I løpet av januar, februar og mars i år dro nordmenn på 8,24 millioner Omfatter opphold utenfor helårsboligen uansett formål med reisen og minimum 1 overnattings varighet. 1,4 millioner flere enn på samme tid i fjor. Dette er det høyeste antall reiser som er målt for et 1. kvartal i reiseundersøkelsen siden den ble startet opp i 2002. Det høye nivået på nordmenns reiser i Norge bidro til rekorden.

Vi reiste på 6,6 millioner reiser i eget land i 1. kvartal. Dette var 1,14 millioner flere enn i fjor.

– Påsken er høytid for reiseglade nordmenn. Siden årets påske falt i 1. kvartal, mens den i fjor var i 2. kvartal, er dette en viktig årsak til den markante økningen i reiseaktivitet 1. kvartal, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB.

En undersøkelse fra NHO viste at omtrent halvparten av alle nordmenn planla å dra på påskeferie i år.

Forrige gang påsken falt i mars var i 2018. Når vi sammenlikner årets 1. kvartal med 1. kvartal 2018 reiste vi betydelig mere i Norge i år, og litt mindre til utlandet.

– Under pandemien og i tiden etter har vi endret reisevanene våre. Vi reiser mer i eget land og drar på færre reiser til utlandet og denne utviklingen fortsatte inn i 1. kvartal i år, sier Henriksen.

Figur 1. Reiser til Norge og utlandet. 1. kvartal 2016 - 2024

Like mange feriereiser til utlandet som sist gang påsken var i mars

I 1. kvartal i år reiste nordmenn på 1,65 millioner reiser til utlandet, en økning på 270 000 sammenlignet med samme periode i fjor. Sammenlignet med forrige gang påsken falt i 1. kvartal, i 2018, ser vi imidlertid en liten nedgang i reiser til utlandet. Antall feriereiser til utlandet var omtrent det samme i 2018 og 2024, mens det var en nedgang i antall yrkesreiser til utlandet.

– Under pandemien begynte vi å bruke nye arbeidsmetoder og digitale løsninger. Dette kan ha redusert behovet for yrkesreiser til utlandet. Det har gjort det mulig for bedrifter å spare penger, spesielt i en tid med svak krone og økt pris på reiser, sier Guro Henriksen.

Figur 2. Ferie- og yrkesreiser til utlandet. 1. kvartal 2016 - 2024

Reiseundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, noe som medfører at det er usikkerhet knyttet til de publiserte tallene. Utvalget som undersøkelsen bygger på er trukket som et tilfeldig utvalg, og denne utvalgsusikkerheten kan beregnes. 

Beregninger av utvalgsusikkerheten for 1. kvartal 2024 viser at de verdiene vi ville fått om vi hadde spurt samtlige nordmenn i aldersgruppen 16-79 år, istedenfor et utvalg, med 95 prosent sikkerhet ville ha ligget innenfor følgende intervaller:

- Antall reiser: Publisert verdi på 8,2 millioner. Intervall: 7,7 millioner til 8,8 millioner

-Antall overnattinger: Publisert verdi på 29,2 millioner. Intervall: 27,4 millioner til 31 millioner

-Forbruk på reisen: Publisert verdi på 43,8 milliarder. Intervall: 40,2 milliarder til 47,4 milliarder