Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Vekst for restaurantene
Bedriftene innen serveringsvirksomhet økte driftsinntektene med 4 prosent til 37,9 milliarder kroner fra 2009 til 2010. Det var 62 191 sysselsatte i næringen, omtrent uendret fra året før. Total verdiskaping, målt som bearbeidingsverdi, var 16,1 milliarder kroner, 3 prosent mer enn året før.
Restaurantvirksomhet er den klart største næringshovedgruppen innen serveringsvirksomhet, målt etter verdiskaping og sysselsetting. Med 6 660 bedrifter stod restaurantvirksomheten i 2010 for 67 prosent av verdiskapingen og 74 prosent av sysselsettingen innen næringen.
Næringshovedgruppen Catering og kantiner drevet som selvstendig virksomhet, sysselsatte 11 783 personer i 2010, 6 prosent flere enn året før. Verdiskapingen økte med 7 prosent til 4,6 milliarder kroner. Driftsmarginen for denne næringshovedgruppenvar 5 prosent, 1 prosentpoeng høyere enn i næringen som helhet.
Svak lønnsomhet for hotellvirksomheten
Lønnsomhet uttrykt som driftsmargin var tilnærmet null for bedriftene innen hotellvirksomhet i 2010.
Driftsmarginen for næringen som helhet var på samme tid på 1 prosent.
Overnattingsvirksomhet domineres av hotellvirksomhet. 1 476 bedrifter representerte i 2010 90 prosent av verdiskapingen og 89 prosent av sysselsettingen innen næringen. Bedriftene i denne næringen økte driftsinntektene med 3 prosent, til 22,1 milliarder kroner. Sysselsettingen var omtrent uendret med 26 537 personer.
Regionale forskjeller i lønnsomhet
For hotellene varierte lønnsomheten fra negativ driftsmargin i Kristiansand til 7 prosents driftsmargin i Stavanger.
Restaurantene i Trondheim var de mest lønnsomme i 2010, med en driftsmargin på drøyt 5 prosent, mot et landsgjennomsnitt på snaut 4 prosent.
Driftsresultat, brutto driftsresultat og driftsmarginDriftsresultatet er ulikt brutto driftsresultat. Driftsresultatet er lik driftsinntekt minus driftskostnad der både driftsinntekt og driftskostnad er definert i næringsoppgaven. Driftsmarginen er driftsresultatet som andel av driftsinntekt. Brutto driftsresultat er lik bearbeidingsverdi minus lønnskostnad. |
ForetakstallStrukturstatistikk publiseres med både bedrifter og foretak som statistisk enhet. Tallene for foretak vil som regel være forskjellige fra tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak registrert med hovedaktivitet i en næring, kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Dette er nærmere beskrevet i Om statistikken . |
Tabeller:
- Tabell 1 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2009-2010
- Tabell 2 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2010
- Tabell 3 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 2009-2010
- Tabell 4 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2010
- Tabell 5 Overnattingsvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2010
- Tabell 6 Serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2010
- Tabell 7 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2010
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42