Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Hotellene og restaurantene i medvind
Bedriftene i hotell- og restaurantnæringen omsatte for 40 milliarder kroner i 2001. Dette er en økning på 1 milliard kroner sammenlignet med året før og ytterligere 1 knapp milliard sammenlignet med 1999.
Tallene for foretakene i hotell- og restaurantnæringene viser en omsetningsvekst på 2 milliarder kroner og en vekst i antall sysselsatte på 2 750 personer fra 2000 til 2001. Det er imidlertid verdt å merke seg at omfattende strukturendringer innenfor varehandel har medført at et betydelig antall restauranter og kafeer er blitt skilt ut som egne foretak. Uten disse endringene ville økningen i omsetningen vært kun det halve, mens antall sysselsatte ville vært på omtrent samme nivå som året før.
Konsekvensene av strukturendringene på foretaksnivå tydeliggjøres på bedriftsnivå ved at antall bedrifter forholdt seg tilnærmet likt og ved at omsetningen økte med nærmere 1 milliard kroner i samme periode. Utviklingen i perioden 1999-2001 var jevn for disse to variablene på bedriftsnivå.
Laber verdiskapning
Til tross for bedriftenes omsetningsøkning, økte ikke verdiskapningen målt i bearbeidingsverdi til faktorpriser tilsvarende. Verdiskapningen økte med 148 millioner kroner til vel 16 milliarder kroner. Grunnen til at verdiskapningen ikke steg ytterligere, var at driftskostnadene økte i høyere takt enn driftsinntektene.
1 av 3 kroner lagt igjen i Oslo og Akershus
Av de 40 milliarder kronene næringen omsatte for, sto hotellene og restaurantene i Oslo og Akershus for 12,5 milliarder kroner. Det vil si at nærmere 1 av 3 kroner brukt på hotell- og restauranttjenester ble lagt igjen i disse to fylkene, mens vel en av fem bedrifter befant seg her.
Sammenligning med tidligere år
I tillegg til de ovennevnte strukturendringene i næringen, skyldes noen av endringene at det er blitt foretatt en relativt omfattende oppdatering av næringsplasseringene i Bedrifts- og foretaksregisteret. Å sammenligne tallene på laveste næringsnivå med tidligere år har dermed vært noe vanskeligere. Især berøres næringsundergruppene 55.210 Drift av vandrerhjem og turisthytter og 55.400 Drift av barer, hvor flere enheter er blitt flyttet til henholdsvis 55.230 Overnatting ellers og 55.301 Drift av restauranter og kafeer. Forskjellene gjenspeiler derfor ikke nødvendigvis reelle endringer. For næringen sett under ett er ikke dette noe problem da de fleste endringene i næringsplasseringene har vært innad i gruppen.
Bedrift og foretak
Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.
Mer om dette og andre definisjoner er beskrevet i "Om statistikken".
Tabeller:
- Tabell 1 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 1999-2001
- Tabell 2 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2001
- Tabell 3 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2001
- Tabell 4 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 1999-2001
- Tabell 5 Hotell- og restaurantvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2001
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42