15300_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15300
Tømmertransport mest opp
statistikk
2000-02-15T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport0.333333333333333333. kvartal 2000

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Tømmertransport mest opp

Det var økte kostnader for alle kjøretøygrupper fra desember til januar. I gjennomsnitt økte totalkostnadsindeksen med 1,5 prosent, og tømmertransporten steg mest. De siste 12 måneder har totalkostnadsindeksene hatt en gjennomsnittlig økning på 4,5 prosent.

Fra desember til januar hadde tømmertransport sterkest kostnadsvekst med en økning på 2,1 prosent. Totalkostnadsindeksen for denne kjøretøygruppen har de siste 12 måneder økt med 6,1 prosent. I gjennomsnitt økte totalkostnadsindeksene i samme periode med 4,5 prosent.

Økte dieselpriser i januar bidro til en økning i drivstoffindeksen på 7,0 prosent i januar. Økte dieselavgifter ved årsskiftet forklarer mye av denne økningen. Siden januar i fjor har drivstoffindeksen økt med 23,6 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene. Størst vektandel har den i totalkostnadsindeksen for tømmertransport. Dette forklarer også i hovedsak hvorfor denne kjøretøygruppen har størst vekst i totalkostnadsindeksen.

Forsikringsindeksene hadde en gjennomsnittlig økning på 3,4 prosent i januar. Fra januar i fjor til januar i år var det her en gjennomsnittlig økning blant kjøretøygruppene på 10,4 prosent.

Delkostnadsindeksene for reparasjon og vedlikehold gikk i gjennomsnitt opp med 1,2 prosent fra desember til januar. De siste 12 måneder var det en gjennomsnittlig vekst blant kjøretøygruppene på 4,7 prosent.

Det var en reduksjon i delkostnadsindeksene for ferge og bom på gjennomsnittlig 0,4 prosent sist måned. Siden januar i fjor har denne delkostnadskomponenten likevel hatt en økning på 6,3 prosent.

Fra desember til januar hadde kapitalkostnadsindeksene en gjennomsnittlig vekst blant kjøretøygruppene på 0,1 prosent. I den samme perioden hadde administrasjonskostnadsindeksene en gjennomsnittlig vekst på 0,4 prosent. De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte gruppene, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nr. 14/98.

Tabeller: