Statistikken økonomisk sosialhjelp viser at i 2023 var det over 152 500 Sosialhjelpsmottakere er de som får vedtak om stønad til livsopphold etter sosialtjenestelovens §§18 og/eller 19.. Av disse utgjorde mottakere med norsk For personer født i utlandet, er dette (med noen få unntak) eget fødeland. For personer født i Norge er det foreldrenes fødeland. I de tilfeller der foreldrene har ulikt fødeland, er det morens fødeland som blir valgt. Hvis ikke personen selv eller noen av foreldrene er utenlandsfødt, hentes landbakgrunn fra de første utenlandsfødte en treffer på i rekkefølgen mormor, morfar, farmor eller farfar. den største gruppen, med nesten 37 prosent av totalt antall mottakere av sosialhjelp. Deretter følger mottakere med bakgrunn fra Ukraina, med over 14 prosent. Dette kan forklares av et stort antall flyktninger fra Ukraina på grunn av krigen med Russland. De tredje største gruppene har landbakgrunn fra Syria og Somalia, med over 6 og 5 prosent hver.

Mindre mottakergrupper inkluderer de med landbakgrunn fra Eritrea og Irak, med nesten 3 prosent hver. Til slutt kommer mottakere med landbakgrunn fra Afghanistan, Sverige, Polen, og Russland, hvor hver mottakergruppe utgjør rett under 2 prosent hver.

Til sammen utgjorde disse mottakergruppene rett over 75 prosent av totalt antall sosialhjelpsmottakere i 2023. Øvrige land utgjorde omtrent 25 prosent av sosialhjelpsmottakere, fordelt på 178 land og uoppgitt landbakgrunn. 

Figur 1. Sosialhjelpsmottakere etter landbakgrunn. 2023. Prosent

Mottakere med bakgrunn fra Ukraina fikk 16 prosent av de totale sosialhjelpsutbetalingene

I 2023 ble det utbetalt totalt 9,7 milliarder kroner i økonomisk sosialhjelp, som tilsvarer en økning på 32 prosent sammenlignet med året før. Dette kan forklares av høy prisvekst og høye utgifter til livsopphold, samt økt antall flyktninger fra Ukraina.

Figur 2 viser andel av totalt utbetalt økonomisk sosialhjelp fordelt etter kjønn for de samme ti landende som utgjorde de største mottakergruppene i 2023. Sosialhjelpsmottakere med norsk bakgrunn mottok den største totale andelen av sosialhjelpsutbetalingene, med rett over 24 prosent. Av disse var det menn som mottok den største andelen av utbetalingene, med over 14 prosent av de totale utbetalingene, sammenlignet med 10 prosent for kvinner.

Sosialhjelpsmottakere med bakgrunn fra Ukraina mottok den nest største andelen av sosialhjelpsutbetalingene, med 16 prosent. Kvinner fra Ukraina mottok rett under 11 prosent av de totale utbetalingene, og menn rett over 5 prosent.

Deretter følger mottakere med landbakgrunn fra Syria og Somalia, som mottok henholdsvis 10 og 9 prosent av sosialhjelpsutbetalingene. Blant mottakere fra Syria var det menn som mottok størst andel av utbetalingene, mens blant mottakere fra Somalia var det kvinner som mottok størst andel av utbetalingene.

De resterende mottakergruppene mottok mellom 1,3 og 3,5 prosent av de totale sosialhjelpsutbetalingene i 2023.

Disse gruppene mottok til sammen 74 prosent av totalt antall sosialhjelpsutbetalinger i 2023, som vil si omtrent 7,2 milliarder kroner.

Figur 2. Andel av totale sosialhjelpsutbetalinger etter landbakgrunn og kjønn. 2023. Prosent

Flertallet av mottakerne fikk sosialhjelp i 1-3 måneder

Flertallet av mottakerne med disse landbakgrunnene mottok sosialhjelp i 1-3 måneder i 2023, som tilsvarte 34 prosent av totalt antall sosialhjelpsmottakere det året. 16 prosent av dem som fikk sosialhjelp blant disse gruppene hadde stønad i 4-6 måneder, mens 10 prosent fikk sosialhjelp i 7-9 måneder. Over 15 prosent av dem som fikk sosialhjelp blant disse gruppene, hadde stønad i 10-12 måneder.

For de enkelte landbakgrunnene fordeler andelen av sosialhjelpsmottakere seg litt ulikt når det gjelder hvor mange måneder mottakerne fikk sosialhjelp i løpet av året. Figur 3 viser antall måneder med sosialhjelp blant mottakere for hvert av de ti landende. For mottakere med landbakgrunn fra Polen, Norge og Sverige fikk omtrent 50 prosent eller flere av mottakerne sosialhjelp i 1-3 måneder i løpet av året. For mottakere fra Ukraina og Eritrea var det 40 og 37 prosent av mottakerne som fikk stønad i 1-3 måneder. For de resterende gruppene lå mottak i denne kategorien på omtrent 28-35 prosent.

I kategorien for mottak av sosialhjelp i 4-6 måneder hadde mottakere fra Ukraina en større andel sammenlignet med de øvrige landbakgrunnene, med 26 prosent. Ellers var det relativt like andeler mellom de resterende gruppene i denne kategorien, som varierte mellom 17 og 21 prosent.

I kategorien for mottak av sosialhjelp i 7-9 måneder hadde mottakere fra Syria og Ukraina noe høyere andeler sammenlignet med de øvrige landbakgrunnene, med henholdsvis 16 og 15 prosent. Ellers fordelte mottakergruppene seg relativt likt for de resterende landbakgrunnene, med 10-14 prosent i denne kategorien.

I kategorien for mottak av sosialhjelp i 10-12 måneder var det et par mottakergrupper som hadde særdeles høyere andeler, sammenlignet med de øvrige. Nesten 40 prosent av mottakere med landbakgrunn fra Somalia og Irak fikk sosialhjelp i 10-12 måneder. Deretter fulgte mottakere fra Afghanistan, Russland, og Syria med mellom 31-33 prosent. De resterende gruppene hadde likere andeler av mottakere i denne kategorien, som varierte fra 14-25 prosent. Dette antyder at noen mottakergrupper har behov for sosialhjelp lenger, sammenlignet med andre, til tross for at sosialhjelp skal være en kortvarig og midlertidig stønad.

Figur 3. Sosialhjelpsmottakere etter landbakgrunn og måneder med sosialhjelp. 2023. Prosent.

Flertallet av sosialhjelpsmottakerne var i aldersgruppen 26-35 år

Rett over 25 prosent av mottakerne fra de samme ti landende var i aldersgruppen 26-35 år, som utgjør den største aldersgruppen. Deretter følger mottakere i aldersgruppene 36-45 år, og 46-59 år, med henholdsvis 23 prosent og 21 prosent av mottakerne. De minste aldersgruppene blant mottakere med disse landbakgrunnene var 17-25 år og 60 år og eldre, med omtrent 18 og 12 prosent.

For de enkelte landene fordelte sosialhjelpsmottakere seg noe ulikt etter aldersgrupper. For mottakere med landbakgrunn fra Afghanistan var aldersgruppen 17-25 år den største mottakergruppen, med nesten 27 prosent av totalt antall mottakere i denne gruppa.

Mottakere med bakgrunn fra Norge, Sverige, og Eritrea hadde flest mottakere i aldersgruppen 26-35 år, som tilsvarer 27-31 prosent av totalt antall mottakere i de respektive gruppene.

Blant mottakere med landbakgrunn fra Polen, Ukraina, Eritrea, Somalia og Syria, var aldersgruppen 36-45 år den største mottakergruppen, med omtrent 27-30 av totalt antall mottakere i de respektive gruppene.

For mottakere med bakgrunn fra Irak, var aldersgruppen 46-59 år den største mottakergruppen, med 31 prosent av totalt antall mottakere i gruppa.

Mottakere med landbakgrunn fra Russland utpeker seg noe, der utgjorde aldersgruppen 60 år og eldre den største mottakergruppen, med over 33 prosent av totalt antall mottakere fra Russland.

Figur 4. Sosialhjelpsmottakere etter landbakgrunn og aldersgruppe. 2023. Prosent.