Eksperimentell statistikk bruker nye datakilder og metoder for raskere å kunne dekke våre brukeres behov for tall på områder i rask utvikling. Alle kvalitetskrav som stilles til offisiell statistikk er ikke innarbeidet. fra Eurostat viser at det i 2022 var nesten 4,6 millioner overnattinger i norske hjem eller fritidsboliger bestilt gjennom de fire delingsplattformene. Dette er det høyeste antallet overnattinger som er målt for et enkelt år. Til sammenligning var det 2,8 millioner i 2021 og 4,0 millioner i 2019.
Av de 4,6 millioner overnattingene i norske hjem i 2022, var 2,9 millioner overnattinger gjennomført av gjester fra utlandet. Dette er mer enn en tredobling fra 2021. Flest overnattinger var det fra Tyskland og USA.
– Oppgangen fra det pandemipregede 2021 var forventet, og antall utenlandske overnattinger nådde samme nivå som før pandemien, sier rådgiver Boyd Oyier i SSB
Tallet på norske overnattinger var noe lavere enn i rekordåret 2021.
– I 2021 førte reiserestriksjoner til rekordmange norske overnattinger, og nedgangen i 2022 var derfor ikke uventet, legger Oyier til.
I EU-landene var tallet på overnattinger mer enn doblet fra 2021 til 2022 (ec.europa.eu). Sammenlignet med 2019 var det en oppgang på 7 prosent.
Eurostat har inngått et samarbeid med 4 av de største internasjonale plattformene for bestilling av overnattinger i private boliger og fritidsboliger over hele Europa (ec.europa.eu). Eurostat publiserer tall for dette i serien eksperimentell statistikk. Samarbeidet mellom Eurostat og plattformene bidrar til et mer komplett bilde av overnattingsstatistikkene de ulike landene publiserer i dag. Data fra disse plattformene dekker en del av overnattingene som skjer i boliger og fritidsboliger som ikke er bygget for kommersielt formål.
I 2022 var 35 prosent av overnattingene norske. Personer fra europeiske land stod for vel over halvparten av overnattingene, 11 prosent kom fra land utenfor Europa. I pandemiåret 2021 var 70 prosent av overnattingene norske og 28 prosent kom fra Europa.
– Antall overnattinger fra Norge og Europa var i 2022 høyere enn i 2019, mens overnattinger fra Asia og Amerika er ikke tilbake til samme nivå som før pandemien, dette ser vi også for de kommersielle overnattingsvirksomhetene, sier Oyier.
Flest overnattinger i Vestland
Tallene fra Eurostat viser at det var flest overnattinger i Vestland fylke med 18 prosent av alle overnattingene, etterfulgt av Oslo med 17 prosent. Færrest overnattinger var det i Møre og Romsdal. Det har vært en økning i overnattinger formidlet via de fire internasjonale delingsplattformene i alle fylkene fra 2021 til 2022.
Utenlandske overnattinger økte i alle fylker, og økningen var størst i Vestland og Oslo med henholdsvis 466 000 og 414 000 flere overnattinger. Overnattinger gjort av nordmenn avtok i alle fylker unntatt Oslo og Trøndelag.
Fra 2021 til 2022 har det vært en kraftig økning i antall overnattinger i de største byene i Norge. Sammenlignet med 2019 var det færre overnattinger i Oslo, Trondheim og Bergen.
Andre kvartal 2023
I andre kvartal 2023 ble det booket 1,3 millioner overnattinger via delingsplattformene, en økning på 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I juli 2022 ble det for første gang registrert mer enn 900 000 gjestedøgn i løpet av en måned. I alle etterfølgende måneder har det blitt satt månedsrekorder.
Mer informasjon om tallene, kan man finne her.
Ettersom dette er eksperimentell statistikk, har det foreløpig ikke den kvaliteten offisiell statistikk har, og det kan være tilfeller hvor de overnattingene som måles, har blitt inkludert i overnattingsstatistikken. Statistisk Sentralbyrå får tall samlet for de fire plattformene, hvor Eurostat sikrer konfidensialitet for den enkelte plattform. Det jobbes videre med å kunne gi et anslag på kapasiteten, altså hvor mange boliger og fritidsboliger som er tilgjengelig for leie gjennom disse plattformene til enhver tid.