Eksperimentell statistikk bruker nye datakilder og metoder for raskere å kunne dekke våre brukeres behov for tall på områder i rask utvikling. Alle kvalitetskrav som stilles til offisiell statistikk er ikke innarbeidet. fra Eurostat viser at det i 2023 var 6,4 millioner overnattinger i norske Private boliger og fritidsboliger: Omfatter fritidsboliger bygget for rekreasjon, som hytter og leiligheter, men også privat hovedbolig som leies ut i perioder. Gjelder korttidsopphold. Omfatter ikke campingplasser, hoteller eller hyttegrender som er med i overnattingsstatistikken. bestilt gjennom de fire plattformene. Det var nesten 3,7 millioner flere overnattinger enn i 2021 og 1,7 millioner flere enn i 2022. 

Per måned ble det i gjennomsnitt bestilt en halv million overnattinger via delingsplattformer i 2023. Til sammenligning var det i gjennomsnitt 2,1 millioner overnattinger på hoteller per måned samme år. 

– Covid-19-pandemien hadde stor innvirkning på alle deler av reiselivet mellom 2020 og 2022, utleie via delingsplattformer har tatt seg opp og overgår nå nivåene fra før pandemien, sier rådgiver Boyd Oyier i Statistisk sentralbyrå. 

– Dårligere økonomi blant nordmenn førte nok også til at flere valgte å leie ut boligene og fritidsboligene sine, legger Oyier til. 

Av de 6,4 millioner overnattingene i norske hjem og fritidsboliger i 2023, var nesten 4,4 millioner, eller 68 prosent, av overnattingene gjennomført av gjester fra utlandet. Det var en økning i utenlandske overnattinger på 44 prosent fra 2022. 2 millioner overnattinger ble gjennomført av norske gjester. 

Personer bosatt i europeiske land stod for vel halvparten av overnattingene, 13 prosent kom fra land utenfor Europa. Siden pandemien har fordelingen snudd betraktelig. I pandemiåret 2021 var 70 prosent av overnattingene norske og 28 prosent kom fra Europa. 

 – Antall overnattinger fra Norge og de fleste andre land var i 2023 høyere enn i 2019. Overnattinger fra blant annet Russland, Kina, Storbritannia og Ungarn var ikke er tilbake til samme nivå som før pandemien, sier Oyier. 

I EU-landene økte antall på overnattinger bestilt via de fire delingsplattformene med 21 prosent fra 2022 til 2023 (ec.europa.eu). Sammenlignet med 2019 var det en oppgang på 40 prosent. 

Eurostat har inngått et samarbeid med fire av de største internasjonale plattformene for bestilling av overnattinger i private boliger og fritidsboliger over hele Europa (ec.europa.eu). Eurostat publiserer tall for dette i serien eksperimentell statistikk. Samarbeidet mellom Eurostat og plattformene bidrar til et mer komplett bilde av overnattingsstatistikkene de ulike landene publiserer i dag.  Data fra disse plattformene dekker en del av overnattingene som skjer i boliger og fritidsboliger som ikke er bygget for kommersielt formål.

 

Figur 1. Totale overnattinger i Norge bestilt via internasjonale delingsplattformer. Bostedsland 2018-2023

 

Flest overnattinger i Vestland 

Tallene fra Eurostat viser at det var flest overnattinger i Vestland fylke med 19 prosent av alle overnattingene etterfulgt av Oslo med 17 prosent. Færrest overnattinger var det i Møre og Romsdal. Det har vært en økning i overnattinger formidlet via de fire internasjonale plattformene i alle fylker fra 2022 til 2023. 

Både utenlandske og norske overnattinger økte i alle fylker. Antall utenlandske overnattinger økte mest i Vestland og Troms og Finnmark med henholdsvis 297 tusen og 246 tusen flere overnattinger, mens antall overnattinger gjort av nordmenn økte mest i Oslo. 

Figur 2. Overnattinger i Norge bestilt via internasjonale delingsplattformer. Fylke. 2022-2023

Mer enn en av tre overnattinger var i juli og august 

Det er store sesongvariasjoner for overnattinger som bestilles via internasjonale plattformer. Det er flest overnattinger i sommermånedene juli og august.  Mer enn en tredjedel av overnattingene i 2023 var i juli og august med henholdsvis 20 og 16 prosent av overnattingene. Færrest overnattinger var det i januar og november med henholdsvis 4,1 og 4,5 prosent av de totale overnattingene i 2023. 

Figur 3. Utvikling gjennom året for overnattinger i Norge bestilt via internasjonale delingsplattformer. 2019-juni 2024

Flere utenlandske gjester i Nord-Norge og Innlandet første kvartal 2024 

I første halvår 2024 ble det bestilt 3,3 millioner overnattinger via delingsplattformene, en økning på 36 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I april 2024 ble det for første gang siden mars 2021 registrert færre overnattinger i en måned sammenlignet med tilsvarende måned året før.  

– Siden påsken var i mars i år, er det ikke uventet at vi ser en stor økning i tallene for mars og en nedgang i tallene for april. Lav kronekurs kan også ha vært en viktig årsak til at flere utlendinger bestilte overnatting i Norge, sier Oyier. 

I første kvartal i 2024 var økningen i utenlandske overnattinger størst i Nord-Norge og Innlandet, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Mer informasjon om tallene, kan man finne her (ec.europa.eu)  

Ettersom dette er eksperimentell statistikk, har den foreløpig ikke samme kvalitet som offisiell statistikk. Det kan være tilfeller hvor de overnattingene som måles, har blitt inkludert enten i fritidsboligformidling eller i statistikk for hyttegrender. Statistisk sentralbyrå får tall samlet for de fire plattformene, hvor Eurostat sikrer konfidensialitet for den enkelte plattform. 

Det jobbes videre med å kunne gi et anslag på kapasiteten, altså hvor mange boliger og fritidsboliger som er tilgjengelig for leie gjennom disse plattformene til enhver tid.