 prosent fra året før. Samtidig har summen av utbetalingene steget med nesten 32 prosent. Nå er flesteparten av de som mottar sosialhjelp innvandrere.
Eldre analyser, artikler og publikasjoner
for delområdet trygd og stønad.